Naj se ne ponovi porajmos – genocid Romov

dsc_8722

Simpozij v Murski Soboti v čast 2. avgusta – pogroma Romov

Ker so v noči  z 2. na 3. avgust leta 1944 so v koncentracijskem taborišču Auschwitz »ukinili« cigansko taborišče ter v plinskih celicah pomorili še zadnjih 3000 Sintov in Romov, je 2. avgust mednarodni dan spomina na romske žrtve holokavsta (holokaustos – daritev bogovom s sežigom). Sicer pa naj bi v to taborišče iz vse Evrope, iz 14 držav, pripeljali okrog 21 tisoč Romov in Sintov, a natančnega števila vseh žrtev verjetno ne bo mogoče nikoli zapisati.

V spomin tega dne je Zveza Romov Slovenije, ki ima svoj sedež v Murski Soboti, v sodelovanju z Evropskim muzejem romske kulture in zgodovine v Murski Soboti, Mestno občino Murska Sobota in Ustanovo dr. Šiftarjeva fundacija izvedla 3. avgusta letos simpozij v prostorih soboškega hotela Zvezda. Uvodne misli je podal mag. Jožek Horvat Muc, predsednik Zveze Romov Slovenije, za njim pa so se zvrstili:  prof. dr. Dragoljub Acković, generalni sekretar Evropske romske unije in dolgoletni raziskovalec, ki je prepričan, da se genocid nad Romi v svetu izvaja že ves čas. Tokrat je predstavil svoja raziskovanja o trpljenju Romov v času 1. svetovne vojne. Orhan Galjus, novinar Radia Patrin iz Amsterdama na Nizozemskem, ki je po rodu Rom s Kosova, je opozoril, da imajo vsako leto v tej državi 5. in 6. maja dneve spomina na holokavst nizozemskih Romov in meni, da bi tudi država Slovenija morala slediti temu zgledu. Doc. dr. Vera Klopčič z Inštituta za narodnostna vprašanja je prepričana, da so vse žrtve vredne spoštovanja in v to je prepričan tudi Tit Turnšek, predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, ki jo opozoril na to, kam nas kadarkoli lahko pripeljejo predsodki do kogarkoli ali česarkoli.

Po simpoziju se je srečanje nadaljevalo na dvorišču nekdanje Ekonomske srednje šole v Murski Soboti, kjer je od lanskega leta na steno pritrjena spominska plošča v spomin na romske žrtve holokavsta slovenskih Romov. Kulturni program so izvedli mladi Romi, krajši nagovor pa je imel Jani Möderndorfer, poslanec Državnega zbora Republike Slovenije. Delegacija Romov in gostov, kot tudi delegacija Zveze združenj borcev NOB Slovenije, sta položili vence k spominski plošči.

Filip Matko Ficko