Mladi Poljaki na Štajerskem in po Sloveniji

dsc_0080

Vsestranski program ERASMUS+ Osnovne šole Cankova

V mednarodnem programu sodelovanja osnovnih šol  ERASMUS+ izvajajo v tem šolskem letu na Osnovni šoli Cankova, kjer je ravnateljica Jolanda Maruško, mobilnost svojih učenk in učencev pod delovnim naslovom »S kreativnostjo do novih znanj« (Using creative ways to gain new knowlege – Wykorzystanie kreatywnych sposobow do zdobycia nowej wiedzy).

Občina Cankova in Občina Laczna iz Poljske sta namreč podpisali listino o sodelovanju ter v to vključili tudi programe sodelovanja mladih iz krajev, ki imata oba skoraj enako število prebivalcev – 2000.  Zatorej je v dneh od 27. maja do 1. junija pri šolarkah in šolarjih ter njihovih učiteljih na Cankovi bilo na obisku ducat šolark in šolarjev s štirimi učiteljicami – spremljevalkami iz Poljske: Zespol Szkol iz mesta Laczna oziroma istoimenske občine s katero je Občina Cankova pobratena. V pripravi in izvajanju programa je ves čas sodeloval učitelj Vid Ismajlovič, ki nam je tudi posredoval podatke ter fotografije. Vsestransko uspešne dneve ducat mladih s Poljske je ves čas spremljalo tudi ducat šolarjev s Cankove, njihov jezik sporazumevanja pa je bila angleščina.

Mladi s Poljske so že prvi dan svojega obiska na Cankovi, 27. maja, bili aktivno vključeni v program občinske prireditve. Ta je potekala v čast občinskega praznika Občine Cankova in dan pozneje so se na posebni slovesnosti srečali še s slovenskim predsednikom Borutom Pahorjem. Udeležil se je namreč prireditve na »Mostu miru« s sosednjo Avstrijo v Gerlincih, kjer je nastopil tudi pevec Jani Rijavec. Že dopoldne v nedeljo  so opravili spust po reki Muri ter obiskali Babičev mlin v Veržeju in Otok ljubezni v Ižakovcih. V ponedeljek so obiskali podjetje Niros v Cankovi, v prostorih Osnovne šole Cankova pa so se udeležili številnih ustvarjalnih delavnic. Treba je pohvaliti, da so se na šoli trudili vsi, da bi gostom s Poljske zagotovili skoraj vse: od hišnika do ravnateljice. Popoldne v ponedeljek je sledil ogled Radenec ter kopanje v tamkajšnjih termah Zdravilišča Radenci, sicer pa so mladi Poljaki vse dni bivali v Dijaškem domu (Youth Hostel) Radenci. Ob tem pa so izrazili izredno zadovoljstvo nad sladoledom radenske slaščičarne »Tropicano« Džema Hamitija. Zvečer so s teleskopom opazovali zvezde na nočnem nebu. V torek so se odpravili na ogled slovenske prestolnice Ljubljane. Z vzpenjačo so se povzpeli na Ljubljanski grad, kjer jim je bila v obliki iger predstavljena zgodovina Ljubljane, temu pa je sledil še ogled znamenitosti slovenskega glavnega mesta.  Na povratku v Radence so se ustavili še v Šempetru v Savinjski dolini, kjer so si ogledali znamenito jamo Pekel. Zavod za zdravstveno varstvo iz Murske Sobote jim je v sredo na šoli v Cankovi predstavil nudenje prve pomoči ter oživljanje, dvanajsterica mladih Poljakinj in Poljakov pa je konkurirala osmošolkam in osmošolcem OŠ Cankova pri tekmovanju za ključ šole, ki so ga ta dan predajali mlajši generaciji devetošolke in devetošolci OŠ Cankova. Sledil je še ogled znamenite Vulkanije pri Gradu na Goričkem.

Tudi predzadnji dan, četrtek, je bil zanimiv. Organiziran je bil »Lov na zaklad (QR – CODE)«. Tega so se udeležili s pomočjo mobilnih telefonov. Zanimive pa so bile ta dan še kulinarične delavnice: mladi so sami pekli ajdove palačinke ter jabolčni in skutin zavitek. Za konec so zvečer v Dijaškem domu Radenci imeli še zabavni »pižama party«. Jezikovna delavnica je bila predvidena zadnji dan obiska, tik pred odhodom. Obveljal je dogovor po vnaprejšnjem programu ERASMUS+, da se na šestdnevni obisk letošnjo jesen na Poljsko podajo učenke in učenci Osnovne šole Cankova s svojimi spremljevalci. Obiskali bodo torej svoje vrstnike v kraju Laczna.

Besedilo: Filip Matko Ficko

Fotografije: Vid Ismajlovič