OBELEŽEN 270. ROĐENDAN NOVOG SADA

DR. ANDREJ FIŠTRAVEC, GRADONAČELNIK MARIBORA NA PROSLAVI U NOVOM SADU

RADOMIR ČUBRANOVIĆ SPECIJALNO IZ NOVOG SADA ZA ŠTAJERSKE NOVICE

1-srdacan-pozdrav-domacina-i-predstavnika-maribora

Srdačan pozdrav domaćina i predstavnika Maribora.

Novi Sad je danas (1. februara 2018.) obeležio Dan grada u znak sećanja na 1. februar 1748. godine kada je, ukazom austrougarske carice Marije Terezije, dobio status slobodnog kraljevskog grada u Habsburškoj monarhiji. Građani Novog Sada su zapravo otkupili status Slobodnog kraljevskog grada tako što su za Povelju uplatili tadašnjih 80.000 rajnskih forinti. Novac su prikupili najbogatiji žitelji (posebno zanatlije) Petrovaradinskog šanca. Ovo naselje je dobilo ime jer je nastalo ispod Petrovaradnske tvrđave i samog naselja Petrovaradin. Ime na četiri jezika: Ujvidek na mađarskom, Nojzac (Neusatz) na nemačkom, Neoplanta na latinskom i Novi Sad na srpskom jeziku…

2-marijeta-kristofic-milos-vucevic-dr-andrej-fistravec-i-zdravko-jelusic

Marijeta Kristofič Miloš Vučević dr Andrej Fištravec i Zdravko Jelušić.

Povodom obeležavanja Dana Grada Novog Sada, u Svečanoj sali Gradske kuće održan je svečani prijem delegacija iz gradova pobratima i gradova prijatelja, a domaćini su bili gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić.

Svečanom prijemu povodom 270. rođendana Novog Sada prisustvovali su gosti iz 22 grada među kojima su Norič, Pečuj, Temišvar, Maribor, Gomelj, Gračanica, Rijeka, Budva, Beč, Nižnji Novgorod, Krf i drugi. Od 1998. godine 1. februar se i zvanično obeležava kao Dan grada, a Februarskom nagradom nagrađuju se građani zaslužni za doprinos i promociju pravih vrednosti i dostignuća.

 

3-iskreni-prijatelji-fistravec-i-vucevic

Iskreni prijatelji Fistravec i Vučević

– Čini nas izuzetno ponosnim to što danas imamo više od 70 gostiju iz država koje su u našem okruženju, ali i iz brojnih drugih evropskih zemalja. Sa nama su mnogobrojni gosti i prijatelji, predstavnici gradova iz svih bivših jugoslovenskih republika. Takođe, ugostili smo  delegacije iz Grčke, Rumunije, Mađarske, Slovenije, Austrije, kao i iz gradova Velike Britanije, Francuske, Poljske, Ruske Federacije, Belorusije i drugih zemalja. To je potvrda i dokaz da je Novi Sad uvek vodio otvorenu i prijateljsku politiku i da smo kao takvi prepoznati u svetu. Činjenica da imamo ovoliko gostiju i da nas mnogo gradova uvažava i da hoće da proslavi sa nama ovaj značajan praznik, pokazuje da su to plodovi višedecenijskog rada, jer ovo nije rezultat rada samo jedne administracije. Ti pokazatelji su jasni i vidljivi, a smatram da i dve evropske titule koje smo osvojili, predstavljaju svojevrsni poziv mnogim drugim gradovima da nam se pridruže u saradnji. Želim da čestitam Dan Novog Sada, 270. rođendan našeg grada svim Novosađanima, jer je ovo naš zajednički praznik. Hvala mnogo svim gostima koji su svojim prisustvom uveličali naše slavlje, a ja sam siguran da će se osećati više nego prijatno u Novom Sadu – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Gradonačelnik Maribora, bivše evropske prestonice, dr Andrej Fištravec je privukao pažnju predstavnika Novog Sada i kolega novinara. U srdačnom razgovoru sa našim urednikom za Vojvodinu Radomirom Čubranovićem je istakao da će Maribor biti u maju domaćin gradonačelnicima Jugoistočne Evrope gde se neće samo razgovarati nego donositi konkretni planovi međusobne ekonomske saradnje. Gospodin Fištravec je takođe rekao da će Maribor posvetiti pažnju daljoj saradnji s Novim Sadom, posebno kad je reč o modernim kapacitetima obrade smeća gde se Maribor već uveliko dokazao u okviru Evropske unije. Naravno, Fištravec je dodao da saradnja dva prijateljska grada ima mnogo šire i veće potencijale koje će u budućnosti iskoristiti, a Novom Sadu je zaželeo uspeh u dokazivanju statusa Evropske prestonice kulture 2021. godine.

4-zajednicki-snimak-domacina-i-gostiju

Zajednički snimak domaćina i gostiju.

U znak dobrodošlice i prijateljstva, Radomir Čubranović je gradonačelniku Fištravecu poklonio kopiju animirano-dokumentarnog filma MIHAJLO IDVORSKI PUPIN – PUT KA SVETLOSTI koji je titlovan na slovenački jezik. Inače, snimanje filma (autor Sava Sajko) je finansijski podržao Grad Novi Sad, a Čubranović je koproducent filma.

Zamenik gradonačelnika Grada Rijeke Marko Filipović naglasio je da mu je posebna čast i zadovoljstvo što je ponovo u Novom Sadu.

 

– Naši gradovi neguju prijateljske odnose već dugi niz godina, a najviše nas veže titula Evropska prestonica kulture, jer je to Rijeka za 2020, a Novi Sad za 2021. godinu. Pre ovog prijema, bili smo na sastanku u Galeriji Matice Srpske gde smo dogovarali konkretne aktivnosti za naredni period – rekao je Marko Filipović.

5-zupan-dr-andrej-fistravec-i-nas-urednik-cubranovic

Župan dr Andrej Fištravec i naš urednik Čubranović.

Gradonačelnik Opštine Krf Konstantinos Nikolouzos istakao je da mu je čast što prisustvuje obeležavanju 270. godine postojanja Novog Sada, koji je izuzetno povezan sa Krfom.

– Nas vežu spone dubokog prijateljstva, kao i bratske veze koje nisu bitne samo za naša dva naroda, već i za posebnu istoriju koju je srpski narod doživeo 1916. godine. Uzdajući se u mudre reči filozofa Tukidida, želim da poručim da onaj ko može da utre put budućnosti je samo onaj koji proučava i vraća se prošlosti. Tako i mi, u znaku sećanja na važne istorijske momente, možemo zapravo da učvrstimo te veze koje imamo danas – rekao je gradonačelnik Krfa.

Gradonačelnik Opštine Kumanovo Maksim Dimitrievski iskoristio je priliku da u ime svojih sugrađana čestita veliki dan svim Novosađanima i ujedno se zahvalio na toplom prijemu.

–  U okviru ove posete, sutra ćemo imati zajednički radni sastanak sa gradonačelnikom Novog Sada i gradonačelnikom Maribora, gde ćemo porazgovarati o budućoj saradnji na svim nivoima i pri tome staviti akcenat na saradnju vezanu za apliciranje ka evropskim fondovima – istakao je gradonačelnik Kumanova Maksim Dimitrievski.

Proslava je, posle prijema u Gradskoj kući, nastavljena u Srpskom narodnom pozorištu – Svečanom akademijom. Gradonačenik Miloš Vučević uručio visoko gradsko priznanje – Februarsku nagradu ovogodišnjem dobitniku prof. dr Tihomiru Vejnoviću.

 

                                   Tekst i fotografije: Radomir Čubranović