Štajerska: Preveč tolerantni do alkohola

Pogovori tudi o cigaretah, ne samo o alkoholu

Štajerska kot dežela v severovzhodni Sloveniji je zelo znana po zasajeni vinski trti ter pridelavi vina. Da je skoraj pri vsaki domačiji torej zasajena vinska trta, so prišli do skupne ugotovitve tudi na pogovorih v Bivalni enoti Zavoda Hrastovec v Radencih. Tam poskušajo letošnje izjemno tople poletne dopoldneve koristno izrabiti za pogovore v prijetni senci. Že dva minula četrtkova dopoldneva so namenili pogovorom o preveliki toleranci posameznic in posameznikov do razvad, kot sta to kajenje in pitje alkoholnih pijač.

Z varovankami in varovanci v Radencih, ki so se jim pridružili tudi nekateri iz podobne Bivalne enote v Gornji Radgoni, je kot usmerjevalec pogovorov o tej problematiki zasvojenosti pri nas sodeloval dolgoletni aktivist in prostovoljec Rdečega križa Slovenije,  Filip Matko Ficko.  Dogajanje v dnevnem prostoru bivalne enote je popestril s prikazom grafoskopskih folij, udeleženke in udeleženci druženja pa so se »živahno« razgovorili o svojih izkušnjah na tem področju.

Ker je skoraj pri vsaki domačiji v severovzhodni Sloveniji zasajena vinska trta, je torej »skoraj normalno«, da pride do zlorabe alkohola, le-ta pa ima številne negativne učinke na posameznika. Znano je vsem, da pravzaprav nobeno domače praznovanje (rojstvo otroka, rojstni dan, poroka, obletnica poroke, pogreb pokojnega) ne mine brez alkohola in tako ima tudi v Pomurju (na obeh bregovih reke Mure) veliko ljudi težave zaradi preveč zaužitih alkoholnih pijač, zasvojenost od alkohola pa se pojavlja pri vse mlajših ljudeh.

Seveda niso nič bolj razveseljivi podatki o kajenju. Kadi vedno več mladih, žensk in tako je ob pogovorih v Bivalni enoti Radenci bilo toliko bolj razveseljivo, da so se nekateri posamezniki odločili v prihodnje zmanjšati število pokajenih cigaret v posameznem dnevu ali kajenje v bližnji prihodnosti celo opustiti. Ker so pa nekateri že poskušali tudi uživanje drog, bo eno prihodnjih srečanj namenjeno pogovoru tudi o tej razvadi, ki pa za seboj pušča skoraj najtežje posledice.

Marija Erveš