Pretihotapila brezo iz taborišča Auschwitz

 Obiskala jo je po več kot pol stoletja v Vrtu na Petanjcih   

Ob obisku prijateljice na Poljskem leta 1963 je Slavka Jerman iz Zadobrove pri Ljubljani obiskala tudi koncentracijsko taborišče Auschwitz (Oswiecim) ter tam od upravnika izprosila sadiko drevesa – brezo, ki jo je namenila Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih, v današnji Občini Tišina v Prekmurju.

Sadiko breze je Slavka Jerman, skrbno zavito in shranjeno v potovalki, srečno prenesla čez poljsko in tudi (takratno) jugoslovansko mejo ter jo najprej posadila doma v Zadobrovi. Sadiko je k njej prišel iskat sam dr. Vanek Šiftar, ustanovitelj Vrta spominov in tovarištva na Petanjcih.

Brezo, ki je bila posajena v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih, je Slavka Jerman obiskala 13. avgusta 1970 in tedaj kot prvi zapis v novo nastavljeni knjigi vtisov obiskovalcev napisala: »Rasti lepa bela breza, rasti v opomin rodovom, ki bodo živeli za nami, da takih mest, od koder si prinesena, ne bo nikoli več.« In breza raste še danes.

Krajevna organizacija Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Zadobrova-Sneberje pri Ljubljani je ena najštevilčnejših in najaktivnejših organizacij. Pod vodstvom svojega predsednika, Ladislava Sluge, so se 1. septembra letos podali v Prekmurje. Med udeleženci ekskurzije je bila tudi 85-letna Slavka Jerman. Po srečanju v društvenih prostorih dr. Šiftarjeve fundacije (UŠF), kjer so goste iz okolice Ljubljane pozdravili predsednik uprave UŠF Ernest Ebenšpanger, predsednik ZZB NOB za Pomurje Jože Vidič in Marjan Šiftar, so se kljub deževnemu vremenu odpravili v Vrt spominov in tovarištva do breze, ki je zabeležena pod redno številko 539. Ob njej se je tokrat, po več kot pol stoletja, fotografirala tudi Slavka Jerman.

Filip Matko Ficko