EDICIJA ZA PAMĆENJE : „PREČANSKI SRBI DO SLOMA AUSTROUGARSKE“

1-edicija-za-pamcenje-u-izdanju-prometeja-_precanski-srbi-do-sloma-austrougarske_

Edicija za pamćenje u izdanju Prometeja: Prečanski Srbi do sloma Austrougarske

Baš na dan rođenja Svetozara Miletića (22.02.1826.) u četvrtak, 22. februara u centralnom holu Pokrajinske vlade AP Vojvodine, predsednik Pokrajinske vlade i predsednik Organizacionog odbora za obeležavanje stogodišnjice prisajedinjenja  Vojvodine Kraljevini Srbiji, Igor Mirović, svečano je predstavio sve aktivnosti kojima će tokom cele ove godine biti obeležen jubilej datuma kada je pre sto godina doneta odluka od presudne važnosti za srpski narod i Srbiju.

2-hol-pokrajinske-vlade-za-vreme-promocie

Hol pokrajinske vlade za vreme promocie.

Tim povodom,  održana je promocija edicije „Prečanski Srbi do sloma Austrougarske“. Edicija obuhvata knjige o najznačajnijim javnim  istupima i političkom delovanju srpskih prvaka u njihovoj požrtvovanoj borbi za ostvarenje nacionalnih ideala i tako popunjava deo srpske istoriografije o Prečanskim Srbima u Austrougarskoj monarhiji. Radi se je o 10 knjiga o Jaši Tomiću, Svetozaru Miletiću, Jovanu Subotiću, Lazi Kostiću, Svetozaru Pribićeviću, Mihailu Polit Desančiću, Nikanoru Grujiću, Vasi Stajiću, Tihomiru Ostojiću, Jovanu Joci Laloševiću.

3-igor-mirovic-predsednik-pokrajinske-vlade-ap-vojvodine

Igor Mirović predsednik Pokrajinske vlade AP Vojvodine.

Predsednik Mirović je u nadahnutom uvodnom izlaganju izrazio zadovoljstvo što su dela ovih velikana za slobodu i samostalnost srpskog naroda  ovekovečena u  ediciji „Prečanski Srbi do sloma Austrougarske“, kapitalnog izdavačkog poduhvata novosadskog „Prometeja“ i Radio-televizije Vojvodine (RTV). On je dodao da su  spremnost na žrtve i odanost svom narodu tih velikana bile putokaz potonjim generacijama, te da će knjige o njima obogatiti sve biblioteke u Vojvodini.

4-ucesnici-promocije-zdesna-zoran-kolundzija-prof-dr-dejan-mikavica-igor-mirovic-dr-miodrag-koprivica-i-dr-gorasn-vasin

Učesnici promocije zdesna Zoran Kolundžija prof.dr Dejan Mikavića Igor Mirović dr Miodrag Koprivica i dr Goran Vasin.

– Svi pomenuti i mnogi drugi naši velikani su bili istrajni neimari i preteče onoga što se dogodilo 25. novembra 1918. godine, na Velikoj narodnoj skupštini u Novom Sadu, na kojoj je doneta odluka o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbije, kojom je označen početak epohe  slobode i sveukupnog prosperiteta čije plodove svi mi i danas uživamo. Zato je obeležavanje stogodišnjice tog grandioznog događaja kojem ćemo posvetiti celu ovu 2018. godinu, ne samo naš, vojvođanski, nego i svesrpski projekat. Stoga je počasni predsednik Organizacionog odbora predsednik Republike Aleksandar Vučić, a u većini projekata koje pripremamo sa nama je i Ministarstvo kulture i informisanja. Zato su, najzad, u tom obeležavanju sa nama svi kojima su na srcu sloboda, napredak i mir, bez obzira kojoj naciji ili veri pripadaju -, rekao je Igor Mirović.

Predsednik Mirović je naveo sve aktivnosti kojima će se obeležiti ovaj veliki jubilej:

  • U Muzeju prisajedinjenja stalnu postavku će činiti pet zbirki: dokumenata, fotografija, predmeta, plakata i štampe, koje će biti trajno svedočanstvo velike borbe za ostvarenje velikog cilja.
  • Svečanom sednicom Pokrajinske vlade u Sremskim Karlovcima u maju će biti obeležena dostignuća i odluke Majske skupštine iz 1848. godine.
  • Pored edicije „Prečanski Srbi do sloma Austrougarske“ biće izdata još jedna kapitalna edicija pod nazivom „Srpska književnost o Velikom ratu“.
  • U Matici srpskoj biće održan naučni skup posvećen iz više aspekata ovoj temi.
  • Veliki jubilej biće povod da se prisajedinjenje Vojvodine Srbiji ovekoveči i igranim filmom, koji će premijerno biti prikazan u novembru, kao i pozorišnom predstavom, a dobiće i posebno mesto na društvenim mrežama, kroz projekat tridesetak kratkih dokumentarno-igranih filmova o ličnostima i događajima koji su odlučujuće doprineli ostvarenju nacionalnog sna o prisajedinjenju.
  • U novembru će u Novom Sadu biti otkriven spomenik kralju Petru Prvom oslobodiocu, održane svečana sednica Skupštine Vojvodine i svečana akademija u Srpskom narodnom pozorištu.
  • Obeležavanje jubileja će se zaokružiti novembra, velikom akademijom, koja će na inicijativu predsednika Srbije, biti održana u Beogradu.

5-svecanoj-promociji-prisustvovale-su-mnoge-javne-licnosti

  • Svečanoj promociji prisustvovale su mnoge javne ličnosti.

Na današnjoj promociji edicije „Prečanski Srbi do sloma Austrougarske“ govorili su glavni i odgovorni urednik „Prometeja“  Zoran Kolundžija, generalni  direktor Radio-televizije Vojvodine dr Miodrag Koprivica, i autori knjiga Dejan Mikavica i Goran Vasin.

Govoreći o ediciji, istoričar prof. dr Dejan Mikavica, je istakao je da ova edicija jedan od najznačajnijih istorijskih projekata u Srbiji i tu ediciju ocenjuje kao svojevrsno remek-delo, pošto do sada nije postojala napisana istorija srpskog naroda u Habzburškoj monarhiji.

– Najvrednije delo u ovoj ediciji je knjiga iz dva toma pod nazivom ”Srbi u Habzburškoj monarhiji”, a zbog obeležavanja stogodišnjice prisajedinjena očekujem i objavljivanje moje treće knjige pod radnim naslovom ”Srpska Vojvodina od autonomije do prisajedinjenja” i red je da u Srbiji i Vojvodini znamo šta su radili ti Srbi za vreme Prvog svetskog rata, kako su se borili za svoju nacionalnu ideju i kako je izgledao njihov život – , istakao je profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu dr Mikavica. Prema njegovim rečima, sve knjige iz prezentovane edicije imaju specifičnu težinu koja se odnosi na najznačajnije ličnosti, a u okviru svake monografije postoji jedan deo koji se odnosi na njihovu politiku, ideologiju i intelektualnu misao, ali sadrži u jednom delom, i orginalne tekstove koji omogućuju čitaocima da se upoznaju sa onim što su poznati Srbi tog doba pisali i govorili…

 

Radomir Čubranović