Na »DOSOR-jevi vetrnici« zbor »Večerna zarja«

dsc_8316

DOSOR-jev mešani pevski zbor »Večerna zarja«

Spomin na gradnjo »Južne železnice« v letih 1842 – 1857

Namesto na poletnem odru DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci, se je »DOSOR-jeva vetrnica« zaradi slabega vremena s ponedeljkovo kulturno prireditvijo poletnega festivala »odvrtela« v predprostoru knjižnice. Tokrat se je številnemu občinstvu z novim programom predstavil  mešani pevski zbor DOSOR-ja »Večerna zarja«.

dsc_8322

Izza občinstva

Pod vodstvom zborovodkinje Suzane Divjak, ki je sicer v DOSOR-ju zaposlena kot diplomirana medicinska sestra, so zapele stanovalke in stanovalci DOSOR-ja, z njimi pa tudi zaposlene: Breda, Mojca in Valerija, a kulturni program je povezovala Teja Smodiš. Program je zbor v uvodu začel s petimi pesmimi, v drugem delu pa s štirimi pesmicami. V tretjem in četrtem delu so bile na vrsti ljudske in številne priljubljene pesmi.

dsc_8328

Povezovalka programa Teja Smodiš

Pod motom »Čas je prepočasen za tiste, ki čakajo; prehiter za tiste, ki žalujejo ter prekratek za tiste, ki se veselijo…« sta stanovalka Vida in Filip spomnila s pesmijo dr. Franceta Prešerna »Od železne ceste« na pričetek gradnje »južne železnice« (Dunaj-Maribor-Celje-Ljubljana- Sežana-Trst) pred 175 leti (leta 1842). Tako je prvi vlak v Celje in Maribor pripeljal leta 1846, v Ljubljano pa 18.8.1849 na rojstni dan tedanjega cesarja Avstro-Ogrske Franca Jožefa, a v Trst leta 1857.

dsc_8340

Prešernova pesem »Od železne ceste«

Ogromen aplavz ob zaključku koncerta je potrdil, da je Suzana Divjak s pevskim zborom »Večerna zarja« bila vsekakor uspešna in po želji poslušalstva so skupaj zapeli še Slakovo »V dolini tihi« ter slovensko ljudsko »Sem deklica mlada vesela«.

dsc_8346

Ves čas jih spremlja »DOSOR-jeva Vetrnica«

Filip Matko Ficko