16. Dan spominov in tovarištva na Petanjcih

Razstava, Trubarjeva jablana in bogat kulturni program

img_5384

Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija s sedežem v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih v Občini Tišina je v sodelovanju s murskosoboško podružnico Slovenskega protestantskega društva Primož Trubar pripravila 5. maja popoldne slovesnost z naslovom Naši zakladi – »Zatočišče pregnanih« ob 500-letnici reformacije, v okviru tokrat že 16. Dneva spominov in tovarištva.

img_5347Ob 16. uri je bila otvoritev spominske razstave z naslovom »Reformacija v Prekmurju« v dvorani Raziskovalne postaje Znanstveno raziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti v Vrtu spominov in tovarištva. Razstavo, ki jo je zasnoval in pripravil Muzej krščanstva na Slovenskem v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Murska Sobota.

img_5446 Številnim navzočim je razstavo predstavil kar avtor sam, mag. Franc Kuzmič, ki je tudi predsednik programskega sveta Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija (UŠF).

img_5337

Ogledu razstave je v Vrtu spominov in tovarištva sledila zasaditev »Trubarjeve jablane« (Zlata parmena – Malus domestica). Skupaj so jo zasadili župan Občine Velike Lašče Anton Zakrajšek, predsednik UŠF Ernest Ebenšpanger in župan Občine Puconci Ludvik Novak.

img_5345

Drugi del slovesnosti Naši zakladi – »Zatočišče pregnanih« ob 500-letnici reformacije se je zaradi slabega vremena nadaljeval v kulturni dvorani na Tišini. V uvod bogatega kulturnega večera je zapel Moški pevski zbor Slava Klavora iz Maribora, sledil pa je pozdravni nagovor župana Občine Tišina Franca Horvata, a pozdrav v imenu Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija je izrekel mag. Franc Kuzmič.

img_5405

Dve pesmi je zapel Mladinski pevski zbor »Mavrica« Osnovne šole Tišina, mladim pevkam in pevcem pa je za govorniškim odrom sledil tokratni slavnostni govornik mag. Viktor Žakelj, predsednik Slovenskega protestantskega društva Primož Trubar.

img_5450

V govoru je nanizal številne resnice iz zgodovine Slovencev od Trubarja naprej, opomnil na bližajočo 100-letnico (leta 2019 !) priključitve Prekmurja Sloveniji in ob tem predlagal postavitev spomenika dr. Matiju Slaviču sredi Murske Sobote, pa tudi na »sfiženje« idej in predlogov glede sprave v Sloveniji, ki nikakor ni mogoča, če ob tem nihče ne pomisli na zelo pomembno dejanje – odpuščanje.

img_5403

Slavnostni govornik je doživel enkratno odobravanje in bučen aplavz. Zapela je še dijakinja Gimnazije Franca Miklošiča v Ljutomeru Katarina Šöbek ob spremljavi kitare, na katero je igral Nino Dotto, ki je bil ves čas povezovalec kulturnega programa.

img_5469

Temu duetu je sledil s svojim nagovorom vsem župan Občine Velike Lašče, Anton Zakrajšek, ki je podaril sliko Trubarjeve domačije na Rašici predsedniku UŠF Ernestu Ebenšpangerju.

img_5476

Župana iz Velikih Lašč so spremljale tudi učenke tamkajšnje Osnovne šole Primoža Trubarja Velike Lašče, ki so kot oktet zapele enega izmed gregorjanskih koralov ter uvod v katekizem 1550.

img_5499

Izvajalcem in govornikom se je za bogat kulturni program zahvalil predsednik UŠF Ernest Ebenšpanger ter vse povabil na občinsko dvorišče k prijetnemu druženju ob kotlu s Trubarjevo juho.

Tekst: Filip Matko Ficko

Fotografija: Rade Bakračević