RUSI SU NAS HRANILI, A MI SMO IH BRANILI !

rusija-korica-3

Izdavačka kuća „Prometej“ objavila knjigu „Srbi u Rusiji“ od 15. veka do danas

– Kada je naš narod zbog gladi prešao u Rusiju, učestvovao je u ratovima protiv Turaka i Napoleona. Danas nas Rusija štiti, a mi je gradimo, jer podižemo nove gradove i stadione za Munijal 2020 – govori autor Marko Lopušina

 

V.N.

Kada naredne nedelje izdavačka kuća „Prometej“ iz Novog Sada bude predstavila svoje novo izdanje, knjigu Marka Lopušine „Srbi u Rusiji“, biće to retka prilika da se sagleda istorija i sudbina srpskog naroda u ovoj velikoj zemlji, ali i da se pruži odgovor na neka aktuelna pitanja.

  • Knjiga je izlašla u vreme kada mnoge velike sile zameraju Srbiji zbog svojih bratskih odnosa sa Rusijom. Mislim da takve primedbe ne bi trebalo da nam se upućuju, ako znaju koliko je bogata istorija srpsko-ruskih odnosa. A posebno sudbina srpskog naroda, koji se od 15. veka seli i živi na prostorima Ruske Federacije. Mi smo Rusiji dali jednog cara, pedeset generala i grofova, pionira kosmonautike, dva špijuna svetskog ranga, odrede graničara, a ona je nama dala političku sigurnost – skicira siže ovog izuzetnog izdanja izdavač Zoran Kolundžija.

rusija-srpski-radnici-na-gradilistu-gradiliste-juzno-butovo-kod-moskve

RUSIJA Srpski radnici na gradilištu gradilište Južno Butovo kod Moskve.

Knjiga „Srbi u Rusiji“ je prva u 21. veku koja objavljuje priču o srpskom rasejanju od Moskve do Vladivostoka. Prema kazivanju autora Marka Lopušine zvanično prvi Srbin koji je registrovan kao doseljenik u Rusiji bio je sveštenik Save Kripecki 1485. godine, a drugi sveštenik Pahomije Srbin, koji su razvijali pravoslavlje. To je nastavio kasnije i car Ivan Grozni, kome je majka Jelena bila Srpskinja, kao iskreni svetosavac, koji je u Rusiji izgradio kult Svetog Save.

  • Prva masovna seoba Srba otpočela je u 18. veku kada je naš narod iz Crne Gore, Hercegovine i Dalmacije, zbog nesigurnosti i gladi otišao u Rusiju da nađe spas. To se dogodilo i početkom Velikog rata kada je na hiljade naših ljudi dezertiralo iz Austro-ugarske vojske i prešlo u Rusiju. Rusi su nas hranili, a mi Srbi smo njih branili – priča Lopušina – Naši graničari, oficiri, komandanti pukova učestvovali su u ratovima protiv Turaka i Francuza. Pobedili su Napoleona u Borodinskoj bici i dobili činove generala i titule grofova.

Na 400 strana ova knjiga, čije izdanje je podržala Uprava za dijasporu i Srbe u regionu MSP, Matica iseljenika Srbije, opisuje deset talasa seoba Srba u Rusiji, u kojoj su živeli u devet carstava i država. Kao uvaženi žitelji carstva srpski velikani su imali u ovoj zemlji tri svoja grada-države Novu Serbiju, Slavenoserbiju i Novgorod.  Ostavili su dubok trag u ruskoj istoriji, jer su učestvovali u Oktobarskoj revoluciji, Velikom ratu i Drugom svetskom ratu zajedno sa Rusima.

  • Pre stotinu godina ruski Srbi su formirali dobrovoljačke pukove sa 60.000 vojnika, koji su se borili na Solunskom frontu. Rusi su nam pomogli prilikom oslobođenja zemlje 1944. godine, a danas nas štite u UN – priča Lopušina – A mi Srbi danas gradimo Rusku Federaciju, jer podižemo nove gradove i naselja, ali i nove stadione sa Svetsko prvenstvo u fudbalu 2020. godine.

U Rusiji je registrovano 150 preduzeća, kompanija, firmi čiji su vlasnici Srbi i u kojima rade naši ljudi. Među tim preduzećima najuspešniji su „Putevi Srbije“, „Tredjunik“ i „Kremer“, koje upravo predaje moskovskim vlastima na upotrebu novo naselje „Bukovo“ sa 10.000 stanova.

 

Antrfile

OD MOSKVE DO VLADIVOSTOKA

Prema zvaničnim podacima danas u Rusiji ima oko 70.000 Srba. Većinu čine radnici na privremenom radu, profesori, studenti, umetnici i sportisti. Stalni boravak ima međutim oko 20.000 Srba, koji uglavnom žive u Moskvi, Petrogradu, Sočiju i Vladivostoku.