STRANKA MODERNEGA CENTRA

cerar-v-radinu

Miro Cerar, predsednik Vlade Republike Slovenije  (foto: Rade Bakračević)

Stranka modernega centra (SMC) pozdravlja razsodbo arbitražnega sodišča, ki zapira 26 let trajajoče urejanje mejnega vprašanja med Republiko Slovenijo in Republiko Hrvaško.

Arbitražni postopek je posledica dejstva, da se nekdanja politična vodstva Slovenije in Hrvaške niso uspela sama dogovoriti o rešitvah.  Zaradi tega sta državi ob procesu vstopanja Hrvaške v Evropsko unijo prepustili reševanje mejnega vprašanja tretji strani – arbitražnemu sodišču.

Razsodba arbitražnega sodišča je dokončna in pravno zavezujoča za obe državi. Kljub temu, da vsa naša pričakovanja niso bila izpolnjena je, v skladu s slovenskim, evropskim in mednarodnim pravnim redom potrebno razsodbo spoštovati in implementirati.

SMC podpira namen vlade, da k procesu implementacije pristopi preudarno. Vlada naj s Hrvaško čim prej poskuša vzpostaviti dialog o implementaciji.

Vlada naj prav tako predlaga ukrepe, ki bodo ljudem, ki jih razsodba neposredno zadeva, zagotovili uživanje pravic še naprej v čim večji meri glede na dosedanje stanje.