Spomin na pripadnike Rdeče armade živi

Slovesnost na kraju nekdanje bolnišnice v Ocinju-Serdici

dsc_4516

Pevski trio Društva upokojencev Rogašovci

Pred Dnevom zmage – 9. majem se vsako leto pripravi spominska slovesnost tudi pri spominskem obeležju vojakom in oficirjem Rdeče armade v Ocinju oziroma Serdici, v današnji občini Rogašovci na Goričkem v Prekmurju.

dsc_4509

Nagovor vsem je imel Milan Gaber

Zatorej je tako bilo tudi letos. 7. maja popoldne, po 15. uri, so se k spomeniku v čast postavili praporščaki krajevnih organizacij Zveze združenj borcev za vrednote NOB Rogašovci, Puconci, Bodonci, Murska Sobota in Radenci ter praporščaka Veteranskega društva policije Sever in Združenja veteranov vojne za Slovenijo 1991 in sledil je enominutni molk vseh prisotnih.

dsc_4503

Spominsko obeležje pripadnikom Rdeče armade

Številnim zbranim je nagovor imel tajnik Krajevne organizacije ZZB za vrednote NOB Rogašovci Milan Gaber, v kulturnem programu je zapel trio Društva upokojencev Rogašovci, recitirala pa sta osnovnošolca Ana Benkič in Sebastjan Gomboc.

dsc_4511

Številni zbrani na slovesnosti

Kot slavnostni govornik na prireditvi je bil kar župan Občine Rogašovci Edvard Mihalič. Po govoru je župan skupaj z vodjem konzularnega oddelka Veleposlaništva Ruske federacije v Ljubljani Aleksejem Abramovim položil venec k spominskemu obeležju.

dsc_4518

Recitator Sebastjan Gomboc

Županu Edvardu Mihaliču je ob tej priložnosti Aleksej Abramov pripel na prsi odlikovanje »100-letnica ruske kapelice pod Vršičem«, nato pa je sledil partizanski golaž za vse udeležence slovesnosti v bližnjem prireditvenem šotoru.

dsc_4520

Slavnostni govornik župan Občine Rogašovci Edvard Mihalič

In na kaj opominja spominsko obeležje v tem goričkem predelu Prekmurja ? Koncem 2. svetovne vojne je ob pomoči enot III. ukrajinske fronte pod poveljstvom maršala Rdeče armade Fjodora Ivanoviča Tolbuhina skrajno levo oziroma južno krilo njegove fronte sodelovalo pri osvobajanju Vojvodine in po zavzetju celotne Madžarske je prišlo na vrsto Prekmurje.

dsc_4526

Pozdrav predstavnika Ruske federacije Alekseja Abramova

Vse do reke Mure in rečice Kučnice so v drugi polovici marca 1945 prišle enote 84. in 113. pehotne divizije, 61. in 73 .pehotne gardijske divizije iz sestava 57. armade tedanje sovjetske Rdeče armade. Za frontno črto Radgona – Ženavci je v krajih Serdica in Ocinje, v današnji Občini Rogašovci na Goričkem v Prekmurju, bila tedaj organizirana vojaška bolnica za vojake in oficirje iz sestava 113. pehotne divizije in 73. gardske divizije Rdeče armade.

dsc_4523

Položitev venca k spominskemu obeležju

Ranjenci sami in tudi domačini so jo poznali pod imenom »Mali Monošter«. V bližini te bolnice naj bi zakopali okrog 140 umrlih vojakov in oficirjev, ki so jim postavili spominsko obeležje. Po prekopu pokojnih na pokopališče v Murski Soboti je bilo leta 1955 spominsko obeležje odstranjeno.

dsc_4531

Odlikovanje županu Edvardu Mihaliču

Toda leta 1995 so aktivisti domačega turističnega društva ohranjeno spominsko obeležje postavili na prejšnje mesto in leta 2005 je bilo obeležje s skupnim prispevkom Občine Rogašovci, Fundacije Franc Rozman Stane, Veleposlaništva Ruske federacije ter nekaterih posameznikov obnovljeno, letos pa je Občina Rogašovci okolje spominskega obeležja uredila povsem na novo.

dsc_4538

Recitatorka Ana Benkič

Naj ob tem še omenimo, da je delegacija Krajevnega združenja ZZB za vrednote NOB Radenci po slovesnosti pri spominskem obeležju padlim pripadnikom Rdeče armade obiskala še pokopališče v Serdici.

dsc_4541

V spomin partizanu Juriju Bučeku – Bogu

Tam je  prižgala svečo na grobu, kjer je ob svojih starših pokopan borec Lackovega odreda Jurij Buček – Bogo, domačin iz Serdice, ki je padel 12. novembra 1944 v Jelenčah v Slovenskih goricah. Skupaj s tremi soborci (Maks Kren – Ivan, Alojz Pečnik – Tone in Milko Šrok – Gozdar) je Jurij Buček – Bogo v neenakem boju bil pokončan s strani številčnejših pripadnikov nemški okupacijskih sil.

dsc_4535

Odlikovanje »100-letnica ruske kapelice pod Vršičem«

Filip Matko Ficko