Mladi proti gradnji hidroelektrarn na Muri

img_7461

Kot svoj protest posneli dokumentarni film »Pravijo ji dom«

Čeprav so na Štajerskem v Republiki Avstriji na reki Muri že izgrajene elektrarne, se že vrsto let tudi v Sloveniji govori o potrebi izgradnje tovrstnih objektov na reki Muri od avstrijske do hrvaške meje. Toda vedno glasnejši so nasprotniki tega. Med temi so tudi dijaki Gimnazije Frana Miklošiča Ljutomer.

Pri predmetu »Filmsko ustvarjanje« so dijaki 2. letnika gimnazijskega programa imeli na programu obravnavo dokumentarnega filma. Ker je družbenopolitična, okoljevarstvena in gospodarska tematika pogosta tema dokumentarnih filmov, po zatrjevanju ravnatelja gimnazije Zvonka Kusteca dijaki enostavno niso mogli spregledati zelo »vroče teme« o morebitni izgradnji hidroelektrarn na reki Muri. Tako je pod mentorstvom profesorja Ludvika Rogana z angažiranostjo dijakov nastal dokumentarni film o negotovi usodi reke Mure z naslovom »Pravijo ji dom«. Ena izmed avtoric dokumentarnega filma, dijakinja Meta Štuhec, pravi: »Reka Mura je pravi biser naše pokrajine in mladi se zelo dobro zavedamo, kako pomembna je njena ohranitev. Ponovno smo priča temi večne debate, in sicer ali imajo hidroelektrarne svoje mesto na naši reki. Ker nas odrasli velikokrat ne poslušate, smo se odločili, da vam naše mnenje predstavimo tako kot najbolje znamo, in sicer tako, da smo ustvarili film.«

dsc_3636

Film bodo javnosti predstavili to sredo, 21. junija ob 19. uri v Domu kulture v Ljutomeru. Ob tem bo prikazan še kratki film »Dilema«, ki je tudi izdelek dijakov 2. letnika in je v iztekajočem šolskem letu nastal v okviru natečaja »Predstavljaj si svet brez korupcije«, ki ga je razpisal Transparency international Slovenia.

Organizatorji so prepričani, da je s tokratnim dokumentarnim filmom »Pravijo ji dom« napravljen še eden izmed odmevnejših korakov na poti k Umetniški gimnaziji – smer gledališče in film, ki jo bodo prvi dijaki začeli obiskovali letošnjega septembra v Ljutomeru.

Filip Matko Ficko