АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ У ДУБРОВНИКУ

САМИТ У ДУБРОВНИКУ

Вучић: Ја сам командант, а не Вулин

Аутор: Б. Б.петак, 30.06.2017. у 14:31
kolinda-i-vucic-2
Председник Александар Вучић са хрватском колегиницом Колиндом Грабар Китаровић (Фото: Раде Бакрачевић, архив Штајерске новице)

Дубровник – „Ја сам командант оружаних снага, а Александар Вулин ће обављати послове у складу са програмом владе”, рекао је у Дубровнику председник Србије Александар Вучић, који је учествовао на самиту земаља Процеса сарадње у југоисточној Европи. Објашњавајући зашто је на место министра одбране постављен Александар Вулин, који је са хрватским колегама размењивао оштре поруке, Вучић је рекао да је српски министар некада слао оштре поруке, али да ни изјаве из Хрватске нису биле „нимало слатке”.

„Другу страну видимо, а своју не. Ја сам врховни командант оружаних снага, а он ће обављати послове у складу са програмом владе”, рекао је председник Србије за загребачку редакцију Телевизије Н1. Он је напоменуо и да ће сличних изјава можда бити и почетком августа, када се у Хрватској прославља „Олуја”, а у Србији тугује. Међутим, додао је да односи између две земље напредују и да је добро што је тако.

Када су у питању нерешена питања између Србије и Хрватске, међу којима је и разграничење на Дунаву, Вучић је рекао да би ускоро требало да се састану стручне комисије које ће расправљати о тој теми. „Не мислим да ту има превеликих проблема, не треба подизати страсти. То треба да се стручно реши. Ако не можемо да се договоримо, онда да идемо на арбитражу”, рекао је председник Србије за Н1.

Вучић је претходно разговарао детаљно са хрватском председницом Колиндом Грабар Китаровић о питањима од значаја за Србе у Хрватској и хрватску мањину у Србији и најавио да ће Србија финансирати изградњу куће бана Јелачића у Суботици. Он је новинарима пренео да је хрватска страна обезбедила пројекат за ту кућу, а Србија ће обезбедити средства за његову реализацију.

Према његовим речима, са хрватском председницом је разговарао и о другим конкретним питањима и проблемима који произлазе из Суботичке декларације, коју су њих двоје договорили, те изразио уверење да брзо могу бити постигнути значајни резултати. Вучић је такође детаљно предочио Колинди Грабар Китаровић проблеме Срба у Хрватској и шта Србија у том погледу очекује.

А председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић је изјавила на завршном састанку шефова држава и влада Процеса сарадње да Европска унија треба да настави политику проширења и да остане фокусирана на европску перспективу југоисточне Европе. Она је у свом говору нагласила и борбу против свих облика тероризма. „Претње глобалног тероризма су нешто на што је осетљива свака земља, битно је да наше службе сарађују”, рекла је хрватска председника и оценила да ЕУ и НАТО морају да уложе више труда у сигурност земаља региона. Она је такође нагласила да је Хрватска предана пројекту ЕУ, а да не жели Европу у „више брзина”.

Колинда Грабар Китаровић је иначе приредила радни ручак председнику Србије Александру Вучићу, одмах по његовом доласку у Дубровник. Колинда Грабар Китаровић је написала на „Твитеру” да је са српским председником имала „конструктивне разговоре о најважнијим тачкама будуће сарадње Србије и Хрватске”, преносе агенције.

Пре састанка шефова и влада, у оквиру Процеса сарадње одржан је састанак министара спољних послова земаља овог процеса, на коме је потпредседник српске владе и шеф дипломатије Ивица Дачић затражио подршку да Београд буде седиште секретаријата транспортне заједнице и поручио да наша земља у потпуности подржава даље интензивирање регионалне сарадње као суштинске базе за стабилност. Дачић је рекао да је то логичан корак, јер већ више од 10 година у Београду успешно ради Транспортна опсерваторија за југоисточну Европу, која треба да прерасте у будућу транспортну заједницу.

„Ми смо скоро две године чекали да отворимо прва преговарачка поглавља, јер нисмо имали с ким у Приштини да водимо дијалог. Тако нешто не сме да се понови, зато што би се на тај начин Србија, која свесрдно спроводи реформе, казнила због туђе опструкције. Сви смо сведоци да се чак ни постигнути договори не поштују – због чега ни након четири године није формирана заједница српских општина? Да ли бисте седели скрштених руку и чекали док Београд не испуњава своје обавезе”, запитао је Дачић.