OTVARA SE LEGAT MARKA LOPUŠINE

mica-jakisic-marko-lopusina-u-sredini-i-zoran-kolundzija-u-matici-iseljenika-srbije

Mića Jakišić Marko Lopušina u sredini i Zoran Kolundžija u Matici iseljenika Srbije.

Vest iz Matice iseljenika Srbije

 Čuveni hroničar dijaspore poklanja biblioteci Matice 500 knjiga i arhivu svojih prijatelja iz rasejanja.

marko-lopusina-levo-u-matici-iseljenika-srbije

Marko Lopušina (prvi s leva) u Matici iseljenika Srbije.

–         Ako mislimo na našu budućnost, na mlade naraštaje, moramo da im ostavimo svoju baštinu i zaveštanje da šire i unapređuju znanja o Srbima u rasejanju!

Ovo je rekao pisac i novinar Marko Lopušina, kada je prošle nedelje dobio vest iz Matice iseljenika Srbije i Srba u regionu da se u njenoj biblioteci otvara legat sa njegovim imenom.

–         Matica postoji više od sedam decenija. Ima svoju biblioteku i veliku službenu arhivu o svom radu sa svim Srbima sveta. Čuveni hroničar dijaspore poklanja biblioteci Matice 500 knjiga i arhivu svojih prijatelja iz rasejanja da bismo Srbe u tuđini oteli zaboravu i da bi neko od mladih diplomaca magistrirao ili doktorirao na temi srpskih migracija i srpske kulture u dijaspori – objasnio je Miodrag Jakišić, predsednik Matice.

   Lopušina istražuje Srbe u dijaspori već četiri decenije. Napisao je od njima hiljadu reportaža i deset knjiga. Ima adresar sa 3.000 Srba u svetu i arhivu od 600 knjiga. Dobitnik je nagrade “Rastko Petrović” Matice iseljenika Srbije za prvi tom “Enciklopedije srpske dijaspore” koju izdaje “Službeni glasnik”.

     – Odlučio sam da darujem svoju arhivu, koja je i nastala kao dar ljudi iz dijaspore meni, da pišem o njima. Pozivam i druge ljude da daruju svoja dela o dijaspori Matici. Dolazi vreme kada treba da izgradimo snažne i neposredne veze sa dijasporom, jer ako se seobe iz matice nastave, tuđina će postati naša nova domovima – rekao nam je Marko Lopušina, inače, naš dugogodišnji saradnik.

Antrfile

DARUJTE KNJIGE

  Pridružite mi se – darujte i vi svoje knjige o Srbima u rasejanju Matici iseljenika Srbije: Nušićeva br 4, 11000 Beograd.