Vojvodinci na Goričko, Prekmurci na Palić

dsc_5773

Jubilej štiridesetletnice MDA Goričko v Prekmurju

Po ponovni oživitvi tradicije mladinskih delovnih brigad leta 1974 v Sloveniji je leta 1977 pričela odmevati pesem brigadirk in brigadirjev tudi na Goričkem v Prekmurju, kjer je bil od leta 1977 do leta 1984 v Gornjih Petrovcih sedež republiške Mladinske delovne  Goričko, v letih od 1985 do leta 1989 pa je bila to zvezna mladinska delovna akcija. V trinajstih letih je na tej akciji v skoraj 150 brigadah sodelovalo preko 6 tisoč brigadirk in brigadirjev s področja nekdanje SFR Jugoslavije in tudi iz tujine.

4200 mladenk in mladcev v 91 mladinskih delovnih brigadah je v letih od 1977 do 1984 izgrajevalo vodovode, obnavljalo cestne povezave med goričkimi kraji, nekje pa napravilo ceste povsem na novo. Sodelovale so tudi specialne, socialno-zdravstveno usmerjene, brigade Rdečega križa. Podobno je bilo tudi v letih 1985 – 1989, ko je v 56 brigadah prišlo na Goričko 1923 mladih. Izgradnjam vodovodov in cest so se pridružile še agromelioracije ter obiranja sadja.

Na vse to bi naj opomnila letošnja 40-letnica pričetka Mladinske delovne akcije Goričko, ki jo s posebno prireditvijo za nekdanje brigadirke in brigadirje pripravlja Društvo brigadirjev Pomurja. Poleg vodstva društva pod predsednikom Ludvikom Filom se je v prostorih Osnovne šole Gornji Petrovci, kjer je bil sedež MDA Goričko, sestal širši pripravljalni odbor in odločil, da bo osrednja jubilejna prireditev v soboto, 17. junija, v Gornjih Petrovcih ob 11. uri na dvorišču šole, kjer so se tudi v času akcije običajno zbirali brigadirke in brigadirji. Prireditve bi se naj udeležilo čim večje število nekdanjih udeleženk in udeležencev prostovoljnega dela mladih na Goričkem v Prekmurju, kot tudi mladi iz vse Slovenije, ki so kot brigadirji sodelovali na podobnih akcijah po nekdanji SFR Jugoslaviji.

Tako je na akciji MDA Goričko v Prekmurju leta 1981 pri rekonstrukciji cest  sodelovala tudi mladinska delovna brigada iz Vojvodine: ORB »20. oktobar« iz Bačke Palanke. Ob tem je treba omeniti tudi, da pa so mladinke in mladinci iz Prekmurja sodelovali na Mladinski delovni akciji pri urejevanju okolice jezera Palić. Na slednje so se lahko spomnili tudi udeleženci strokovne ekskurzije Občine Radenci letos 16. in 17. maja, ko so obiskali tudi Palićko jezero.

Filip Matko Ficko