VOJVODINA – DOBRO MESTO ZA SLOVENAČKE INVESTITORE

1-predsednik-pokrajinske-vlade-igor-mirovic

Predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović.

Vojvodina je dobro mesto za ulaganja slovenačkih privrednika,  rekao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović na sinoćnjem (petak, 8. jun)  radnom sastanku pod nazivom “Poslovno okruženje Vojvodine”. Faktori koji mogu da privuku ulagače su opšta politička i ekonomska stabilnost, dobra politika nacionalne vlade, stabilne javne finansije, kao i napori koji se čine na pokrajinskom i lokalnom nivou u obezbeđivanju povoljne investicione klime i izgradnje infrastrukture za strane ulagače.

2-ucesnici-skupa

Učesnici skupa

O tome da je Vojvodina dobro mesto za ulaganje govore i podaci o privrednim kretanjima u Vojvodini za prva četiri meseca ove godine. Kako je Mirović istakao zabeležen je rast industrijske proizvodnje za 5,2 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

-To nedvosmisleno govori o oporavku vojvođanske industrije, zahvaljujući, pre svega, stranim ulaganjima, među kojima značajan udeo imaju i slovenačke firme-, rekao je Mirović. On je naveo da su na sednici dveju vlada kao prioritetne oblasti za saradnju između Srbije i Slovenije izdvojene informacione tehnologije, zaštita životne sredine, poljoprivreda i turizam.

3-zdravko-jelusic-predsednik-skupstine-novog-sada

Zdravko Jelušić, predsednik Skupštine Novog Sada.

Mirović je dodao da je u istom periodu zabeležen i rast ukupnog spoljnotrgovinskog prometa za 19,5 odsto, odnosno njegova ukupna vrednost je 3,2 milijarde dinara. Istovremeno, intenziviran je i rast izvoza za 21,5 odsto, odnosno njegova ukupna vrednost je 1,56 milijardi evra, dok je deficit trgovinske rezmene smanjen za 24,3 odsto.

Ekonomski savetnik u Ambasadi Slovenije Goran Križ, kazao je da se dobri odnosi dveju država ogledaju i u sve intenzivnijoj, pre svega, privrednoj saradnji, te da potencijal za saradnju postoji u brojnim drugim oblastima.

4-ekonomski-savetnik-u-ambasadi-slovenije-goran-kriz

Ekonomski savetnik u Ambasadi Slovenije Goran Križ.

Ovaj skup, koji je okupio mnoge privrednike, posebno iz Slovenije, organizovao je Slovenački poslovni klub koji broji više od 140 članova,a koji već 15 godina podržava privrednu saradnju i povezivanje slovenačkih i srpskih kompanija. Glavni cilj Slovenačkog poslovnog kluba je da olakša i pomogne slovenačkim privrednicima prilikom poslovanja i investiranja u Srbiji, a među članovima Kluba su Gorenje, NLB Banka, Don Don, Impol Seval, Petrol, Triglav osiguranje, Perutnina, Halcom i drugi.

Predsednica Kluba mr Danijela Fišakov rekla je da su slovenačke kompanije među prvima po broju zaposlenih u stranim kompanijama u Srbiji.

– Odnosi između dve države su veoma dobri, saradnja je svestrana i intenzivna, a to posebno važi za privredu. Robna razmene dve države dostigla je više od 1,2 milijarde evra. U Vojvodini poljoprivreda predstavlja važnu privrednu granu, ali ne i jedini privredni potencijal za saradnju između AP Vojvodine i Slovenije, tako da u budućnosti očekujemo zajedničke projekte – istakla je Fiškov.

 

5-mirovic-vojvodina-je-dobro-mesto-za-investiranje

Mirović – Vojvodina je dobro mesto za investiranje.

Slovenačkim privrednicima obratio se predsednik i predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić, rekavši:

– Mi ćemo se kao lokalna samouprava boriti da investicije dolaze u Novi Sad. Naša vrata, vrata gradske administracije su vam širom otvorena. Posvećeni smo otvaranju novih radnih mesta, jer se otvaranjem novih radnih mesta uzdiže privreda Srbije – . Jelušić je istakao da Grad Novi Sad radi na mnogim infrastrukturnim projektima, apostrofirajući radnu zonu Sever 4.

– Ne postoje smetnje da napravimo saradnju, a gradska administracija će vam stajati na raspolaganju. Mi se trudimo da prepoznamo problem sa kojima se privrednici susreću i pokušavamo da te probleme rešimo odmah. Investitori su dobrodoši u Novi Sad – precizirao je Jelušić.

Učesnicima skupa predstvaljeni su privredni potencijali Novog Sada, kao i investiciona klima u Vojvodini o kojoj je govorila i direktorka Razvojne agencije Vojvodine Nataša Pavićević-Bajić.

 

                                             Tekst: Radomir Čubranović

                                              Fotografije: Aleksandra Čubranović