Srečanje “Proces sodelovanja v jugovzhodni Evropi” v Dubrovniku

Predsednik Pahor v Dubrovniku na srečanju Vrha “Proces sodelovanja v jugovzhodni Evropi” (SEECP)

Dubrovnik, Republika Hrvaška, 30. 6. 2017

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes, na povabilo predsednice Republike Hrvaške Kolinde Grabar-Kitarović, udeležil srečanja pobude “Proces sodelovanja v jugovzhodni Evropi” (SEECP). Današnjega vrha se poleg predsednika Pahorja in gostiteljice predsednice Kolinde Grabar-Kitarović udeležujejo srbski predsednik Vučić, črnogorski predsednik Vujanović, kosovski predsednik Thaçi, predsedujoči predsedstva BiH Ivanić, makedonski predsednik Ivanov in bolgarski premier Borisov.

Predsednik Pahor v Dubrovniku na srečanju Vrha "Proces sodelovanja v jugovzhodni Evropi" (SEECP)
Foto: UPRS

Pobuda “Proces sodelovanja v jugovzhodni Evropi” (South East European Cooperation Process – SEECP) je neinstitucionaliziran regionalni proces, forum diplomatskega in političnega dialoga sodelujočih držav iz jugovzhodne Evrope, ki ga koordinira vsakokratna predsedujoča država. Proces je bil vzpostavljen leta 1996 na pobudo Bolgarije, in danes šteje trinajst sodelujočih: Albanijo, Bosno in Hercegovino, Bolgarijo, Črno goro, Grčijo, Hrvaško, Kosovo, Makedonijo, Moldavijo, Romunijo, Srbijo, Turčijo in Slovenijo (od leta 2010).

Predsedovanje poteka v obliki enoletne rotacije. Vsakokratna predsedujoča država poleg strokovnih srečanj organizira neformalna ter formalna srečanja zunanjih ministrov, predsedovanje pa se zaključi z vrhom predsednikov držav in vlad. Slovenija predsedovanje za obdobje julij 2017 – junij 2018 prevzema od Hrvaške na vrhu predsednikov držav in vlad SEECP v Dubrovniku, danes, 30. junija.

Predsednik Pahor se je v govoru na plenarni razpravi vrha SEECP najprej zahvalil hrvaškim gostiteljem za njihovo predano predsedovanje procesu sodelovanja v jugovzhodni Evropi v preteklem letu in za njihovo prijazno gostoljubje v čudovitem mestu Dubrovnik za ta zaključni vrh.

Predsednik Pahor je dajal, da tokratni vrh SEECP pomembno prispeva k skupnemu prizadevanju za nadaljnje spodbujanje stabilnosti, varnosti, blaginje in vključevanja jugovzhodne Evrope v EU. Še več, je ocenil predsednik Pahor, danes je pojem regionalnega sodelovanja vse pomembnejši mehanizem za spodbujanje dobrih sosedskih odnosov in medsebojnega spoštovanja.

Predsednik Pahor je v govoru dejal, da smo bili v zadnjih letih v jugovzhodni Evropi priča resnično živahni promociji številnih pobud regionalnega sodelovanja in da SEECP ostaja zelo konkreten partner v naših skupnih regionalnih prizadevanjih. Jutri bo Slovenija prevzela enoletno predsedovanje SEECP in moto slovenskega predsedovanja bo SEE4Future – South Eastern Europe for Future, ki sporoča interakcijo in pomen vključenosti ter orientiranost k napredku jugovzhodne Evrope. Vsebinske prioritete bodo usmerjene na področja širitve EU, varnosti, pozitivne perspektive mladih in digitalne preobrazbe družbe.

Vsem udeležencem vrha je predsednik Pahor dejal, da je glede na namen in prizadevanje SEECP Slovenija prepričana, da širitev Evropske unije ostaja odločilni politični proces pri ohranjanju prizadevanj za politično stabilnost, varnost in splošen napredek v jugovzhodni Evropi, zato bo še naprej aktivna v podpori procesa širitve Evropske unije. Verjamemo, da pripravljenost na sodelovanje, dialog in povezljivost omogoča regiji, da se odzove na trenutne izzive in jih preoblikuje v napredek Jugovzhodne Evrope in v širšem pomenu Evrope kot celote. Pomembno je, da SEECP sporoči svojo regionalno angažiranost. Izkušnje sodelovanja v jugovzhodni Evropi so odraz dosedanje dinamike in razumevanja medsebojne odvisnosti odnosov v jugovzhodni Evropi, ki pozitivno in praktično vplivajo na evropski kontekst.

Ob zaključku govora je predsednik Pahor izrazil hvaležnost za prihodnje sodelovanje v partnerstvu in vsem izrazil dobrodošlico na naslednjih sestankih SEECP v Sloveniji.

Po plenarni razpravi se je predsednik republike Borut Pahor na dvostranskem srečanju sestal s hrvaško predsednico Kolindo Grabar-Kitarović