Predsednik vlade dr. Miro Cerar zaključuje udeležbo na letnem zasedanju Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu


cerar

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar (foto: Rade Bakračević, arhiv Štajerske novice)

Davos, 26. januar 2018 – Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar zaključuje svojo udeležbo na rednem letnem zasedanju Svetovnega gospodarskega foruma (WEF) v Davosu, kjer so bile osrednje teme zagotavljanje vzdržne rasti, pomoč socialno šibkim ter ohranjanje našega zelenega planeta. Medtem ko je premier Cerar prvi dan nastopil na panelu o krožnem gospodarstvu, so bile razprave drugi dan v veliki meri namenjene Evropi in njeni vlogi v svetu, včeraj pa je nagovoril tudi mednarodno start-up skupnost, ki se ukvarja z blockchain tehnologijami.


Predsednik vlade se je v razpravi o prihodnosti Evrope zavzel za odločno Evropo, ki še naprej varuje svoje vrednote, kot so človekove pravice, solidarnost in vladavina prava. »To so temelji evropske družbe, od katerih ne smemo odstopati,« je poudaril premier Cerar in izpostavil, da je zagovornik modernizacije in napredka. »Za Evropo in Slovenijo je pomembno, da ostaneta konkurenčni in s tem omogočata gospodarsko rast, napredek pa mora imeti človeški obraz in smoter. Zato je ključna skrb za socialno pravičnost in inkluzivnost,« je še poudaril. Premier Cerar je z zadovoljstvom sprejel tudi novico, da je Svetovni gospodarski forum prav te dni objavil poročilo o trajni gospodarski razvitosti, kjer je Slovenija med 20 najboljšimi državami sveta. 


Včeraj je predsednik vlade Cerar v Davosu nagovoril mednarodno start-up skupnost, ki se ukvarja z blockchain tehnologijami. Osrednjo pozornost so poželi prav slovenski start-upovci, ki s pomočjo najnaprednejših tehnologij prispevajo rešitve na področju varovanja okolja, trajnostne rasti in humanitarne pomoči, s ciljem zasledovati cilje trajnostnega razvoja (več o dogodku: 
https://futurehack.io). »Z zadovoljstvom ugotavljam, da so slovenski star-upovci prodrli v sam svetovni vrh na tem področju. Vlada jih bo še naprej spodbujala in ustvarjala bolj ugodno poslovno okolje za njihovo delovanje,« je v izjavi medijem poudaril slovenski premier.

Ob robu gospodarskega foruma je predsednik vlade opravil več bilateralnih pogovorov s predstavniki drugih držav, med drugim tudi z irskim predsednikom vlade Leom Varadkarjem, s katerim sta govorila predvsem o Evropski uniji in aktualnih temah, ki so v središču razprav evropskih voditeljev, kot so prihodnost EU, večletni finančni okvir in prihodnost ekonomske in denarne unije. Na teh področjih Slovenija in Irska po mnenju slovenskega premierja delita številne podobne poglede. Srečal se je tudi s predsednikom kanadske vlade Justinom Trudeaujem, s katerim je govoril predvsem o krepitvi gospodarskega sodelovanja. Zasedanje WEF je bila priložnost za srečanje tudi z nekaterimi drugimi voditelji, vključno s francoskim predsednikom Macronom, estonskim premierjem Ratasom, srbskim predsednikom Vučićem, bolgarskim premierjem Borisovom in posebnim pogajalcem za brexit Barnierjem.