Predsednika Pahor in Putin sta imela daljši telefonski pogovor

img_3978

Foto: Rade Bakračević

Ob 25. obletnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Slovenijo in Rusko federacijo sta predsednika Pahor in Putin imela daljši telefonski pogovor

Ljubljana, 26. 5. 2017 | sporočila za javnost

Ob 25. obletnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Slovenijo in Rusko federacijo sta predsednika Pahor in Putin danes, 26. junija 2017 imela daljši telefonski pogovor. Predsednik Ruske federacije Vladimir Vladimirovič Putin je predsedniku Republike Slovenije Borutu Pahorju čestital ob obletnicah mednarodnega priznanja, ki jih obeležujemo v teh dneh – Ruska federacija je Slovenijo priznala na včerajšnji dan, 25. maja pred 25. leti. Predsednik Pahor pa se je Ruski federaciji zahvalil, da je tedaj razumela odločitev za samostojnost Slovenije in jo diplomatsko priznala.

Predsednika sta v pogovoru ocenila, da kljub obstoječim razmeram v mednarodnem okolju ostajajo odnosi med narodoma in med njima osebno dobri, ter da se odpirajo dodatne možnosti za poglobitev gospodarskega sodelovanja. V tej luči je predsednik Putin predsedniku Pahorju napovedal, da bo tudi pogodba o dobavi plina v vrednosti več kot 600 milijonov evrov, o kateri sta se pogovarjala ob februarskem uradnem obisku v Moskvi, kmalu realizirana.

V nadaljevanju sta predsednika izmenjala poglede na aktualna mednarodna vprašanja, še posebej na pereče varnostne izzive kot je terorizem. Strinjala sta se, da je pri tovrstnih vprašanjih potrebno preseči razlike med državami in vzpostaviti sodelovanje celotne mednarodne skupnosti in ter si prizadevati za odprt dialog med svetovnimi voditelji.

Predsednik Putin je ob koncu pogovora ponovno spomnil na topel sprejem ob njegovem obisku na lanski 100. obletnici Ruske kapelice in se zanj zahvalil Slovencem in Slovenkam.