Na praznični dan v Radencih: Pogovor ob čaju

dsc_6182

 Dekorativni pano s Prešernovim tekstom

 Vabilo Fortune v DOSOR-jevo kavarnico »Traminček«

»…Komur pevski duh sem vdihnil,

      ž njim sem dal mu pesmi svoje;

      drugih ne, le te naj poje,

      dokler, de bo v grobu vtihnil.«

dsc_6185

je bilo zapisano na dekorativnem panoju v kavarnici »Traminček« v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci, kjer so se na sam praznični dan – 8. februarja ! – zbrali stanovalke in stanovalci, kot tudi nekateri zunanji obiskovalci na Pogovoru ob čaju. Povabila jih je prijateljska skupina (skupina starih ljudi za samopomoč) Fortuna, ki deluje kot ena tovrstnih skupin v DOSOR-ju.

 

dsc_6198

 Radmila Radojević o učenju slovenskih pesmi v Srbiji

Vabilo na Pogovor ob čaju je bilo mamljivo, da se tudi na praznični dan nekaj dogaja, zatorej obiskovalk in obiskovalcev ni manjkalo. Postreženo  jim je bilo s čajem in pecivom, pa tudi bombončki za sladkanje so bili na voljo. Vse zbrane je ob 9.30 pozdravila voditeljica prijateljske skupine Fortuna Marija Erveš ter pozvala k sodelovanju pri obujanju spomina na našega največjega slovenskega poeta dr. Franceta Prešerna. Večina navzočih je opomnila, da bi verjetno bilo bolj primerno, da se kot državni praznik slavi pesnikov rojstni datum (3. december), a ne dan njegove smrti (8. februar).

dsc_6196

Pripoved stanovalke o učenju Prešernovih pesmi »na pamet«

Nekaj stanovalk in stanovalcev DOSOR-ja je obudilo spomin na svoja šolska leta, ko so se »na pamet« učili Prešernove pesmi. Nekaterih so se še spomnili, še posebno pa so jim ostala v spominu besedila Prešernovih stvaritev, ki se dajo zapeti oziroma so bila uglasbena: Zdravljica, Luna sije, Od železne ceste in Soldaška.

dsc_6207

Pevski duet poje Prešernovo »Od železne ceste«

Vaš poročevalec je bral besedila o življenju Ribičevega Franceta iz Vrbe, kot so zapisana v knjigi Janeza Mušiča »Zgodbe o Prešernu«. Predstavljene pa so bile tudi faksimilne izdaje Prešernovih Poezij, Sonetnega venca ter Krsta pri Savici.

dsc_6208

Stanovalka Vida Toš poje Prešernovo »Soldaška«

Poldruga ura druženja na Pogovoru ob čaju v DOSOR-jevi kavarnici »Traminček« je vse prehitro minila, udeleženke in udeleženci pa so organizatorjem tokratnega srečanja dali vedeti, da si tovrstnih uric še kako želijo tudi v prihodnje.

 Filip Matko Ficko

Fotografije: Marija Erveš