40. FRUŠKOGORSKI MARATON 22. i 23. APRILA

Jubilarni, 40. Fruškogorski planinarski maraton održaće se 22. i 23. aprila, saopšteno je na današnjoj (ponedeljak, 10. april) PRESS konferenciji na kojoj je u ime Grada Novog Sada govorio predsednik Skupštine Zdravko Jelušić i  predsednik Organizacionog odbora Fruškogorskog maratona Milivoj K. Nastasić.

1-plakat-fruskogorskog-maratona

Plakat Fruškogorskog maratona.

Organizatori su izrazili optimizam povodom priprema ove jubilarne međunarodne  sportsko-rekreativne manifestacije i izrazili nadu da će se nadmašiti dosadašnji rekord po broju učesnika iz 2013. godine kada je učestvovalo više od 18.500 takmičara i rekreativaca svih uzrasta.

3-milivoj-k-nastasic-i-zdravko-jelusic-s-leva-na-press-konferenciji

Milivoj K. Nastasić i Zdravko Jelušić (s leva) na PRESS konferenciji.

Fruškogorski planinarski maraton predstavlja manifestaciju koja se tradicionalno održava jednom godišnje od 1978. godine, pod geslom “Nije važno pobediti druge, važno je pobediti sebe”. Traje dva dana i svake godine učestvuje više hiljada ljudi. Učesnici će moći da se opredele za jednu od više ponuđenih staza koje su trasirane po brdovitom šumskom pojasu Fruške Gore, među kojima su: staza Ultraekstremni (125,213 km) Ultramaraton (107,414 Km), Veliki južni maraton (91, 483 Km), Veliki zapadni maratona (85,063 Km), Veliki istočni maraton (81, 372 Km), Srednji istočni maraton (59,271 Km), Srednji zapadni maraton (57,679 Km), Srednji južni maraton (49, 760 Km), Mali istočni ekstremni maraton (42,202 Km), Mali zapadni ekstrtemni maraton (35,983 Km), Mali istočni (32.249 Km), Mali zapadni (33.105 Km), Mali maraton zapad- zapad (31.086 Km), Pripravnički južni (22.738 Km), Pripravnički zapad-zapad (19.622 Km), Pripravnički zapadni (18,863 Km), Pripravnički istočni maraton (16,318 Km), Pripravnički mini maraton (10,144 Km), Staza radosti i zadovoljstva (4,100 Km).

4-aleksandra-i-radomir-cubranovic-na-cilju-2013-godine-kada-je-oboren-rekord-po-broju-ucesnika

Aleksandra i Radomir Čubranović na cilju 2013. godine kada je oboren rekord po broju učesnika.

– Naša je obaveza da podržimo manifestaciju kakva je popularni Fruškogorski maraton, posebno što se ove godine održava jubilarni 40. po redu. Iskreno se nadam da ćemo ove godine po brojnosti premašiti 2013. godinu, kada je na Fruškogorskom maratonu učestvovalo više od 18.500 ljudi – rekao je predsednik novosadske Skupštine Zdravko Jelušić.

5-detalj-sa-press-konferencije

Detalj sa PRESS konferencije….

Predsednik Organizacionog odbora Fruškogorskog maratona i doajen ove sportsko-rekreativne manifestacije Milivoj K. Nastasić je istakao da su za 40 godina, od kako se održava maraton, uspeli “da Frušku goru napune ljudima, da je ožive, te da se Fruška gora sada doživljava kao prostor gde čovek može da okrepi dušu”.

On je napomenuo da se četiri staze Fruškogorskog maratona boduju za kvalifikacije za svetsko prvenstvo – trku oko Mon Blana.

– Ovogodišnji maraton ima 19 staza, a Fruškogorski maraton je jedan od najtežih u Evropi, zbog ritma staza koji je dinamičan i često se menja – podsetio je Nastasić.

Nastasić je napomenuo da se ovako veliki događaj ne može održati bez kotizacije učesnika, a ona, za učestvovanje na stazama do 49 kilometara iznosi 200 dinara. Za ostale staze, iznos kotizacija zavisi od odabira same staze, ali u nju ulazi i smeštaj i hrana. On je pozvao učesnike da uplate kotizaciju pre dana održavanja trke, kako se ne bi stvarale velike gužve na startu, na Popovici, a kotizacija se može uplatiti na račun manifestacije.

Član Organizacionog odbora Fruškogorskog maratona dr Nenad Sudarov istakao je da će se do početka Fruškogorskog maratona odštampati novi vodič koji sadrži mape staza maratona.

Inače, ekipa „Štajerskih novica“: Aleksandra (fotoreporter) i Radomir Čubranović (urednik) tradicionalno učestvuju na Fruškogorskom maratonu. Nažalost, ove godine zbog drugih, neizostavnih, obaveza neće učestvovati…

Sve dodatne informacije u vezi sa ovogodišnjim Fruškogorskim maratnom mogu se dobiti i na sajtu http://www.fruskogorski-maraton.com/

 

                                         Tekst i fotografije: Radomir Čubranović