VENČANJE PRINCA FILIPA I DANICE MARINKOVIĆ

im4_4486

Foto: “Štajerske novice”: Rade Bakračević, Zdravko Majstorović

 Beograd, 7. oktobar 2017 – Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Princ Filip i gospođica Danica Marinković venčali su se u Sabornoj crkvi u Beogradu. Venčanje je služio Njegova Svetost Patrijarh srpski G. Irinej. Kuma je bila NJ.K.V. Princeza Viktorija od Švedske, a kum NJ.K.V. Princ Petar.

princ-filip-i-princeza-sa-krunama

Njihovim Kraljevskim Visočanstvima Prestolonasledniku Aleksandru i Princezi Katarini, kao i svim prisutnima, bila je posebna čast što su venčanju prisustvovali Njeno Veličanstvo Kraljica Sofija od Španije i Njeno Kraljevsko Visočanstvo Princeza Viktorija od Švedske, naslednica švedskog prestola. Iz Španije su došli mladoženjina majka Njeno Kraljevsko Visočanstvo Princeza Marija de Glorija od Orleansa i Bragance, vojvotkinja od Segorba sa suprugom Vojvodom od Segorbe.

img_5133

Mladinu haljinu kreirala je svetski poznata modna kreatorka Roksanda Ilinčić.

Posle venčanja u Sabornoj crkvi gosti su se uputili na Beli dvor na prijem i večeru. Beli dvor je sagradio Nj.V. Kralj Aleksandar I od Jugoslavije, pradeda Princa Filipa. Kasnije tokom večeri Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar i mladoženja Princ Filip pozdravili su goste.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Ovo je jedan od najlepših dana u mom životu i presrećan sam što mogu da ga podelim sa vama. Ovde smo da proslavimo početak zajedničkog života Filipa i Danice, i želimo im da bude ispunjen radošću i ljubavlju. Moja je dužnost i privilegija da poželim dobrodošlicu Njenom Kraljevskom Visočanstvu Princezi Danici u naš dom. Pozdravljam i njene roditelje, a mladencima želim da ih prate sreća, zdravlje, harmonija i porodični blagoslov. Draga Danice, dragi Filipe, hoću da znate da uvek možete da računate na našu podršku“, rekao je Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar.

„Danica i ja vam svima zahvaljujemo što ste sa nama ovog najlepšeg dana naših života. Srećni smo što sa vama možemo da podelimo radost ovog trenutka. Zahvaljujemo roditeljima koji su organizovali ovu veličanstvenu proslavu ovde na Belom dvoru. I iznad svega, hvala ti Danice na svoj tvojoj ljubavi i što si me učinila najsrećnijim čovekom na svetu“, rekao je Princ Filip.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Posle prijema na Belom dvoru organizovana je i večera za zvanice.

Kraljevskom venčanju u Beogradu prisustvovala je kraljevska porodica – Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Katarina, deca Njihovih Kraljevskih Visočanstava Princ Petar, Princ Aleksandar, Alison i Dejvid, Alisonin sin Majkl, Dejvidova supruga dr Angeliki Endrjuz Margariti i njihov sin Aleksandar, Nj.K.V. Princeza Linda Karađorđević, Nj.K.V. Princ Mihailo i Princeza Ljubica, Nj.K.V. Princeza Jelisaveta, Nj.K.V. Princ Sergej i Princeza Eleonora Karađorđević, Nj.K.V. Princ Nikola Karađorđević, veliki broj članova evropskih kraljevskih porodica: Nj.K.V Princ Gijom i Princeza Sibilla od Luksemburga, Nj.V. Prince Amin Aga Kan, Nj.V. Princeza Džit Naba Kemka i g. Nanda, brojni prijatelji Kraljevske porodice i porodice Marinković, nj.e. gospođa Maja Gojković, predsednica Narodne skupštine Republike Srbije, brojni predstavnici diplomatskog kora, istaknute javne ličnosti iz sveta kulture, umetnosti i politike, članovi Savetodavnih tela Krune, kao i mnogi građani i pristalice ustavne parlamentarne monarhije.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Princ Filip rođen je 15. januara 1982. godine u Ferfeksu u Virdžiniji. On je brat blizanac Princa Aleksandra i drugi u liniji nasleđivanja srpskog prestola, posle Princa Naslednika Petra. Sin je Nj.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra i Nj.K.V. Princeze Marije da Glorije od Orleana i Bragance. Princ Filip je unuk Nj.V. Kralja Petra II i Kraljice Aleksandre.

Nj.K.V. Princeza Danica rođena je 1986. u Beogradu, a u Parizu živi od 1992. godine. Princeza Danica je kćerka gospodina Milana Marinkovića-Cileta, poznatog srpskog slikara i gospođe Bebe Marinković. Studija je završila u Parizu, gde je diplomirala na grafičkom dizajnu na Akademiji primenjenih umetnosti i studijama slavistike na Univerzitetu Sorbona u Parizu. U Londonu je Princeza završila magistarske studije grafičkog dizajna na Koledžu umetnosti i dizajna Čelsi – Univerzitet umetnosti u Londonu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kraljevska porodica zahvaljuje svima koji su pomogli da se organizuje Kraljevsko venčanje: Njegovoj Svetosti Patrijarhu Irineju, Sabornoj crkvi, Ministarstvu unutrašnjih poslova, Sekretarijatu za saobraćaj Grada Beograda, Turističkoj organizaciji Srbije, Turističkoj organizaciji Beograda, Vojnomedicinskoj akademiji, Aerodromu „Nikola Tesla“, Gradskom zelenilu, Telekomu Srbija, Kraljevskim gudačima Sv. Đorđa, Jadranki Jovanović, Leni Kovačević, KUD Talija, pijanistkinji Nadi Matijević, harfistkinji Dijani Sretenović, modnoj kreatorki Roksandi Ilinčić, Marku Aleksiću, Sky Music, Event Service, LMJ doo, modnim kućama Maruška, Afrodite Mode Collection, Mona, Luna, Balašević,

 

img_5083

Fabi cipele, kompanijama Zepter, Paraćinka, Studiju Ivković, štamparijama Anbora Excelsior i Euro papir, studiju “Work in Progress”, DHL, Ateljeu Antre, cvećari Ivona, Tiny Mine Jewellery, frizerki Duški, Sladjani Todorović za svadbenu tortu, preduzeću Artival za čokolade, restoranu Šapat, Mesari Nada, Azzaro klubu, vinarijama Kovačević, Aleksandrović i Rajković, Kraljevskoj vinariji Oplenac, kompanijama Bean and Leaf, Coca-Cola, Prolom voda, MG Mivela, Benišek i Veselinković, Stara Sokolova rakija, Pernod Ricard, Moritz Ice Cream, Unipak, Diz higijena, TV Prva, TV Kurir, Nilu Barnetu, Brentu Sadleru, MK Group, hotelima Hajat, Square Nine, Metropol,

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Radison Blu, In, Zepter, Kristal, Courtyard Marriot, Kolasin prevoz, Toyota, Porche, Mercedes, Budget rent-a-car, Fiat, Limo-star, Protecta, Dušku Kovačeviću – Atlas grupa, Višoj ugostiteljskoj školi, Urošu Saviću, Danieli Čeliković, Aleksandru Đorđeviću, Milanu Ćuliću, Maria Diamondopolous, Celia Kritharioti, Nico Krithariotis, Thomas Mace-Archer Mills, Dame Mervyn Redding, Valerie Peay, Maria Tsakalou, Alexia Tsakalou, fotografima i kamermanima Nemanji Petroviću, Nikoli Rudiću, Draganu Bogdanoviću, Nemanji Brankoviću, Nikoli Mladenoviću, Vladimiru Jablanovu, foto studiju Žika Slika, kao i svim volonterima i prijateljima na njihovoj velikoj pomoći.

Foto: “Štajerske novice”: Rade Bakračević, Zdravko Majstorović