POSLE 19 GODINA KREĆE PRVI VOZ PREKO ŽEŽELJEVOG MOSTA

1-prvi-voz-posle-19-godina

POSLE 19 GODINA KREĆE PRVI VOZ PREKO ŽEŽELJEVOG MOSTA

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović zajedno sa potpredsednicom Vlade Republike Srbije i ministarkom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prof. dr Zoranom Mihajlović, gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem, komesarkom Evropske unije za transport Violetom Bulc i šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem, obišao je gradilište  novog drumsko-železničkog Žeželjevog mosta na Dunavu  u Novom Sadu, gde su stigli vozom, prvi put posle 19. godina od kada je porušen u NATO agresiji. U vozu su bili i brojni novinari različitih pisanih i elektronskih medija, među kojima je bila naša ekipa: Aleksandra Čubranović, fotoreporter i Radomir Čubranović, urednik „Štajerskih novic“ za Vojvodinu.

2-tuzno-secanje-23-april-1999-nato-avijacija-bombarduje-most

Tužno sećanje 23. april 1999. NATO avijacija bombarduje most.

Na novoizgrađenom Žeželjevom mostu rečeno je, da će 6. aprila preko mosta biti pušten železnički saobraćaj, a polovinom godine, najverovatnije 1. juna, i drumski, kada radovi na pristupnim saobraćajnicama budu kompletno završeni.

Predsednik Mirović je izrazio zadovoljstvo zbog toga što će već 6. aprila, železnički saobraćaj na Žeželjevom mostu biti pušten u redovan rad,  uz napomenu da  je pre  šest godina govoreno  o godinama kada će se to ostvariti, a da danas vidimo da se rokovi poštuju. On je izrazio uverenje da će za nekoliko meseci, uz  zajedničku koordinaciju sa Gradom Novim Sadom,  na Žeželjevom mostu biti pušten i drumski saobraćaj.

3-visoki-gosti-na-mostu

Visoki gosti na mostu

-Posla još ima, i niko ne treba da ima iluzija da ćemo za nedelju ili dve uspeti da ovaj posao završimo. Ono što je činjenica jeste da smo zajednički od kada smo napravili potpunu koordinaciju predstavnika Evropske unije, Vlade Srbije, Pokrajinske vlade i Grada Novog Sada, uspeli da u planiranim rokovima, bez finansijskih i gotovo bez tehničkih problema, ovaj posao polako privedemo kraju-, kazao je Mirović. On je podsetio da je u toku realizacija rekonstrukcije pruge od Novog Sada do Beograda u dve deonice, i izrazio uverenje da će se za 3-4 godine od Novog Sada do Beograda  stizati za 40 minuta.

4-zeleznicke-tracnice-krecu-punim-kapacitetom-6-aprila

Železničke tračnice kreću punim kapacitetom 6. aprila.

-Ovo pokazuje jednu novu snagu Srbije, snagu dobre organizacije, zajedničkog planiranja, naš odnos sa partnerima iz Evropske unije, koji su u značajnom obimu finansirali ovaj posao. Ovo pokazuje zapravo budućnost naše zemlje, budućnost u ekonomiji, u  razvoju, transportu, boljoj organizaciji saobraćaja, u atraktivnosti za sve oblike poslovanja-,istakao je Mirović.

5-prof-dr-zorana-mihajlovic-potpredsednica-vlade-srbije

  Prof. dr Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije.

-Čekali smo godinama, i evo gotovo na devetnaestogodišnjicu stradanja ovog mosta dočekali smo da preko njega može da prođe voz. Čini nas srećnima što imamo veliku podršku Republičke i Pokrajinske vlade, ali i partnera iz Evropske unije. Želim da se u ime Grada i svih Novosađana, a mislim da smo pokazali koliko smo strpljivi, zahvalim inženjerima, neimarima, odnosno radnicima koji su danonoćno bili angažovani na izgradnji mosta, jer njima pripada najveća zasluga što most izgleda ovako veličanstveno. Želeo bih da veoma brzo razgovaramo i o novim mostovima, jer Novi Sad zaslužuje ne samo obnovu starih mostova već da ima i nove mostove na reci Dunav – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević. On je dodao da je obnovljeno ono što smo izgubili 1999. godine i zahvalio se  Vladi Republike Srbije, Pokrajinskoj vladi i  partnerima iz Evropske unije koji su radili na izgradnji novog mosta.

6-igor-mirovic-predsednik-pokrajinske-vlade

Igor Mirović predsednik Pokrajinske Vlade.

Ministarka Mihajlović je naglasila da su predstavnici Vlade Srbije, Pokrajinske vlade, Grada Novog Sada, ali i Evropske komisije, na nedeljnom nivou pratili napredak radova na mostu.

Potpredsednica Vlade Republike Srbije Zorana Mihajlović naglasila je da mostovi povezuju ljude, ali i da predstavljaju simbol budućeg razvoja države.

7-milos-vucevic-gradonacelnik-novog-sada

Miloš Vučević gradonačelnik Novog Sada.

– Ovaj most nalazi se na važnom koridoru, odnosno na Koridoru 10. Srbija je zemlja koja želi da bude na najefikasniji način povezana sa svim zemljama u okruženju, a sebe vidi kao centralnu zemlju Zapadnog Balkana. Mi smo na putu ka Evropskoj uniji, i u tom smislu ispunjavamo svoje obaveze, a sve to radimo za naše građane, da bi naša ekonomija rasla, i da budemo u redu modernih razvijenih zemalja – naglasila je Zorana Mihajlović.

8-nas-urednik-cubranovic-na-novoizgradenom-mostu

Naš urednik Čubranović na novoizgrađenom mostu.

Komesarka Evropske unije za transport Violeta Bulc izjavila je da most ima snažnu simboliku, jer je Republika Srbija ispunila obećanje dato pre godinu dana na istom ovom mestu. Prema njenim rečima, most je infrastrukturni projekat značajan za povezivanja ljudi sa obe strane reke, dalji brži razvoj Novog Sada, ali da je posebno važan jer je deo jedne veće agende – a to je agenda povezivanja koja postoji u Evropskoj uniji i koja zemlje Zapadnog balkana stavlja na svoju mapu.

dscn7357

Violeta Bulc, Komesarka Evropske unije za transport

Bulcova je rekla da je Evropska unija sufinansirala izgradnju mosta. Od 50 miliona evra, EU je obezbedila 40 miliona evra, a tu spada i novac opredeljen za izgradnju pristupnih puteva, gde je od četiri miliona evra, EU izdvojila tri miliona evra.

Obilasku su prisustvovali i predstavnici kompanija koje učestvuju u projektu izgradnje Žeželjevog mosta…

Tekst: Radomir Čubranović

                                                 Fotografije: Aleksandra Čubranović