V čast kulturnega praznika v Občini Radenci

dsc_6133

Slavnostni nagovor Simone Grosman

Nastopila glasbena skupina Take Nina orcestra

»V naglici vsakdanjika in sveta, ki mu ritem narekujejo ekonomske silnice in lastni interesi, si premalokrat dovolimo obstati in si vzeti čas za tisto, kar se nas dotakne, nas gane in daje vrednost našemu obstoju. Kultura je sestav lepega, čutnega, ustvarjalnega in umetniškega izraza ter kot taka bogati nas same in plemeniti naš družni prostor.

dsc_6142

Glasbena skupina Take Nina orcestra

Tudi zato smo zavezani k temu, da ji posvetimo vsaj en, z rdečimi črkami označen, dan v koledarju. Osmi februar  posvečamo kulturi tudi zato, ker kulturnemu ustvarjanju in doprinosu dolgujemo neizmerno veliko, tako vsak med nami kot tudi naš maloštevilen, a nikakor majhen narod. Prav kultura je tista, ki je vtkana v obstoj slovenstva, kulturni izraz pa je iz te maloštevilne, a marljive, trdožive in uporne skupnosti, kljub legi na stičišču mnogoterih interesov, naredila velik narod. Današnji dan je poseben poklon prvemu in največjemu med slovenskimi pesniškimi ustvarjalci, Francetu Prešernu.

dsc_6146

Vokalistka Tjaša Lesjak

Pesnik, ki je na četrtek pred 169 leti umrl v Kranju, je Slovencem orisal prihodnost in pokrajinsko razdrobljeni skupnosti začrtal temelje za nadaljnji skupni razvoj. Jezik, kulturo in tudi siceršnjo bit naroda je odstrl izpod senc mogočnejših sosedov, slovenščino pa umestil na evropski zemljevid izrazno najbogatejših jezikov.

dsc_6170

Župan Občine Radenci Janez Rihtarič

Z besedo, pesmijo in prozo smo narod in njegovo kulturno bistvo ne zgolj ubranili in ohranjali, temveč sprožili kolesje njegovega nenehnega nadaljnjega razvoja…« je v svojem slavnostnem nagovoru opomnila Simona Grosman, ravnateljica Osnovne šole Kajetana Koviča v Radencih. Govor je namenila udeleženkam in udeležencem osrednje občinske prireditve Občine Radenci, ki je potekala 7. februarja zvečer v Kongresni dvorani hotela Radin v Zdravilišču Radenci.

dsc_6150

 Zdenek Bily (prvi z leve)

V bogatem kulturnem programu je nastopila glasbena skupina Take Nina orcestra pod vodstvom Zdeneka Bilyja: Franek Radolič (alt saksofon), Milan Klemenčič (bariton saksofon), Gregor Rous (tenor saksofon), Jernej Kolbl (trobenta), Zdenek Bily (trobenta), Mojmir Wolf (bas), Alen Kranjc (bobni), Staš Sukič (kitara), Valter Klemenčič (klaviature, orglice), Tjaša Lesjak (vokal) in Boštjan Rous (vokal, klarinet).

dsc_6154

Vokalist (in moderator) Boštjan Rous

Občankam in občanom je ob slovenskem kulturnem prazniku čestital župan Janez Rihtarič. Ob tem je opomnil na letošnjo junijsko prireditev ob občinskem prazniku pod naslovom »Mačje mesto«, ki bo po tradiciji v radenskem parku, kot tudi na letošnje celoletno aktivnost v okviru Evropskega leta kulturne dediščine.

dsc_6159

 Boštjan Rous kot klarinetist

Pravijo, da je le-ta dediščina del nas, del okolja in družbe v kateri živimo. Obdaja nas praktično povsod: v domovih, stavbah naših krajev ter nas vabi v knjižnice, galerije in muzeje, celo do arheoloških najdišč. Zaradi tehnološkega razvoja, pa tudi interneta, je veliko bolj dostopna kot kdaj koli prej ! Vodji skupine Take Nina orcestra, Zdeneku Bilyju, je župan Janez Rihtarič izročil priložnostno darilo, vokalistki skupine Tjaši Lesjak, kot pred tem slavnostni govornici Simoni Grosman, pa je župan izročil šopka cvetja.

Filip Matko Ficko