Tik pred koncem 2. svetovne vojne žrtve pri Murski Soboti

Črnske meje: Osem talcev pomladi 1945

dsc_2832

Spomenik v spomin talcem v Črnskih mejah

Štiri dni pred osvoboditvijo Murske Sobote v 2. svetovni vojni, so 31. marca 1945 madžarski okupatorji v Črnskih mejah, ob cesti proti Tišini, ustrelili osem talcev, ki so jih pred tem imeli zaprte ter jih mučili v murskosoboških zaporih v gradu.

dsc_2837

Spominska slovesnost v Črnskih mejah

V akacijevem gozdičku, tri kilometre izven mesta, so ustrelili: partizana 1. prekmurske partizanske čete Jožeta Pavška – Zvonka (doma iz Litije), dva študenta: Štefana Trajbariča iz Filovec in Avgusta Gašpariča iz Vučje Gomile, dva trgovca: Perinka Osterca iz Beltinec in Aleksandra Balkanyja iz Lendave, logarja Stanka Gonzo iz Benice, prevoznika Josipa Mayerja iz Lendave in uradnika Jozsefa Dervaricsa iz Zalaegerszega.

dsc_2841

Nagovor Ferdinande Mladenović

V obliki Triglava z zvezdo je bil v spomin talcem postavljen spomenik leta 1955 in ob njem se vsako leto na obletnico zločina okupatorjev zberejo članice in člani sedaj že organizacij Zveze združenj borcev za vrednote NOB. Zgodilo se je to tudi letos.

dsc_2846

Kulturni program šolarjev OŠ Tišina

Članicam in članom borčevskih organizacij iz Lendave, Murske Sobote, Puconec, Tišine in Radenec so se pridružili še sorodniki ustreljenega partizana Zvonka iz Litije ter sestra ustreljenega študenta Gašpariča, Milka Gašparič iz Vučje Gomile.

dsc_2847

Praporščaki treh organizacij ZZB za vrednote NOB

Nagovor vsem je namenila Ferdinanda Mladenović iz Krajevne organizacije ZZB za vrednote NOB Tišina (prebrala je tudi pesem, ki jo je v spomin na očeta – ustreljenega partizana Zvonka – napisala hči Janka Pavšek Bantan), kulturni program so izvedli šolarke in šolarji Osnovne šole Tišina.

dsc_2856

Polaganje vencev in prižiganje sveč

O dnevu pokopa, dan po ustrelitvi talcev, je spomine obudil Franc Gomboc, ki je kot osemnajstletnik tedaj, leta 1945, bil prisoten pri pokopu talcev. Tokrat so bili položeni venci  in cvetje, prižgalo se je sveče, sorodniki partizana Zvonka in študenta Gašpariča pa so zasadili spominsko drevo – dren ob spominskem obeležju.

dsc_2859

Spomine je obudil Franc Gomboc

Sledilo je še družabno srečanje v prelepem sončnem dopoldnevu, večina pa je zapela tudi nekaj prelepih partizanskih pesmi, ki se jih danes izredno redko sliši.

dsc_2862

Sorodniki ustreljenih talcev

 

Filip Matko Ficko