NAGRADA „MIROSLAV ANTIĆ“ URUČENA BOŠKU SUVAJDŽIĆU

 

????????????????????????????????????

Zdravko Jelušić u ime Grada Novog Sada pozdravlja laureata i goste.

Danas (14. mart) u svečanoj Sali Gradske kuće u Novom Sadu uručena je književna nagrada „Miroslav Antić“ pesniku Bošku Suvajdžiću. Ovo značajno priznanje se dodeljuje u okviru tradicionalne manifestacije “Antićevi dani”, a laureat je  Boško Suvajdžić za najbolju zbirku pesama u 2016. godini “Anima viva”. Nagradu je uručio predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić.

– Miroslav Antić je rođen 1932. godine. Međutim, u umu svakog pojedinca koji se sretne sa umetnošću ovog velikog umetnika, Mika Antić se ponovo rađa. Ove godine “Antićevi dani” obeležavaju i jubilej, deset godina postojanja manifestacije, a nadam se da će biti održani i stoti ”Antićevi dani” jer to dugujemo Miroslavu – Miki Antiću – rekao je Jelušić.

 

????????????????????????????????????

Delegacija Grada pred bistom Miroslava Antića.

Obrazložući odluku stručnog žirija, dr Draško Ređep, član žirija i Odbora manifestacije, saopštio je da u izvesnom smislu Boško Suvajdžić ostaje u dijalogu sa poemom “Roždestvo tvoje”, koja ima posebno mesto u Antićevom celokupnom opusu.

– Suvajdžićeva pesma se, odaja za sebe, ponaša slobodno i uspravno, opčinjena metafizikom bola, kao poljski ili rumunski esej danas, u najboljim njegovim trenucima. Suvajdžićev stih obnavlja ne samo čitačku, nego i filozofsku zainteresovanost za slobodu samu, za trajanje na tom užarenom i užagrenom rtu kopna na Balkanu – naveo je Ređep.

Primajući nagradu, Boško Suvajdžić je istakao da Miroslava Antića “tražim u mitološkoj geografiji sveta, u povorkama ptica i trava, u rečima koje osvedočuju i ovekovečuju”.

????????????????????????????????????

Laureat Boško Suvajdžić.

– Kada poverujem u Antića, poverujem u usamljenu svetlost večernjače na nebeskom svodu. Poverujem na Mit o ptici. Kad poverujem u Miroslava Antića, poverujem u mogućnost slobode, u opasnu slobodu nepripadanja. Antić je antologija. Antologija možda pisana rukopisom vode, rukopisom ravnice, rukopisom imaginativnog, rukopisom koji upućuje na Banat – kazao je Suvajdžić.

Pre svečanosti uručenja nagrade „Miroslav Antić“ u Gradskoj kući, delegacije Grada Novog Sada položile su cveće na grob Miroslava Antića, a zatim su posetili i bistu poznatom pesniku u Dunavskom parku. Pored predsednika Skupštine, bistu u parku su obišli i član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić, pomoćnica direktora Kulturnog centra Novog Sada Sunčica Marković, predsednik Saveta za kulturu Đula Kiš i član Odbora “Antićevih dana” Miroslav Radonjić.

– Novi Sad može da bude ponosan na velikane koji su ostavili svoj pečat u istoriji grada, a jedan od njih je Mika Antić. Grad Novi Sad nastoji da im na adekvatan način oda počast, pa radimo na tome da “Antićeve dane” u budućnosti podignemo na još viši nivo – naglasio je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić.

U okviru svečanosti, danas su dodeljene i zahvalnice najznačajnijim ljudima koji su inicirali da se manifestacija pokrene. Zahvalnice je uručio predsednik novosadskog parlamenta i to nekadašnjem predsedniku Skupštine Grada Novog Sada Zoranu Vučeviću, kao pokretaču ideje o “Antićevim danima”, potom Raši Popovu i Drašku Ređepu, a posthumno, zahvalnica je dodeljena i Brani Crnčeviću.

Deseta manifestacija “Antićevi dani” traju do 17. marta.

Radomir Čubranović