Zimske olimpijske igre tudi na znamkah

dsc_5941

Občinstvo na otvoritvi razstave znamk v DOSOR-ju

Radenci: Filatelist Mladen Puškaš razstavlja v DOSOR-ju

V DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci, je prijateljska skupina (skupina starih ljudi za samopomoč) Fortuna v čast slovenskega kulturnega praznika ter pričetka (9. februarja) letošnjih 23. zimskih olimpijskih iger v PyeongChangu v Južni Koreji  pripravila razstavo znamk zimskih olimpijskih iger.

dsc_5930

Pela in igrala je mlada harmonikarka Eva Tompa

Zgodilo se je to v torek, 6. februarja popoldne, ob 17. uri v razstaviščni avli DOSOR-ja, v pritličju doma. Znamke razstavlja zbiratelj – filatelist Mladen Puškaš iz Radenec. Ob tem naj omenimo, da je prvo razstavo znamk isti zbiratelj v DOSOR-ju pripravil leta 2010 v čast slovenskega kulturnega praznika, k njegovim znamkam so za razstavo tedaj pisemske ovitke prispevali še Marija Erveš, Radmila Radojević in spodaj podpisani.

dsc_5983

Mladen Puškaš pripoveduje o svojem zbiranju znamk

Toda Mladen Puškaš je svoje znamke v DOSOR-ju predstavil še dvakrat leta 2012: junija meseca ob Evropskem prvenstvu v nogometu na Poljskem in Ukrajini – EURO 2012 znamke z nogometnih prvenstev ter mesec dni pozneje znamke olimpijskih iger ob 30. poletnih olimpijskih igrah v Londonu. Tokrat so torej v času letošnjih zimskih olimpijskih iger na ogled znamke z dosedanjih tovrstnih tekmovanj.

dsc_5776

 Znamke 14. Zimskih olimpijskih iger v Sarajevu leta 1984

Še posebno bodo obiskovalcem verjetno zanimive znamke s 14. zimskih olimpijskih iger, ki so bile leta 1984 v Sarajevu in je tedaj Jure Franko v veleslalomu osvojil srebrno medaljo – torej prvo olimpijsko odličje za Slovenijo oziroma takratno SFR Jugoslavijo. V času iger je v pomoč organizatorjem bila tudi brigada mladih Slovenk in Slovencev, ki je bila v pomoč na različnih prizoriščih, a vodil jih je Stanko Kerčmar iz Murske Sobote. Filatelist Mladen Puškaš iz Radenec pa se je olimpijskih iger tedaj v Sarajevu udeležil kot obiskovalec oziroma gledalec.

dsc_5780

Medalje na znamkah 21. ZOI v kanadskem Vancouverju

Za že četrtič pripravljeno razstavo znamk je Mladenu Puškašu tokrat bila izročena pisna zahvala. V spremljajočem kulturnem programu je sodelovala z igranjem na harmoniko ter petjem šestošolka Eva Tompa iz Turjanec.

Na razstavi si je moč ogledati znamke z večih zimskih olimpijskih iger, kjer so slovenske smučarke in smučarji osvajali medalje:  15. ZOI 1988 – Calgary (Kanada), 17. ZOI 1994 – Lillehamer (Norveška), 19. ZOI 2002 – Salk Lake City (ZDA), 21. ZOI 2010 – Vancouver (Kanada) in 22. ZOI 2014 – Soči (Rusija). Ob znamkah je razstavljavec Mladen Puškaš pripravil vse podatke o olimpijskih igrah ter naših prejemnikih medalj, so pa na ogled tudi južnokorejske znamke za tokratne zimske olimpijske igre v PyeonChangu, kot tudi znamke, ki jih je ob tej priložnosti izdala Pošta Slovenije.

 

Filip Matko Ficko

Fotografije: Marija Erveš