RUSI DRŽE LENJINA NA LEDU

mauzolej-na-crvenom-trgu-u-moskvi

Mauzolej na Crvenom trgu u Moskvi.

 Povodom 100 godina od Oktobarske revolucije u Moskvi se traži izmeštanje Mauzoleja Vladimira Iljiča sa Crvenog trga

Kako delovi ruske crkve, opozicije i naroda traži da se vođa oktobarske revolucije izmesti iz Moskve i sahrani kao hrišćanin u Sankt Peterburgu, predsednik V. Putin odlaže konačno rešenje

 

Marko Lopušina

Povodom 100 godina od revolucionarnih događaja u Rusiji, kada su boljševici srušili carevinu i uveli komunizam, Ruska pravoslavna zagranična crkva zatražila je da se telo Vladimira Iljiča Lenjina ukloni s Crvenog trga u Moskvi.

  • Uklanjanje ostataka jednog od najvećih mučitelja 20. veka i rušenje njegovih spomenika moglo bi biti jedan od simbola pomirenja ruskog naroda – kaže se u zvaničnom saopštenju Svetog arhijerejskog sinoda Ruske pravoslavne zagranične crkve, koja predstavlja narod u emigraciji, porodicu Romanov i ruske monarhiste.

I članovi Jedinstvene Rusije pokrenuli su ovog leta inicijativu da mauzolej, u kome se nalazi telo vođe Oktobarske revolucije Vladimira Iljiča Lenjina, bude zatvoren.

  • Lenjin je veoma kontroverzna ličnost. Prisustvo njegovog tela, kao centralne figure u nekropoli, u srcu naše nacije je potpuna besmislica – oglasio se član parlamenta Vladimir Medinski, koji se ovim povodm lično obratio i Vladimiru Putinu.

Vlast je, ne slušajući glas crkve, a ni opozicije, zatvorila Mauzolej Lenjina na Crvenom trgu na dva meseca, ali zbog toga da bi renovirala i telo velikog vođe i samu kriptu, a ne da bi poslušala protivnike komunizma.

Ipak, povodom zatvaranja mauzoleja kao nacionalnog spomenika, ali i turističke desetinacije u centru Moskve, narod je izrekao svoje mišljenje:

  • Kremlj je stavio Lenjina na led !

lenjinov-sarkofag

Lenjinov sarkofag

Oktobarska revolucija se dogodila pre sto godina, kada je 23. oktobra p ostarom ili 8. novembra po novom kalendaru, armija boljševika predvođena Vladimirom Iljičom Lenjinom u Petrogradu srušila Rusko carstvo i uvela komunizam u državu koja je dobila ime Sovjetski savez.

Vlada SSSR je 1924. godine donela odluku da se Lenjin, posle smrti u svojoj 53 godini života, balsamuje, jer je jedan od sovjetskih naučnika verovao da će “budućnost doneti mogućnost oživljavanja mrtvih i da će se Lenjin vratiti u život”.  Sam Josif Visarjonovič Staljin, naslednik Lenjina je rekao:

  • Telo preminulog Vladimira Iljiča treba očuvati pomoću balsamovanja, kako bi se od njega oprostili svi oni koji to žele.

Dokumenti o Lenjinovoj sahrani i stvaranju prvog drvenog mauzoleja još se uvek čuvaju kao državna tajna u tajnom popisu fonda N 16 Odbora za čuvanje sećanja na Lenjina, pri bivšem Centralnom komitetu Komunističke partije Sovjetskog Saveza.

  • U materijalima tog odbora mogu biti skrivene formule s tajnim sastavom magične tečnosti koju su otkrili profesori Vorobjev i Zbarski, a kojom se Lenjinovo telo zauvek čuvalo netaknuto. Prošlo je više od 93 godina, a hemijski sastav kiseline za balsamovanje Lenjina je i dalje nepoznat – tvrdi novinarka Leonida Maksimenkova iz Moskve.

Balsamovanjem Lenjima i gradnjom posebnog mauzoleja na Crvenom trgu ispod Kremlja, izgrađen je kult velikog vođe i politički pravac koji su Sovejtei morali da prate – lenjinizam.

  • Uz to stilizovani portreti i biste Lenjina postali su ikone, njegova idealizirana biografija Evanđelje, a lenjinizam – Sveto pismo. I mauzolej je postao jedan od simbola vernosti idealima lenjinizma. Poseta ovom mestu u Moskvi bilo je analogno hodoćašću – kako za sovjetske građane, tako i za delegacije iz prijateljskih zemalja – smatra Nina Tumarkin, profesorka Harvardskog univerziteta.

Do postojanja SSSR-a, svake godine je grobnicu Lenjina posećivalo 2,5 miliona ljudi. Trškovi redovnog održavanja balsamovanog tela Vladimir Iljiča Lenjina, staklenog sarkofaga i njegove grobnice u tamno crvenom mermeru godišnje košta Rusiju 200.000 dolara.

Svake dve godine Lenjinovo telo se uranja u kadu i smesu glicerola i kalija acetata na 30 dana. Zahvaljujući toj tehnici očuvanja baslamamovanog tela Lenjin se može čuvati vekovima.

Cilj rekonstrukcije Lenjina je sačuvati oblik, težinu, boju i fleksibilnost njegovog tela, u odnosu na biološka tkiva. Iako su uklonjeni krv, sve telesne tečenosti i unutrašnji organi, brkovi, obrve i brada su originalni. Umesto kože, nanesen je materijal od mešavine parafina, glicerina i karotena. Određeni delove kože i mišića zamenili su plastikom i drugim materijalima.

Prema informacijama Agencije za državnu nabavku tokom 2016. godine je za “biomedicinske radove na čuvanju izgleda V.I. Lenjina” potrošeno 13 miliona rubalja.

Posle raspada Sovjetskog saveza, početkom devedesetih počeli su unutar Rusije da se javljaju glasovi protiv kulta Vladimira Iljiča i njegovog mauzoleja na Crvenom trgu.

  • Nasred Crvenog trga leži “mumija”. Zahtevamo da se telo Lenjina pokopa po hrišćanskoj tradiciji. On je čovek, nije komunistički Isus Hrist – govorili su borci za ljudska prava i pripadnici ruskog sveštenstva.

Više od 200.000 anketiranih Rusa je javno podržalo predlog da se balsamovano telo vođe Oktobarske revolucije izmesti sa Crvenog trga.

  • Lenjin nikada nije namjeravao da izgradi mauzolej za sebe, dok je njegova rodbina bila kategorično protiv. Njihova želja je bila da ga sahrane u Sankt Petersburgu pored majke – tvrdi poslanik Vladimir Medinski.

Prema posednjoj anketi većina Rusa, čak 60 odsto predlog o hrišćanskom pokopa Lenjina, što podrazumeva i seobu balsamovano telo sa Crvenog trga na groblje u Sankt Peterburgu. Vlada Rusije po ovom predlogu zauzima neutralan stav. Vladimir Putin je, komentirajući mogućnost nove sahrane V. I. Lenjina, rekao da se tom pitanju treba pristupiti oprezno kako se “društvo ne bi podelilo”.

Međutim, kako je u sklopu priprema za proslavu 100 godina od Oktobarske revolucije Lenjinovo telo okupano u posebnoj hemijskoj smesi da bi se sprečilo raspadanje i istovremeno je  presvučeno, pretpostavlja se d aće veliki Lennin i dalje biti na ledu i spreman za ovu proslavu..

 

Antrfile

NACIONALNA REVOLUCIJA ILI TRAGEDIJA

Publicista Dmitrij Liskov smatra da je rusko društvo u dilemi kako da se postavi prema godišnjici Oktobarske revolucije:

  • Narod ne zna šta je to bilo: nacionalna revolucija ili tragedija, korak napred ili natrag, poraz ili pobeda. Zato ima onih koji će revoluciju glorificirati i onih koji će je sotonizirati.

 

Antrfile

CIA KRADE VOĐU

Majk Bejker, bivši agent CIA u Rusiji predložio je u jednoj emisiji televizije Fox News da se balsamovano Lenjinovo telo ukrade iz mauzoleja na moskovskom Crvenom trgu. Potom prikaže Amerikancima i na kraju proda Rusima.