Zanimivo o »umir(j)anju spolnosti« in bolečini

Radenci: V DOSOR-ju predavanja o zdravju

dsc_1891

Februarsko predavanje o »umir(j)anju spolnosti«

V okviru niza izobraževanj pod motom »Za rast srca« je v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci, imel kar dvoje predavanj Rajko Škarič, predavatelj v okviru projekta »Skupaj za zdravje človeka in narave«. 22. februarja zvečer je poslušalkam in poslušalcem v predprostoru DOSOR-jeve knjižnice posredno nanizal odgovore tudi na vprašanja: »Zakaj je danes vse več težav s potenco in manj užitka v spolnosti ?«, saj je predavanje potekalo pod naslovom »Umir(j)anje spolnosti«, a je poudarek pravzaprav bil na tem, kako na naše telo vplivajo služba, kako delujejo pesticidi, dodatki k prehrani, živila in poživila.

dsc_1895

EM Multi ferment

Za vso našo dejavnost je potrebna energija in seveda pa pri tem odigrava veliko vlogo pet elementov (pentagram) soodvisnosti, zatorej je predavatelj veliko pozornost posvetil funkcijam ledvic (vrata vitalnosti, esenca ledvic, moč ledvic, ledvice in voda) in mehurja.

dsc_1902

Največ je bilo govora o zdravju ledvic in mehurja

Za udeleženke in udeležence je bilo predavanje brez vstopnine, ker je bila donator EuBiosa – zastopnik za Slovenijo, ki je z degustacijo predstavila izdelek EM Multi ferment z 31 sevi EM probiotičnih bakterij iz 31 začimb in zelišč. Prodaja tega izdelka se predvideva po vsej Sloveniji, kot prva prodajalna le-tega je trgovinica DOSOR-ja, Doma starejših občanov v Radencih.

dsc_2184

Marčevsko predavanje »Zakaj boli ?«

  1. marca zvečer pa je predavanje nosilo naslov »Zakaj boli ?«. Rajko Škarič je govoril o bolečini drugače, kot je to moč prebrati v medicinskih knjigah (priročnikih) in ostalih poljudnih medijih. Predstavil jo je kot celoto (psiho-socialno, fizično in duhovno) ter predvsem, da je bolečina zelo oseben pojem.

dsc_2185  Občinstvo v predprostoru DOSOR-jeve knjižnice

Ob tem se je vprašal zakaj je medicina šibka na tem področju, zakaj kljub najmočnejšim pomirjevalom (paliativni oskrbi) in zelo visokim dozam bolnika še vedno boli ?

dsc_2196

Predavatelj Rajko Škarič

Pri tem je opomnil na disharmonijo telesa in duha (ko se je posameznik »ločil sam od sebe«) ter govoril o vzroku in posledici za bolečine. Posameznik bi se naj ne izmikal pač pa se z bolečino soočil, razvil naj bi pravi odnos do bolečine in seveda do dejstev, ki so neizogibna: staranje, bolezen in smrt.

Filip Matko Ficko