Uvrstitev mladih Štajerk tik za Ljubljančani

ekipa-radencev-predstavlja-svojo-jed

 Ekipa Radencev predstavlja svojo jed.

Tekmovanje mladih za naslov Tuševa zvezdica 2018

Tik za zmagovalci Ljubljančani so se mlade Štajerke iz Radenec in Celja uvrstile na drugo in tretje mesto na letošnjem prvem predtekmovanju za laskavi naslov »Tuševa zvezdica 2018« ter se uvrstile v finalni del tekmovanja, ki bo letos maja.

ekipa-srednje-gostinske-in-turisticne-sole-radenci

Ekipa Srednje gostinske i turistične šole Radenci

V letošnjem letu namreč v Tušu ponovno iščejo »Tuševo zvezdico«, sicer v novi podobi z novim imenom, kajti projekt »Tuševa kuharska zvezda«, ki so se ga lansko leto uspešno udeležili (celo v finalu v Kranjski Gori) tudi mladi s Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci, je letos dobil novo ime, saj je prerasel okvire kuharstva in pod novim imenom združuje tri zelo pomembne poklice v gostinstvu in turizmu: kuhar, natakar in turistični vodič.

irm_7949

Za »Tuševo zvezdi 2018« bodo letos tri predtekmovanja (januarja v Ljubljani, februarja v Mariboru in marca v Radovljici) ter finalno tekmovanje v mesecu maju (kraj še ni določen). Na slednjem se bo dobilo najboljšo ekipo (lani je to v Kranjski Gori osvojila ekipa SŠGT Ljubljana !), ki bo prejela laskavi naslov »Tuševa zvezdica 2018«. Tako se Tuš preko tega projekta povezuje s šolami ter spodbuja širši interes mladih za poklice v gostinstvu in turizmu, mlade kuharske zvezde pa imajo ob tem možnost svoje predstavitve širši javnosti, bodočim delodajalcem, kot tudi kolegom iz stroke.

irm_8128

Na tekmovanje lahko vsaka šola prijavi po dve ekipi, ki bosta tekmovali v pripravi hrane, postrežbi ter predstavitvi regije, iz katere ekipa prihaja. Zatorej ekipo sestavljajo: kuhar in pomočnik, natakar in turistični vodič ali drugi natakar. Ekipa Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci je 17. januarja sodelovala na letošnjem prvem predtekmovanju v Ljubljani ter se uvrstila na majsko finalno tekmovanje.

irm_8236

Zmagala je sicer domača ekipa SŠGT Ljubljana (Nadevani kunčji hrbet z jurčki…) pred ekipo SŠGT Radenci (Sprehod po zimski Panonski nižini) ter ekipo SŠGT Celje (Plahi sulc z nadevom in kašama z zelenjavo).

skupinska-fotografija-udelezencev-1-predtekmovanja-v-lj

Skupinska fotografija udelezencev 1.predtekmovanja v LJ-1.

Mlade gostinsko turistične tekmovalke in tekmovalce so pri delu v kuhinji ocenjevali: Tomaž Vozelj (predsednik Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije) in znani slovenski kuharski navdušenci Janez Dolšak (Hotel Intercontinental), Igor Jagodic (Restavracija Strelec), ter iz Pivnice Union Branko Podmenik in Dušan Verčec. Ocenjevanje strežbe mladih pa so opravili: Janez Žust (nekdaj profesor strežbe SPIZ), Zlatko Šparakl (JGZ Brdo), Zoran Jozić (Hotel Lovec Bled Best western) in Srečko Koklič (GZS).

V torek, 13. februarja, bo v Mariboru na programu drugo predtekmovanje za »Tuševo zvezdico 2018« v prostorih Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor, ki se ga bo udeležila druga ekipa SŠGT Radenci.

 

Filip Matko Ficko

Fotografije: Tušev arhiv