АНА БРНАБИЋ, ПРЕДСЕДНИЦА ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ СА МИНИСТРИМА У ПОСЕТИ СЛОВЕНИЈИ.

ФОТО РЕПОРТАЖА: РАДЕ БАКРАЧЕВИЋ

1-1

АНА БРНАБИЋ, ПРЕДСЕДНИЦА ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ СА МИНИСТРИМА У ПОСЕТИ СЛОВЕНИЈИ.

ПРЕМИЈЕР МИРО ЦЕРАР: »СРБИЈА ВАЖАН ПОЛИТИЧКИ И ЕКОНОМСКИ ПАРТНЕР ЗА СЛОВЕНИЈУ«.
ДАНАС СУ У СЛОВЕНИЈУ НА ПОЗИВ ДР МИРА ЦЕРАРА, ПРЕДСЕДНИКА ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СЛОВЕНИЈЕ СТИГЛИ ЧЛАНОВИ СРПСКЕ ВЛАДЕ НА ЧЕЛУ СА ПРЕДСЕДНИЦОМ АНОМ БРНАБИЋ. ОВО ЈЕ ВЕЋ ЧЕТВРТИ ЗАЈЕДНИЧКИ СУСРЕТ ЧЛАНОВА СРПСКЕ И СЛОВЕНАЧКЕ ВЛАДЕ, КОЈИ СЕ ОДРЖАВА СВАКЕ ГОДИНЕ У ЈЕДНОЈ ОД ОВЕ ДВЕ ПРИЈАТЕЉСКЕ ДРЖАВЕ. ОВЕ РАДНЕ ПОСЕТЕ ВОДЕ ПРЕДСЕДНИЦИ ВЛАДА А СУСРЕТИМА ПРИСУСТВУЈУ И ДЕЛЕГАЦИЈЕ МИНИСТАРА.

2-2

ДАНАС У СЛОВЕНИЈУ НИЈЕ ДОШАО ИВИЦА ДАЧИЋ, МИНИСТАР СПОЉНИХ ПОСЛОВА И ПРВИ ПОТПРЕДСЕДНИК ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ЗБОГ СМРТИ У ПОРОДИЦИ.

ПОРЕД ДЕЛЕГАЦИЈА МИНИСТАРА ОВЕ ДВЕ ВЛАДЕ У СЛОВЕНИЈУ ЈЕ СТИГАО И ВЕЛИКИ БРОЈ ПРИВРЕДНИКА ИЗ ПОЗНАТИХ СРПСКИХ ПРЕДУЗЕЋА, КОЈИ СУ ВОДИЛИ РАЗГОВОРЕ СА ПРИВРЕДНИЦИМА СЛОВЕНИЈЕ У СЛОВЕНАЧКОЈ ПРИВРЕДНОЈ КОМОРИ. БИЛО ЈЕ ОКО 200 ПРИВРЕДНИКА.
ПРЕДСЕДНИЦИ ВЛАДА СРБИЈЕ И СЛОВЕНИЈЕ ПОСЛЕ РАЗГОВОРА ПРЕДСТАВНИКА ДВЕ ВЛАДЕ НА БРДУ СТИГЛИ СУ У ЉУБЉАНУ ДА ПОЗДРАВЕ ПРИВРЕДНИКЕ СРБИЈЕ И СЛОВЕНИЈЕ, КОЈИ СУ ИМАЛИ РАЗГОВОРЕ У ПРИВРЕДНОЈ КОМОРИ СЛОВЕНИЈЕ.
У СВОМ ГОВОРУ ЈЕ АНА БРНАБИЋ НЕКОЛИКО ПУТА НАГЛАСИЛА ДА СУ ОДНОСИ ДВЕ ВЛАДЕ НА ВЕОМА ВИСОКОМ НИВОЈУ И ДА ЋЕ БИТИ СВЕ БОЉИ И БОЉИ.

3

МИРО ЦЕРАР, ПРЕДСЕДНИК ВЛАДЕ СЛОВЕНИЈЕ У СВОМ ГОВОРУ ЈЕ ПОТВРДИО: »ДА ЈЕ СРБИЈА ВАЖАН ПОЛИТИЧКИ И ЕКОНОМСКИ ПАРТНЕР ЗА СЛОВЕНИЈУ«.
ЗАЈЕДНИЧКИ САСТАНАК СРПСКИХ И СЛОВЕНАЧКИХ ПРЕДСТАВНИКА ВЛАДЕ ОДРЖАН ЈЕ У ПРОТОКОЛАРНИМ ОБЈЕКТИМА НА БРДУ КОД КРАЊА.
ПОСЕТА ЈЕ НАСТАВАК РЕДОВНИХ СУСРЕТА НА ВИСОКОМ ПОЛИТИЧКОМ НИВОЈУ И ИМА ЗНАЧАЈ РЕАЛИЗАЦИЈЕ ЧЕТВРТОГ ЗАЈЕДНИЧКОГ СУСРЕТА ПРЕДСТАВНКА ДВЕ ВЛАДЕ.
ПРВИ СУСРЕТ СЕ ОДРЖАО ОКТОБРА 2013 У СРБИЈИ, ДРУГИ ФЕБРУАРА 2015 У СЛОВЕНИЈИ И ТРЕЋИ ОКТОБРА 2016 У СРБИЈИ.
3-3

ЦИЉ САСТАНКА ЈЕ ДА СЕ РАЗМОТРИ СПРОВОЂЕЊЕ ПОСТОЈЕЋИХ АРАНЖМАНА СЛАЊА ОТВОРЕНИХ ПИТАЊА У БИЛАТЕРАЛНИМ ОДНОСИМА ДВЕ ЗЕМЉЕ И СПРОВОЂЕЊУ СПОРАЗУМА О СУКЦЕСИЈИ И ДА СЕ ИДЕНТИФИКУЈУ МОГУЋНОСТИ ЗА ДАЉЕ ПРОДУБЉИВАЊЕ САРАДЊЕ ИЗМЕЂУ СЛОВЕНИЈЕ И ВЛАДЕ СРБИЈЕ У РАЗНИМ ОБЛАСТИМА. ПОСЕБНА ПАЖЊА ЈЕ ПОСВЕЋЕНА ЈАЧАЊУ БИЛАТЕРАЛНЕ САРАДЊЕ У РАЗЛИЧИТИМ ОБЛАСТИМА (ЕКОНОМИЈА, КУЛТУРА, ПОЉОПРИВРЕДА, ШУМАРСТВО, ХРАНА, МИГРАЦИЈЕ, ИНФОРМАЦИОНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ, ЈАВНЕ УПРАВЕ, СИГУРНОСТ, СОЦИЈАЛНА ПИТАЊА И ПРАВДА. ВЕЛИКИ ЗНАЧАЈ ЈЕ ПОСВЕЋЕН РЕГИОНАЛНОЈ САРАДЊИ И ПРОШИРЕЊУ ЕУ И ПОМОЋИ СРБИЈИ У ПРОЦЕСУ ПРЕГОВАРАЊА СА ЕУ.

ministar-za-kulturu
ЗА НАШЕ ЧИТАОЦЕ ИЗ СРБИЈЕ, КОЈИ РАЗМИШЉАЈУ ДА ДОЂУ У СЛОВЕНИЈУ ДА СЕ ЗАПОСЛЕ ВЕСЕЛА ВЕСТ: ДАНАС ЈЕ ПОТПИСАН СПОРАЗУМ ИЗМЕЂУ ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СЛОВЕНИЈЕ И ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ О ЗАПОШЉАВАЊУ ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У РЕПУБЛИЦИ СЛОВЕНИЈИ. ЗНАЧИ СРПСКИ РАДНИЦИ СУ ДОБРОДОШЛИ У СЛОВЕНИЈИ. СПОРАЗУМ О ЗАПОШЉАВАЊУ ПОСТАВЉА КЉУЧНЕ ЕЛЕМЕНТЕ: ОБИМ И УСЛОВЕ ЗАПОШЉАВАЊА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У РЕПУБЛИЦИ СЛОВЕНИЈИ; УСЛОВИ И ПРОЦЕДУРЕ ЗА ДОЗВОЛЕ ЗА ПРИСТУП НА СЛОВЕНАЧКО ТРЖИШТЕ РАДА; ОБАВЕЗЕ ПОСЛОДАВАЦА И РАДНИКА МИГРАНАТА; ПРОМОВИШУ ПРЕ ИНТЕГРАЦИОНЕ ПРОЦЕСЕ ДА СЕ ИНТЕГРИШУ У ТРЖИШТЕ РАДА И ДРУШТВА У ЗЕМЉИ ЗАПОСЛЕЊА У ЗЕМЉИ ПОРЕКЛА И УСЛОВА ЗА ПОНОВНИ ПОВРАТАК У ЗЕМЉУ ЗАПОШЉАВАЊА.

vlade-2

ПРЕДСЕДНИЦА ВЛАДЕ СРБИЈЕ АНА БРНАБИЋ И ПРЕДСЕДНИК ВЛАДЕ СЛОВЕНИЈЕ МИРО ЦЕРАР ВРАТИЛИ СУ СЕ У ЉУБЉАНУ ГДЕ СУ СЕ ПРИДРУЖИЛИ ВЕЛИКОМ БРОЈУ СРПСКИХ И СЛОВЕНАЧКИХ ПРИВРЕДНИКА ГДЕ ЈЕ ЗАЈЕДНИЧКИ ПОХВАЉЕНА ЕКОНОМСКА САРАДЊА ИЗМЕЂУ ДВЕ ЗЕМЉЕ КОЈА ЈЕ ВЕОМА ИНТЕНЗИВНА И ОБИМНА. У СРБИЈИ ЈЕ РЕГИСТРОВАО НАЈВИШЕ СЛОВЕНАЧКИХ ПРЕДУЗЕЋА У ИНОСТРАНСТВУ, ПРЕКО 1500, ШТО ЈЕ НАЈВЕЋИ БРОЈ МЕЂУ СВИМ СТРАНИМ ИНВЕСТИТОРИМА У СРБИЈИ. ПОРЕД ПРЕДНОСТИ (БЛИЗИНА ТРЖИШТУ, ЗАЈЕДНИЧКА ИСТОРИЈА, ЗНАЊЕ ЈЕЗИКА, СПОРАЗУМ О СЛОБОДНОЈ ТРГОВИНИ СА ТРЕЋИМ ЗЕМЉАМА, ИТД), ТО ЈЕ ЈЕДАН ОД НАЈВАЖНИЈИХ ФАКТОРА У ИНТЕГРАЦИЈИ СРБИЈЕ У ЕВРОПСКУ УНИЈУ.

vlade-2

РАСТ ЈЕ ОСТВАРЕН У ОБЛАСТИ ТРГОВИНЕ, УСЛУГА, ТУРИЗМА И ИНТЕНЗИТЕТ ИНВЕСТИЦИОНИХ ТОКОВА ИЗМЕЂУ ДВЕ ЗЕМЉЕ. ИПАК, ПОСТОЈЕ МНОГЕ ПОСЛОВНЕ МОГУЋНОСТИ ЗА ДАЉЕ ПРОДУБЉИВАЊЕ ЕКОНОМСКЕ САРАДЊЕ ИЗМЕЂУ ДВЕ ЗЕМЉЕ (ОБЛАСТИ ОЧУВАЊА ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ, ДИГИТАЛИЗАЦИЈЕ, ТРАНСПОРТ И ЕНЕРГЕТСКЕ ИНФРАСТРУКТУРЕ, ТУРИЗАМ, ЕНЕРГЕТСКЕ ЕФИКАСНОСТИ И ОБНОВЉИВИ ИЗВОРИ ЕНЕРГИЈЕ, ИТД).
У РАЗГОВОРИМА ЈЕ ПОДВУЧЕНО ДА ЈЕ 2016, РОБНА РАЗМЕНА ИЗМЕЂУ ДВЕ ЗЕМЉЕ ДОСТИГЛА 1,24 МИЛИЈАРДЕ ЕВРА, ШТО ПРЕДСТАВЉА РЕКОРД У ПОСЛЕДЊИХ 10 ГОДИНА. БАРТЕР ЈЕ ПРВИХ ДЕСЕТ МЕСЕЦИ 2017. ГОДИНЕ ИЗНОСИО 1,1 МИЛИЈАРДЕ ЕВРА, ШТО ПРЕДСТАВЉА ПОВЕЋАЊЕ ОД 7,3% У ОДНОСУ НА ИСТИ ПЕРИОД 2016. СРБИЈА ОСТАЈЕ ДРУГИ НАЈВЕЋИ ПРИМАЛАЦ СЛОВЕНАЧКИХ ДИРЕКТНИХ ИНВЕСТИЦИЈА, КОЈЕ СУ УСМЕРЕНЕ НА СВИМ СЕКТОРИМА ПРИВРЕДЕ.

vlade-2
ПОТПИСАН ЈЕ МЕМОРАНДУМ О САРАДЊИ У ОБЛАСТИ БЕЗБЕДНОСТИ И ЗДРАВЉА НА РАДУ ИЗМЕЂУ МИНИСТАРСТВА ЗА РАД, СОЦИЈАЛНА ПИТАЊА И ЈЕДНАКЕ МОГУЋНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СЛОВЕНИЈЕ И МИНИСТАРСТВА ЗА РАД, ЗАПОШЉАВАЊЕ, БОРАЧКА И СОЦИЈАЛНА ПИТАЊА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ. МЕМОРАНДУМ ПРЕДВИЂА САРАДЊУ КОЈА ЋЕ ДОПРИНЕТИ ПОБОЉШАЊУ БЕЗБЕДНОСТИ И ЗДРАВЉА НА РАДУ. КОЈИ ОБУХВАТА МНОГЕ ОБЛАСТИ: РАЗМЕНА ИСКУСТАВА У ИЗРАДИ ПРОПИСА, РАЗМЕНА ИСКУСТАВА СА КОЈИМА СЕ СУОЧАВАЈУ МАЛА И СРЕДЊА ПРЕДУЗЕЋА, РАЗМЕНЕ ИСКУСТАВА У ПРОМОЦИЈИ ЗДРАВЉА И БЕЗБЕДНОСТИ НА РАДУ И СЛИЧНО. У СКЛАДУ СА СПОРАЗУМОМ СТРАНКЕ ЋЕ СЕ САСТАЈАТИ НАЈМАЊЕ ЈЕДНОМ ГОДИШЊЕ.