DANAS JE 86 GODINA OD PRVOG POLJOPRIVREDNOG SAJMA U NOVOM SADU

1-simbol-novosadskog-sajma

Simbol Novosadskog sajma.

Na današnji dan – 14. marta pre 86 godina – 1931. godine  otvoren je u Novom Sadu prvi Međunarodni poljoprivredni sajam. Sajam je trajao do 18. marta.

2-pogled-na-sajam

Pogled na Sajam.

Tako je započeta zlatna tradicija jednog od najvećih i najstarijih sajmova u ovom delu Evrope. Tradiciju Novosadskog sajma  je započela je grupa novosadskih trgovaca i industrijalaca koja je osnovala Akcionarsko društvo za izložbe i sajam uzoraka. Predsedavajući Upravnog odbora bio je ekonom Pavle Popović Pecija.

3-mr-slobodan-cvetkovic-generalni-direktor-novosadskog-sajma

Slobodan Cvetković, generalni direktor Novosadskog sajma.

Akcionarsko društvo je najpre organizovalo prvu izložbu 1930. godine kao Izložbu i sajam uzoraka, a već iduće – 1931. godine organizovan je međunarodni poljoprivredni sajam i izložba stoke.

4-deo-izlaganja-na-sajmu

Deo izlaganja na Sajmu.

Ovaj, prvi međunarodni poljoprivredni sajam i izložba stoke, održan je od 14. do 18. marta, uz podršku Udruženja poljoprivrednika kao Saveza poljoprivrednika Dunavske banovine i AD Izložbe i Sajam uzoraka u Novom Sadu.

5-lepotan-deo-izlozbe-stoke

Lepotan – deo izložbe stoke.

To je bila prva organizovana izložba i sajam priplodne stoke na celoj teritoriji tadašnje Kraljevine Jugoslavije. Naišlo je na veliko odobravanje tadašnjih zvaničnih institucija i državnih organa, jer je u godinama velike privredne krize bilo potrebno da se sistematski radi na prosvećivanju uzgajivača stoke, kao i podizanja kvaliteta stočnog fonda na teritoriji cele države. Sajmovi i izložbe u velikoj meri su doprineli postizanju tog  cilja. Na izložbi je bilo prikazano 1.039 grla goveda, svinja, pastuva, ovaca i koza. Poseban paviljon je bio namenjen mlečnim proizvodima, a pored toga bilo je i veterinarskih lekova, stočne hrane, semena, aparata za ishranu svinja, elevatora.

6-na-sajmu-se-uvek-i-dobro-jelo

Na Sajmu se uvek i dobro jelo….

Ove godine, Međunarodni poljoprivredni sajam biće održan 84. put, od 13. do 19.  maja. Tradicija je nastavljena: i dalje se organizuje najveća Nacionalna izložba stoke na Balkanu. Iz godine u godinu nastupa oko 1.500 izlagača, koji dolaze iz 60 zemalja. U 2017. ponudu i proizvodnju kolektivnim nastupom predstaviće 10 zemalja: Austrija, Bosna i Hercegovina, Česka, Holandija, Izrael, Italija, Kina, Mađarska, Španija i Turska.

7-i-lepo-mesto-za-odmor

lepo mesto za odmor….

Iz godine u godinu broj stranih izlagača je u porastu, što najznačajniju priredbu Novosadskog sajma i najveći agrobiznis događaj u ovom delu Evrope, potvrđuje kao mesto susreta ponude i potražnje, domaćih i stranih firmi, kao i priliku za saradnju između izlagača iz udaljenih krajeva sveta sa kompanijama iz celog regiona.

Tekst: Radomir Čubranović

 Fotografije: Aleksandra Čubranović