Sarcophag (U.S.) Lojzeta Logarja v Radencih

dsc_8797

Prva predstavitev po prvencu leta 2014 v Splitu

Predzadnje in zadnje leto svojega življenja je akademski slikar in grafik Lojze Logar ustvaril enkraten slikarski ciklus v akrilni tehniki, ki ga je naslovil Sarcophag (U.S.) ter ga ob svoji sedemdesetletnici predstavil v Splitu. Toda to je bilo tudi njegovo zadnje leto življenja (1944-2014).

 dsc_8771

Ob dnevu odprtih vrat Občine Radenci 24. marca, ki se je to pomlad preselila v povsem nove občinske prostore v novozgrajeno stavbo nekdanje Radenske sredi kraja Radenci, je bila javnosti predstavljena razstava 26-ih likovnih del Lojzeta Logarja pod znamenitim naslovom  Sarcophag (U.S.). Razstavo je odprl župan Občine Radenci, Janez Rihtarič, v kulturnem programu so sodelovali gojenci Glasbene šole Gornja Radgona, a žena pokojnega umetnika, Bea Baboš Logar, je ob sinu Marku Logarju – Boniju ob tej priložnosti dala navzočemu občinstvu med drugim vedeti: »…Svoje otroštvo je Lojze Logar preživel v Radencih, pokopan je na radenskem pokopališču, ob tokratni razstavi njegovih del pa lahko rečem, da je Lojze Logar dokončno prispel domov…«.

 dsc_8779

Razstavo 26 likovnih del Lojzeta Logarja pod naslovom Sarcophag (U.S.) si je moč ogledati v času uradnih ur uprave Občine Radenci.

dsc_8775

Ob tem lahko še dodamo, da je v študentskih časih s poznejšim umetnikom svetovnega formata na področju grafike Lojzetom Logarjem prijateljeval v Ljubljani Rade Bakračević, sedanji predsednik Srbskega kulturnega društva Štajerska zajednica v Mariboru ter urednik spletnih strani »Štajerske novice«, ki živi v Radencih.

Filip Matko Ficko