Ta veseli dan kulture v Hrastju Moti

dsc_3439

Povezovalec programa Tomi Perša

Štajerci za kmečko pečjo

V prenovljenih podstrešnih prostorih vaško gasilskega doma Hrastje Mota v Občini Radenci, ki je vedno pretesen za številne obiskovalke in obiskovalce, že vrsto let pripravljajo kulturniki teh krajev prireditev, ki je daleč naokoli znana: »Za kmečko pečjo«. Z njo obujajo in ohranjajo ljudske običaje, ljudsko pesem in plese, kot tudi žilav ljudski humor. Letos je bila v nedeljo, 3. decembra, ko se je po vsej Sloveniji odvijal »Ta veseli dan kulture« v spomin na rojstvo največjega slovenskega poeta dr. Franceta Prešerna.

dsc_3444

Najmlajši nastopajoči

Povezovalec programa Tomi Perša je spomnil vse navzoče na prižig letošnje prve svečke na adventnem venčku ter na tokratni čas pričakovanj, veselja in družinskih radosti. Najprej je pesem recitirala mala Maša, nato pa so nastopili najmlajši iz vrtca in prvošolci.

dsc_3464

Folkloristi

Ti so sodelovali tudi pri dramatizaciji »Pod medvedovim dežnikom« (zgodba o prijateljstvu med živalmi v gozdu). Društvena folklorna skupina KD Janko Divjak Kapela, ki je organizator tovrstnih prireditev, letos praznuje svojo 20-letnico in zato so zaplesali na prireditvi kar dvakrat, s harmoniko pa jih je spremljal Robert Majerič. Plesalkam in plesalcem sta sledili dve odlični harmonikarki: Tina Krajnc in Eva Tompa.

dsc_3475

Družina Koren

Že precej časa navdušujeta s svojimi nastopi tudi občinstvo izven domače Občine Radenci. Tudi šolarji so so šli »muzikante«, nato pa je zaigrala in zapela družina Koren: mama Katja, oče Marjan (igra kitaro in harmoniko) in otroci Gašper, Zala in Jernej.

dsc_3491

 Robi Majerič

Občinstvo je ob njihovem nastopu skandiralo, skupaj z njimi pa zapelo »Zatorej sosed, sosed dober dan !« Po drugem spletu folklornih plesov sta v duetu nastopila pevec Franci Duh in s harmoniko Stanko Ilješ.

zupan-rihtaric

Župan občine Radenci Janez Rihtarič

Sledil je še obisk »vedeževalke«, ki reši vsak problem in pri njej (Slavica Kovačič) so se oglasili kar štirje: mož, žena, hčerka in prvi sosed. Vsem je ob primernem plačilu bilo ustreženo: vedeževanje iz roke, iz kavne usedline, iz kart ter pri izganjanju hudih duhov. Za zaključek pa so se medgeneracijsko združili trije muzikantje: mlada Eva Tompa, srednje generacije Marjan Koren ter senior Stanko Ilješ.

dsc_3499

Eva Tompa

Številne zbrane sta ob zaključku bogatega kulturnega popoldneva pozdravila župan Občine Radenci Janez Rihtarič in predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Hrastje Mota Miran Žunič, a predstavniki Kulturnega društva Janko Divjak so vsem nastopajočim podarili društveni koledar za prihajajoče leto 2018. Sledila je še pogostitev z domačimi dobrotami.

dsc_3513

Vedeževalka Slavica Kovačič

dsc_3522

Franci Duh in Stanko Ilješ

Filip Matko Ficko