SRBI IZ SLOVENIJE SVEČANO PROSLAVILI PRAZNIK VIDOVDAN U CRKVI ĆIRILA I METODIJA U LJUBLJANI.

p1120711

SRBI IZ SLOVENIJE SVEČANO PROSLAVILI PRAZNIK VIDOVDAN U CRKVI ĆIRILA I METODIJA U LJUBLJANI.

Program pripravili članovi Srpskog kulturno umetničkog društva Vidovdan iz Ljubljane.

p1120708

Proslavi prisustvovala Stana Končarević, generalni konzul Srpske ambasade u Sloveniji

p1120696

Ljubljana, 26. juna 2017 – Članovi Srpskog kulturnog društva Vidovdan iz Ljubljane, pripravili su u nedelju 25. juna veoma uspešno kulturno zabavni program u prostorijama Srpske pravoslavne crkve »Ćirila i Metodija« u Ljubljani. U prepunoj dvorani u kulturno – pastoralnim prostorijama crkve prisustvovali su Srbi iz raznih delova Slovenije. Veoma kvalitetan program, koji je bio posvećen najsvetlijem srpskom prazniku Vidovdanu priredili su članovi ovog veoma aktivnog društva. Proslavi su prisustvovali predstavnici Pravoslavne opštine Ljubljana, Stana Končarević, generalni konzul srpske ambasade u Sloveniji, Rade Bakračević, Srpski vitez i predstavnici drugih srpskih društava iz Slovenije.

p1120689

Svečani govornik bio je Paroh Peran Bošković a prisutne je pozdravila i Stana Končarević.

Iz veoma osećajnog govora Perana Boškovića donosimo nekoliko njegovih misli i zapažanja, koja se odnose na praznik Vidovdan i stanja na području Kosova i Metohije:

p1120655-001

 

»Dragi gosti, dozvolite mi da vas pozdravim povodom ovog našeg najslavnijeg i najnesrećnijeg praznika i zahvalim vama učesnicima ovog programa i organizatoru na uloženom trudu, da ovaj praznik dostojno obeležimo.

p1120649

 

Danas ste članovi vašeg društva simbolično prikazali mladost i viteštvo. Svojim nastupom ste nas vratili onom slavnom Kosovu i onoj slavnoj mladosti kojoj se divimo vekovima.

 

p1120638

Političari iz bivše zajedničke države više su brinuli o Kući cveća nego o našim svetinjama na Kosovu i Metohiji. Više su odlazili u Kumrovac nego u Pećku Patrijaršiju. Tako smo ostali bez božjeg blagoslova i blagoslova naših predaka i na sebe privukli prokletstvo i kaznu koja se na samom Kosovu izvršava.

p1120665

Za Srbe kao narod, kažu, da imamo veliko srce i dušu a ja kažem da imamo i razum i oči da vidimo, da je Gospod podario našu svetu zemlju još jednom narodu, da je deli sa nama, zato što je taj narod hteo da rađa decu na toj zemlji. Sa tim narodom moramo naći zajednički jezik kojim će se govoriti u toj pokrajini. To nam je prvi i najveći zadatak, to mora biti prioritet svih prioriteta a ne fontana koja peva dok gotovo u polovini Srbije nema ko da zaplače. Prazne škole, prazna sela,

Sa bogomdane zemlje rasuo nam se narod po zemljama nedođijama da robovskim radom jedva preživljava«.

Tekst i foto: Rade BAKRAČEVIĆ