Dve desetletji folkloristov KD Janko Divjak Kapela

Dvajset let plešejo štajerske plese

Folklorna skupna Kulturnega društva Janko Divjak Kapela že dvajset let pleše štajerske plese, poleg teh pa tudi prekmurske in seveda svoje lokalne – prleške plese. Ves čas plesalke in plesalce po strokovni plati vodi Slavica Kovačič. Sama tudi v skupini pleše.

Poleg nje vseh dvajset let plešeta še Igor Pučko in Karel Krajnc. V samem začetku so pričeli plesati kot sekcija Društva kmečkih žena in deklet Kapela. Ko se je skupina folkloristov povsem osamosvojila, so se v kulturnem društvu poimenovali po Janku Divjaku, ki je številne folklorne skupine spremljal vrsto let. Predsednik društva je Slavko Puklavec, ki je tudi folklorist. S harmoniko plesalke in plesalce, teh je osem parov, spremlja Robi Majerič iz Spodnjih Ivanjec, ki pa je prav za jubilejni nastop pridobil še klarinetista, Matjaža Rožmana iz Ženika.

Dvajsetletnico oziroma lep društveni jubilej so obeležili v nedeljo, 9. aprila popoldne, kar na prostem v lepem sončnem pomladnem dnevu ob vaško gasilskem domu v Hrastju Moti, kjer domujejo. Trlo se je obiskovalk in obiskovalcev pod posebnim prireditvenim šotorom, ki so lahko zaploskali tudi drugim nastopajočim: najmlajšim iz vrtca ter Osnovne šole Kajetana Koviča Radenci in Osnovne šole Kapela kot recitatorjem in plesalcem; mladim harmonikarkam: Tini Kranjc, Martini Koren in Evi Tompa; četverici glasbenikov Kulturnega društva godcev in pevcev Vinski bratje iz Gederovec (Peter Avguštin, Pavel Celec, Stanko Mencingar in Silvo Škodnik) ter plesalkam in plesalcem Folklorne skupine KUD Babinci (7 parov, ki jih po strokovni plati vodi Marjan Filipič, igra tudi kontrabas, plesalke in plesalce pa s harmoniko in klarinetom spremljata še Božidar Štiberc in Andrej Žižek).

Jubilejno prireditev FS KD Janko Divjak Kapela je povezoval Emil Šmid, prišla pa jo je pohvalit Simona Pirc Katalinič, vodja Območne izpostave Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti v Gornji Radgoni, ki je ob tej priložnosti izročila četverici plesalk in plesalcev Maroltove srebrne znake: Majdi Krajnc, Nataliji Krajnc, Mitju Ivančiču in Robiju Majeriču ter Maroltov zlati znak plesalcu Francu Duhu.

Kot se za pravi praznovanje spodobi so v FS KD Janko Divjak Kapela poskrbeli, da nihče od nastopajočih, kakor tudi nihče izmed občinstva ni šel domov lačen in žejen. Sledila je namreč pogostitev z bogračem in domačim pecivom, vsem navdušenim za ples pa je igrala četverica ljudskih godcev Vinski bratje iz Gederovec.

Filip Matko Ficko