Radenci: »DOSOR-jevo kolo Cvetka«

dsc_8447

Odsluženo kolo bo odslej služilo kot stojalo za rože

V sredo, 26. julija popoldne, se je na dvoriščni strani DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci, »odigral Bicikl party«. Tam je lepa zelenica, po vsej dolžini stavbe pa prijetna poletna terasa. 

DOSOR-jeva gospodinja Mojca Kumlanc je kot odsluženo staro šaro darovala staro kolo. V dobrih starih časih, celih 40 let, se je s tem kolesom znamke Rog vozila njena babica Cvetka vsak dan na delo v polnilnico Radenske v Boračevo. A kolo  je sedaj restavriral stanovalec Smiljan Homec, ki ima v kletnih prostorih DOSOR-ja priložnostno delavnico. V njej je doslej restavriral oziroma za vožnjo usposobil že najmanj 20 koles, ki jih vozijo stanovalci in zaposleni DOSOR-ja, kakor tudi številni občani in  občanke Radenec. Mojca in Smiljan sta imela to čast, da sta slovesno odkrila »DOSOR-jevo kolo Cvetka«.

»Domska poetinja«, stanovalka Brigita Živec, je zložila in recitirala posebno pesmico ob tej priložnosti, a spodaj podpisani je kot povezovalec programa opomnil na zgodovino kolesa in kolesarstva, kar se je začelo v 19. stoletju. Popoldanska kratka nevihta je preprečila nadaljevanje druženja na prostem, toda že v začetku prireditve so se s svojimi jeklenimi konjički – starodobniki pripeljali članice in člani Društva starodobnikov – ljubiteljev starih koles »Dimek« iz Beltinec v Prekmurju. Vodil jih je predsednik Avgust Farkaš. Lahko pa verjamemo, da bo tokratni prijetni »Bicikl party« še marsikoga spodbudil, da si na svoji domači zelenici omisli nekaj podobnega.

Filip Matko Ficko

Fotografije: Marija Erveš