Ogled gorskega filma in okolice Zavoda Marianum v Veržeju

Na Mangrt (2679 metrov visoko) po filmsko

V prostorih Zavoda Marianum v Veržeju so si članice in člani literarnega krožka DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci, ki ga vodi upokojena profesorica slovenskega jezika in književnosti Bea Baboš Logar, ogledali gorski film »domskega župnika« Mirka Rakovnika.

DOSOR-jev »domski župnik« Mirko Rakovnik je tudi član literarnega krožka in že nekajkrat je pripravil presenečenja s predavanji o obiskovanju lepot gora. Tokrat je »zaljubljenec v gorski svet« vsem navzočim predvajal svoj film iz leta 2001. Tedaj se je s skupino še šestih gornikov podal na enega izmed dvatisočakov, na Mangrt, preko katerega na višini 2679 metrov poteka državna meja med Republiko Slovenijo in Republiko Italijo. Za izhodišče takratne planinske ture so si izbrali Belopeška jezera, ki jih nekateri imenujejo tudi Mangrtska jezera ali Fužinska oziroma Klanška jezera, ležijo pa na nadmorski višini 929 metrov v Mangrtski dolini.

Vse to je Mirko Rakovnik spremljal s kamero. Od Belopeških jezer vodi na dvatisočak Mangrt izjemno zahtevna, nadelana in označena pot »Via Italiana«. Pohodnike vodi mimo bivaka Nogara na višini 1850 metrov, od tam pa so za pristop na vrh pohodniki izbrali »Slovensko smer«.  »Slovenska pot« poteka po izraziti grapi ter se diagonalno vzpne preko Mangrtove zahodne stene. Na vrhu Mangrta je lesen križ, od njega pa prelep razgled na vse strani. Najlepše se vidi sosednji, nekaj metrov nižji Jalovec, pa tudi pogled na italijanske Julijske Alpe je izreden. Sicer pa je Mangrt četrti najvišji vrh v Sloveniji. Ob njem so višji Triglav, Škrlatica in Mali Triglav. Se pa ime Mangrt uporablja tudi za gorovje med dolino potoka Koritnice in Mangrtsko dolino.

Kot je povedal Mirko Rakovnik, je sedmerica pohodnikov za vzpon v višino 1750 metrov ter povratek  »porabila« 12 ur, a bila izjemno vesela podviga. A članice in člani DOSOR-jevega literarnega krožka so si po ogledu filma ogledali še povsem na novo urejen park s številnimi zanimivostmi v okolici Zavoda Marianum v Veržeju.

Filip Matko Ficko