Evropska noč raziskovalcev 2017

 

wp_20170525_10_46_22_pro

 Središče Ljutomera

Nagradni natečaj za osnovnošolce in srednješolce

Slovenski konzorcij, ki ga sestavljajo Univerza v Mariboru, Univerza na Primorskem, Univerza v Novi Gorici, Nacionalni inštitut za biologijo in Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer, je v okviru Evropske noči raziskovalcev 2017 razpisal nagradni natečaj, namenjen vsem učencem osnovnih in srednjih šol v Sloveniji.

Na ta način želijo spodbuditi mlade, da skozi zanimive teme razmišljajo o poklicu raziskovalca in se tako spoznajo z znanostjo v vsakdanjem življenju. Evropska noč raziskovalcev bo letos potekala 29. septembra v sedmih krajih po Sloveniji: v Mariboru, Ljubljani, Kopru, Novo Gorici, Brežicah, Ljutomeru in Izoli ter v kar 250 evropskih mestih.

Na natečaju lahko sodelujejo vsi učenci osnovnih in dijaki srednjih šol v Sloveniji, vsak pa lahko sodeluje z enim prispevkom v vsaki izmed treh kategorij: a) najboljša fotografija na temo »Ekosistem«, b) najboljši film na temo »Čisto okolje« in c) najboljša poezija na temo »Raziskovalec«. Nagrade so mikavne, posebna nagrada pa čaka avtorja prispevka, ki bo na družabnem omrežju Facebook zbral največ »všečkov« – njegov razred bomo odpeljali na enodnevni raziskovalni izlet. Rok za oddajo prispevkov je 18. september 2017. Natečaj je objavljen na spletni strani www.znanostzazivljenje.si.

Osrednji namen Evropske noči raziskovalcev, ki v Sloveniji poteka pod sloganom “Znanost za življenje”, je, da se poklic raziskovalca, znanstvenika približa širši javnosti, zlasti mladim. Projekt skozi vrsto aktivnosti osvešča o družbeno pomembni vlogi raziskovalcev, znanosti in njenem vplivu na vsa področja človekovega delovanja. Skozi eksperimente, predstavitve, delavnice za odrasle in otroke, vodene izlete v laboratorijih, kvize o znanosti in podobno bodo obiskovalcem ponujene priložnosti, da se prepričajo, da je znanost lahko ne le pomembna za ekonomski in družbeni razvoj, ampak da je lahko tudi zabavno doživetje v sproščeni družbi znanstvenikov, raziskovalcev. Projekt ob tem tudi seznanja z evropskimi pa tudi nacionalnimi programi financiranja in drugimi ukrepi, namenjenimi razvoju kariere raziskovalcev, raziskovalnemu delu, opremi in privlačnim delovnim pogojem.

Filip Matko Ficko