Razstava »MDA Goričko 1977 – 1989«

 

dscn0690-copy

Še po štirih desetletjih spomin na prostovoljstvo mladih

Eden izmed pobudnikov, organizatorjev ter komandantov Mladinske delovne akcije Goričko v letih 1977 – 1989, Ludvik Filo, ki je sedaj predsednik Društva brigadirjev Pomurja, pravi: »…Najpomembnejša vrednota, ki smo jo uresničevali med aktivnim sodelovanjem na mladinskih delovnih akcijah, je bilo prostovoljstvo. Prostovoljstvo kot gibanje je sestavni del vseh družbenih sistemov v preteklosti in tudi danes je odraz potreb, ki nastajajo v posameznih družbah…«

In to društvo, Društvo brigadirjev Pomurja, je ob letošnjem praznovanju 40-letnice začetka MDA Goričko 17. junija v Gornjih Petrovcih na Goričkem v Prekmurju pripravilo tudi posebno razstavo. Z naslovom »40 let MDA Goričko« si jo je tedaj v glavnem ogledalo večje število nekdanjih brigadirk in brigadirjev, a v četrtek, 3. avgusta 2017 ob 18. uri, so isto razstavo odprli v prostorih Pokrajinske in študijske knjižnice v Murski Soboti.

Ob tej priložnosti je Ludvik Filo opomnil, da je v prostorih Osnovne šole Gornji Petrovci bil od poletja leta 1977 sedež republiške mladinske delovne akcije, ki je leta 1985 »prerasla« v zvezno mladinsko delovno akcijo, ko so na Goričko v Prekmurje prihajale brigade mladih iz vse nekdanje SFR Jugoslavije. Na tej akciji pri različnih delih (cestne povezave, vodovodi, kanalizacija, agromelioracije…) je sodelovalo v vseh letih skoraj pet tisoč brigadirk in brigadirjev v 120 mladinskih delovnih brigadah. Na trinajstih panojih je predstavljenih trinajst let MDA Goričko, 1977-1989, na ogled pa bodo v PIŠK Murska Sobota do 18. avgusta.

Filip Matko Ficko

Fotografije: Marija Erveš