DAN DIJASPORE U BEOGRADU

 dscn1289

Beograd, 6.juli 2017

ODRŽAN DAN DIJASPORE U BEOGRADU

Dan dijaspore i Srba u regionu za 2017. godinu je održan u Beogradu, na kojem su učestvovali pored predstavnika institucija Republike Srbije takođe i predstavnici srpskih nacionalnih zajednica iz dijaspore i zemalja regiona. Srpsku nacionalnu zajednicue Slovenije je predstavljao Nikola Todorović, dosadašnji delegat u Skupštini dijaspore i Srba u regionu i sekretar Nacionalnog saveta Srba Slovenije (NSSS), koji je u svom obraćanju naglasio važnost održavanja „Dana dijaspore“, koji je u Zakonu o dijaspori i Srbima u regionu opredeljen, kao poseban dan. Dan dijaspore je 28.juni – Vidovdan, međutim predstavnici dijaspore su se i do sada sastajali nekoliko dana kasnije, početkom jula, istina nekada sa više, a nekada sa manje angažovanja predstavnika institucija Srbije.

dscn1288

Nikola Todorović se je zahvalio organizatoru za upućen poziv nacionalnim savetima zemalja regiona, jer na ovim susretima nisu uvek učestvovali i njihovi predstavnici, a takođe vrlo je važno da su danas ovde prisutni predstavnici Srpske akademije nauka i umetnosti, Matice izseljenika i Srba iz zemalja regiona, pojedinih ministarstava, koja moraju voditi računa o Srbima u rasejanju. Srbi u Sloveniji smo u organizacionom smislu napravil ozbiljan izkorak s osnivanjem NSSS, čije osnivanje su podržale ne samo institucije Srbije, nego i Slovenije. S posebnim zadovoljstvom mogu vas obavestiti da je u NSSS znatan broj intelektualaca, pripadnika srpskog naroda, različitih poziva i zanimanja, uz podsećanje na činjenicu da je takođe dobar broj predsednika ili potpredsednika postojećih srpskih društava u NSSS, što znači da su mnogi prepoznali važnost zajedničkih aktivnosti i saradnje s ciljem podizanja svesti i naše organizacione strukture na znatno viši nivo.

dscn1295

Takođe želim da vas obavestim da je NSSS već izradio Strategiju za očuvanje i unapređenje kulturnog i nacionalnog identiteta srpske zajednice u Sloveniji i unapređenje odnosa između srpske zajednice i institucija Republike Slovenije  i institucija Republike Srbije i Republike Srpske, koju smo već predstavili u institucijama Srbije i Republike Srpske. Strategija će biti nakon usvajanja osnovni dokumenat, po kojem bi trebali uravnavati svoje aktivnosti ne samo srpske organizacije, registrovane u Sloveniji, nego i institucije matične države i Republike Srpske, naglasio je Todorović.

dscn1275

Institucije Slovenije prepoznale su važnost osnivanja NSSS, koji prvi put uspešno artikulira interese srpske zajednice u Sloveniji, pre svega kada je u pitanju rešavanje statusnog pitanja. NSSS želi nekoliko drugačiju saradnju i sa institucijama Srbije, i sa institucijama Slovenije i na dobrom putu smo da to i ostvarimo. Nacionalni saveti zemalja regiona su održali već 3 svoje konferencije, četvrta će biti na jesen. Na tim konferencijama pokušavamo identifikovati one probleme, koji su nam kao naciji zajednički. Izuzetno je dobro što su bili na 3. Konferenciji, a verujem da će tako biti i u buduće, i predstavnici institucija Srbije. Nadam se da će se institucije Srbije uključiti i kada su u pitanju susreti dijaspore, kakav je danas, jer bez saradnje sa institucijama Srbije nema većeg napredka u očuvanju kulturnog i nacionalnog identiteta Srba u rasejanju, naglasio je Nikola Todorović.