VENČALI SE PRINC FILIP I PRINCEZA DANICA

img_5189

Beograd: 8. oktobar –

U Sabornoj crkvi u Beogradu patrijarh srpski Irinej venčao sina prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića i ćerku slikara Cileta Marinkovića

Na svadbu stiglo tri stotine zvanica iz čitavog sveta, među kojima su bili kraljica Španije, prestolonaslednica Švedske, kraljevske porodice iz Grčke, Danske, i naši državnici.

im4_4940

U IMENU SRBA IZ ŠTAJERSKE ZAJEDNICE MLADENCIMA JE POŽELEO SREĆU RADE BAKRAČEVIĆ, PREDSEDNIK DRUŠTVA

Marko Lopušina, foto: Zdravko Majstorović i Rade Bakračević

  • Neka Bog blagoslovi ovaj brak ! – rekao je patrijarh srpski Irinej u Sabornoj crkvi u Beogradu u subotu popodne, nakon što je venčao kraljevića Filipa Karađorđevića i slikarsku Danicu Marinković.

Crkvena zvona ovog hrama nisu označila samo prvo kraljevsko venčanje, posle 95 godina, od kako su se ovde venčali kralj Aleksandar i kraljica Marija, već i jedinstvo srpske Države, Crkve i Krune. Ujedno venčanje i svadba kraljevića Filipa i Danice okupili su sve članove kraljevske porodice i označile puno jedinstvo dinastije Karađorđević.

Njihova ljubav je započela dve godine, kada su se na Kraljevskom dvoru i  u Londonu, gde žive, dvoje mladih sretali. O tome je princeza Danica pričala novinarima:

– Naša ljubav i veza rodile su se pod romantičnim okolnostima. Upoznali smo se jedne divne jesenje beogradske večeri prilikom večere organizovane na Kraljevskom dvoru. Veoma brzo smo shvatili da imamo mnogo toga zajedničkog. Jedino što nas je razdvajalo od naše želje da budemo zajedno je distanca gradova u kojima smo živeli. Svakodnevnom komunikacijom otvarale su se nove teme o kojima smo razgovarali i tako su se povezala naša interesovanja u oblasti umetnosti, istorije, tradicije, literature… Razgovor bi trajao dugo i tu se sasvim prirodno rađala želja za ponovnim susretima.

img_5157-001

Venčanju u crkvi svetog Arhangela Mihaila prisustovali su roditelji, otac mladoženje prestolonaslednik Aleksandar i majka princeza Marija, koja živi u Sevilji, potom Daničini roditelji, ali i srpske princeze Linda i Katarina Karađorđević sa decom, kneginja Jelisaveta, braća Aleksandar i Petar, koji je bio venčani kum, španska kraljica Sofija, princeza Viktorija od Švedske, koja je bila venčana kuma.

  • Mladoženju je pred oltar doveo njegovi otac Aleksandar i majka Marija, a mladu njeni roditelji Beba i Milan Cile Marinković. Obred je vodio patrijarh Irinej, uz sadejstvovanjem vladike valjevskog Lavrentija i prote Petra Lukića, starešine i sveštenika Saborne crkve – rekao nam je Dragomir Acović, član Krunskog saveta.

im4_4789

Državu Srbiju predstavlajla je Maja Gojković, predsednica Narodne skupštine, Oliver Antić, ambasador, a u svatovima su bili i članovi diplomatskog kora, predstavnici vojske i verskih zajednica, umetnici i građani. Sa venčanja i svadbenog veselja u Belom dvoru na Dedinju izveštavali su reporteri iz Srbije, Slovenije, Velike Britanije, Nemačke, Rusije, Španije, Francuske, Rumunije, Bugarske, Hrvatske i Mađarske. Čuveni kraljev fotograf  Žika Slika je napravio tim od petorice snimatelja, koji će zajedno ovekovečiti ovu svadbu sa najmanje 5000 fotografija.

img_5083

– Ovo je jedan od najlepših dana u mom životu i presrećan sam. Pozdravljam i njene roditelje, a mladencima želim da ih prati sreća, zdravlje, harmonija i porodični blagoslov – rekao je prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević posle venčanja svog trećeg sina i mlade Danice Marinković.

img_5133

Prestolonaslednik se iskreno ponadao da će mladenci uskoro ispuniti zavet partijarha srpskog Irineja koji im je poželeo, ne samo da nasledstvom obezbede kontinutitet srpskoj kraljevskoj porodici Karađorđević, već i svojom decom, odnosno potomcima čuvenog osnivača dinastije Karađorđa Petrovića.

Svadba princa Filipa od Srbije sa mladom umetnicom Danicom Marinković počela je prijemom i svečanom večerom za goste iz inostranstva 6. oktobra u Kraljevskom dvoru na Dedinju. A nastavljeno je venčanjem u Sabornoj crkvi i svadbenim veseljem posle venčanja u Belom dvoru.

Na prijemu u Belom dvoru na Dedinju mladenci su primali čestitke i darove i fotografisali su se sa svojim gostima. Potom je održana svečana večera.

    img_5178

  • Prinčevski par mladenaca izašao je pred brojne zvanice u 19.30 časova. Princeza Danica i princ Filip dočekani su aplauzom, nevesta je ostala u venčanici, koju joj je kreirala Roksanda Ilinčić, modna kreatorka iz Londona. Svoj zajednički život mladenci su započeli prvim plesom uz dobro taktove melodije “My way” Frenka Sinatre – opisuje ovaj trenutak kraljevski fotograf Žika Slika.

img_5008

Princu i princezi srećan brak je u ime porodice poželeo njihov venčani kum kraljević Petar Karađorđević rečima:

  • Naši roditelji i maćeha Katarina presrećni zbog ženidbe princa Filipa sa Danicom. Želimo vam dug i srećan brak pun ljubavi!

Svadbeni bal je nastavljen pesmom Lene Kovačević i muzikom za ples. Svadbena torta, koju su mladenci isekli kao simbol prvog zajedničkog bračnog posla bila je toliko velika da je stigla u kombiju i predstavljala je veliko iznenađenje za svatove.

Upitan za njihove prve zajedničke porodične obaveze i mesto njihovog življenja, kraljević Filip Karađorđević je poručio:

  • Već godinama naporno radim na upravljanju aktivima u oblasti finansija u Londonu. Veoma sam posvećen poslu, ambiciozan sam i želim da napredujem, tako da veliki deo svog vremena provodim na poslu u Londonu. Ujedno se trudim da pratim Daničin senzibilitet i stvaralačku energiju mlade umetnice. Ona je grafički dizajner po profesiji, pa koristi London kao neiscrpnu inspiraciju.
  • im4_5118

Prvo kraljevsko venčanje u Sabornoj crkvi u Beogradu posle 95 godina i svadbeno veselje okončani su u nedelju 8. oktobra ispraćajem mladog bračnog para iz Kraljevskog dvora na medeni mesec.

Antrfile

KRALJEVIĆ I PRINCEZA

img_5226

Kako je prestolonaslednik Aleksandar po naslednom pravu kralj, to je njegov sin Filip od Srbije kraljević. Udajom za princa Filipa mlada slikarka Danica Marinković postala je najmlađa princeza u dinastiji Karađorđević.

img_4983

Antrfile

LONDON I SRBIJA

– Naš život će se nastaviti u Londonu, zasada, uprkos našoj velikoj želji da se vratimo u Srbiju i živimo u Beogradu. Nadamo se da će nam se ta želja ubrzo ostvariti! – kaže princeza Danica Karađorđević.