U BEOGRADU SVEČANA DODELA „ZLATNOG PERA ŠTAJERSKE«

1

DOBITNIK MAJA KOVAČEVIĆ, NOVINAR IZ KRALJEVA

Beograd, 7. oktobar – Današnji dan u Beogradu biće zapisan u analima Društva srpskih domaćina kao veliki dan. U prostorijama društva na Trgu Nikole Pašića okupila se veoma šarolika grupa pozitivnih ljudi, koji godinama rade na promocij imena srpskog domaćina, koji je u svetu poznat kao veoma radan i uspešan čovek.3

Podela priznanja 7. oktobra realizovana je povodom obeležavanja osam vekova od krunisanja Stefana Prvovenčanog, prvog srpskog kralja.

Subota je bio dan koga su ovi vredni članovi društva namenili svečanoj dodeli »Zlatnog pera Štajerske«, koje je ove godine pripalo Maji Kovačević, glavnoj urednici Kraljevskih novina.

Predaju priznanja organizovali su: “Društvo srpskih domaćina”, udruženje “Kneginja Persida Karađorđević” i “Kraljevske novine”

Stigli su na dodelu priznanja članovi predsedništva društva, predstavnici Srpske akademije nauka i umetnosti, srpski pisci, predstavnici Pravoslavne crkve i novinari srpskih i slovenačkih medija.

4

Na predlog književnice Ljiljane Bralović, članovi komisije za dodelu »Zlatnog pera Štajerske« jednoglasno su usvojili predlog da se ovogodišnje priznanje dodeli Maji Kovačević, koja već godinama uređuje časopis »Kraljevske novine« i sarađuje u više srpskih medija.

Treba zabeležiti i to da su današnjoj svečanoj proslavi prisustvovali svi članovi komisije za dodelu ovog prestižnog novinarskog priznanja: Rade Bakračević, glavni urednik, Maribor, predsednik komisije, Marko Lopušina, novinar, urednik Večernjih novosti, Beograd, Dragana Živojnović, novinar, urednik Radija Beograd, Zorica Zec, novinar, urednik “Serbskih novina”, Beograd, Božidar Drinić, urednik magazina “Zadrugar” iz Zrenjanina, Zdravko Majstorović, urednik fotografije, Radenci.

5

Tog dana je u prostorijama Društva srpskih domaćina izrečeno mnogo lepih I korisnih misli o stanju Srba I Srbije u svetu. O srpskom pitanju govorio je Prof dr Miladin M. Ševarlić, predsednik Upravnog odbora ove veoma uspešne asocijacije. Svi prisutni, uglavnom, poklonici srpske kulture, govorili su o što čvršćoj povezanosti srpskog čoveka sa razvijenom Evropom i ujedno raditi na podizanju kulturnog imidža srpskog seljaka, pravog domaćina.

Priznanje je predao Rade Bakračević, predsednik komisije, naglasivši, da je ovogodišnje priznanje “Zlatno pero Štajerske” dodeljeno Maji Kovačević, koja već godinama aktivno objavljuje kolumne u »Kraljevskim novinama«, a koje se tiču uspostavljanja monarhije i duhovnih tema koje su vezane za hrišćanstvo i preporod srpske porodice.

8

PREDLOG ZA DODELU NAGRADE ,,ZLATNO PERO ŠTAJERSKE,,   MAJI KOVAČEVIĆ, GLAVNOM UREDNIKU KRALjEVSKIH NOVINA

U ova vremena teška za novinare i novinarstvo teško je naći novinara u Srbiji koji bez ustezanja piše o značajnim nacionalnim poteškoćama u Srbiji. Sreća pa postoje ljudi kao što je Maja Kovačević ( rođena 1981. godine u Kraljevu), koji ozbiljnost novinarskog posla poistovećuju sa ozbiljnošću življenja.

7

Maja Kovačević već dve decenije piše o najozbiljnijim pitanjima – povratku monarhije u Srbiju, o ,,beloj kugi,, koja odavno hara našim prostorima, o veri i neveri i svemu onome o čemu ostali nerado pišu. Ona se ne bavi dnevnopolitičkim temama kako bi na brz način stekla slavu i čitalaštvo. Naprotiv, njene teme su neinteresantne površnim svakodnevnim čitaocima koji traže senzaciju u životima polusveta sa estrade. Maja piše o decenijskim problemima koje svi mi vidimo ali ipak čekamo da nam neko drugi ukaže na to.

Shodno tome, predlažem da joj se dodeli nagrada ,,ZLATNO PERO ŠTAJERSKE“, jer ne znam osobu koja to više zaslužuje.

Maja je već dve decenije zaposlena u nacionalnoj reviji ,,Glas Srbije,, a od prošle godine je pokrenula i časopis ,,Kraljevske novine,,

Osim toga svoje priloge objavljuje i u drugim pisanim i elektronskim glasilima.

Majka je jedanaestoro dece, osnivač udruženja ,,Persida Karađorđević,, i dobitnik raznih priznanja za hrabrost, požrtvovanje i srčanost.

Rade Bakračević

Foto: Zdravko Majstorović