Letos 40-letnica zvezne MDA Goričko

Zborovali članice in člani Društva brigadirjev Pomurja

Lani, 25. aprila, je bilo ustanovljeno Društvo brigadirjev Pomurja s sedežem v Murski Soboti, ki šteje trenutno 44 članic in članov, kot predsednik pa ga vodi Ludvik Filo. Poročilo in uspešno oceno le-tega so sprejeli na zboru svojih članic in članov v prostorih hotela Zvezda v Murski Soboti v petek, 17. marca zvečer.

Zbora Društva brigadirjev Pomurja se je udeležila delegacija Društva brigadirjev Velenje, predstavnik Društva brigadirjev Lenart ter podžupan Mestne občine Murska Sobota Boštjan Berlak.

O delu v prvem letu delovanja društva je poročal predsednik Ludvik Filo, ki je med ostalim dejal: »….Naše društvo je bilo lani ustanovljeno na pobudo predsednika Zveze brigadirjev Slovenije Kolomana Lainščaka, prekmurskega rojaka, ki živi v Velenju. Ustanovili smo ga z namenom obujanja, ohranjanja in predstavitev tradicionalnih vrednot prostovoljnega dela, s poudarkom na vrednotah brigadirskega dela. Gre za naše delovanje na področju pomurske regije, o udeležbi mladinskih delovnih brigad pomurske regije na delovnih akcijah po Sloveniji in nekdanji Jugoslaviji ter mladinskih akcij na našem področju: Goričko in Ljutomer. Na predlog pobudnika za ustanovitev društva smo 13. maja v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih pripravili srečanje brigadirjev Slovenije ter ob tej priložnosti ob udeležbi stotih brigadirk in brigadirjev iz Velenja, Ptuja, Zasavja, Lenarta, Škofje Loke in Ljubljane zasadili spominsko drevo slovenskih brigadirjev. V istem vrtu smo se 18. novembra udeležili akcije grabljanja listja ter še istega dne popoldne v Tropovcih pripravili družabno srečanje brigadirk in brigadirjev… Posebna delovna skupina je v Pokrajinskem arhivu v Mariboru pregledala dokumentacijo Občinske konference Zveze socialistične mladine Murska Sobota, da se pride do seznamov brigadirk in brigadirjev mladinskih delovnih brigad »Štefan Kovač Marko« in »17. oktober«, ki so sodelovale na številnih delovnih akcijah. Bile so to tudi že deloma priprave za razstavo o mladinskih delovnih akcijah ter za zbornik spominov brigadirk in brigadirjev… Kljub kratkemu prvemu letu delovanja smo se predstavniki Društva brigadirjev Pomurja udeležili srečanj slovenskih brigadirjev: 6. avgusta na Ptuju, 7. septembra pri Sveti Ani v Slovenskih goricah in 16. oktobra v Velenju….«

dscn6225

Sedaj lahko zapišemo, da bo letošnje leto za Društvo brigadirjev Pomurja še kako pomembno. Praznuje se namreč 40-letnica Mladinske delovne akcije Goričko, ki je imela svoj sedež v Gornjih Petrovcih na Goričkem v Prekmurju, sprva kot slovenska republiška mladinska delovna akcija, pozneje pa kot zvezna mladinska delovna akcija, ko so prihajale v skrajno severovzhodno slovensko pokrajino – Prekmurje -brigade mladih iz vseh nekdanjih republik SFR Jugoslavije. Poudarek bo letos dan tudi 70-letnici mladinskega prostovoljnega dela v Novi Gorici. V Pomurju razmišljajo o organizaciji različnih oblik prostovoljnega dela na šolah, udeležili pa se bodo tudi srečanj brigadirk in brigadirjev drugod po Sloveniji. Natisniti si želijo majice za članice in člane društva, že letos pa bi naj razvili tudi društveni prapor oziroma zastavo.

Filip Matko Ficko