Noč raziskovalcev 2017 ljutomerske gimnazije

p1390491

Priznanja ZOTKS in Krke za Gimnazijo Franca Miklošiča

 Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer je kot konzorcijski partner Univerze v Mariboru, Univerze na Primorskem, Univerze v Novi Gorici in Nacionalnega inštituta za biologijo v petek, 29. septembra, v okviru vseevropskega projekta NOČ RAZISKOVALCEV, ki je potekal pod motom »Znanost za življenje«, skušala popularizirati poklic raziskovalca, znanstvenika in ga tako približati širši javnosti, še posebej mladim. Zavedati se je namreč potrebno, da je v znanosti moč, pomembno je znanje, pomembne so ideje, potrebno je raziskovanje, saj le tako lahko družba napreduje.

Izredni profesor dr. Borut Klabjan, štipendist ukrepa Marie Skladowska – Curie, ki ga financira Evropska komisija za raziskovalno dejavnost, o tem pravi: »Zelo pomembno se mi zdi, da postane znanost še bolj interdisciplinarna oziroma multidisciplinarna. To je sicer izredno popularen izraz, ki pa mnogokrat v praksi ne zaživi. Toda, če bomo povezovali tako naravoslovje, tehniko in humanistiko, bomo od tega vsi imeli korist… Naj Noč raziskovalcev ne bo muha enodnevnica, ampak se naj nadaljuje delo, za kar ste v Ljutomeru kontinuirano na dobri poti. Tak pristop lahko zagotovi uspeh.«

dsc_0797

Ravnatelj Gimnazije Franca Miklošiča v Ljutomeru, Zvonko Kustec, pa je prepričan: »Znanost izredno hitro napreduje, bojim se, da nas včasih celo prehiteva, zato je izjemno pomembno, da jo približamo mladim. Na ljutomerski gimnaziji dajemo velik poudarek raziskovalni dejavnosti in čeprav smo geografsko oddaljeni od velikih raziskovalnih laboratorijev, se vseeno povezujemo z znanstveniki, predvsem našimi bivšimi dijaki. Priznanja Zveze organizacij za tehnično kulturo Slovenije in Krke so dokaz, da očitno delamo v pravi smeri.«

Projekt NOČ RAZISKOVALCEV je skozi vrsto različnih aktivnosti udeležence ozaveščal o družbeno pomembni vlogi raziskovalcev, o pomenu znanosti in njenem vplivu na vsa področja človekovega bivanja in delovanja. Obiskovalci tokratnih dogodkov so imeli izjemno priložnost spoznati različne vidike atraktivnega poklica raziskovalca/znanstvenika, ki prav tako odpira vrsto kariernih možnosti in priložnosti.

p1770014

Obiskovalci so si ogledali obrat Radenske d.o.o. v Radencih, v vrtcih v Ljutomeru in v Cezanjevcih so risali s 3D-pisalom, na Osnovni šoli Ljutomer in na Osnovni šoli Cezanjevci pa je bil predstavljen zdrav življenjski slog. Na Glavnem trgu v Ljutomeru so lahko preučevali človeški glas in spoznavali znamenitosti mesta Ljutomer ter se ustavili v EU-kotičku, v nakupovalnem središču Jager pa so si lahko ogledali oddaje Znanost ima mlade, obenem s pogovori z doktorji znanosti in nekdanjimi dijaki ljutomerske gimnazije ter so ogledali film o dr. Francu Miklošiču.

V Galeriji Ljutomer je poleg razstave potekala predstavitev nagrajenih raziskovalnih nalog dijakov Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer, v predavalnici Zdravstvenega doma Ljutomer so obiskovalci lahko prisluhnili predavanju o zdravilih in zdravljenju hiperkinetične motnje pri otrocih in mladostnikih. Na Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer so imeli priložnost prisluhniti predavanju o tujerodnih invazivnih vrstah v Pomurju in predavanju o čiščenju odpadnih voda in o različnih tehnologijah čiščenja, si ogledali 3D-predstavitve, za konec pa so lahko prisluhnili udeležencem okrogle mize, na kateri so razpravljali o vlogi raziskovalca in pomenu raziskovalnega dela v vsakdanjem življenju.

 

Filip Matko Ficko