SRBI IZ MARIBORA SVEČANO PROSLAVILI PRAZNIK SVETOG SAVE I SLAVU DRUŠTVA

im4_7918

U MARIBOR NA PROSLAVU STIGLA  ZORANA VLATKOVIĆ, AMBASADOR SRBIJE U SLOVENIJI

Maribor, 27. januar – Danas 27. januara obeležena je školska slava – Sveti Sava u svim srpskim društvima u Sloveniji.

im4_7965

Vernici Srpske pravoslavne crkve iz Slovenije danas su proslavili  Savindan, praznik posvećen utemeljitelju srpske verzije pravoslavlja i prosvetitelju Svetom Savi, koji se odrekao svetovnog bogatstva i moći ali ipak stekao legendarnu slavu.

im4_7982

Najsvečanije je proslavljena slava u Mariboru, drugom najvećem gradu po veličini. Taj svečani praznik proslavljaju Srbi iz Srpskog kulturnog  društva Maribor kao svoju slavu. Zbog toga su na slavu društva Maribor stigla iz Ljubljane ambasador Srbije u Sloveniji  Zorana Vlatković.

im4_8198

U imenu gradske opštine Maribor Andrej Fištravec, gradonačelnik i njegov zamenik Zdravko Luketić. Proslavi praznika Svetog Save u Mariboru prisustvovali su i visoki predstavnici katoličke crkve.

im4_8006

Svečanosti su počele u poznatoj dvorani »Union« sa Svetosavskom akademijom na kojoj su nastupili mladi članovi iz Srpskog kulturnog društva Maribor, PKUD Sveti Nikola takođe iz Maribora i polaznici škole srpskog jezika iz Pravoslavne crkve Ćirila i Metodija. Kulturni program bio je posvećen Svetom Savi.

im4_8117

Posle kulturnog programa za oko dvesta pozvanih gostiju priređena je svečana večera i zabava do jutarnjih sati.

im4_8059

Tekst: Rade Bakračević

Foto: Rade Bakračević, Miloš Rusić