MEGRA, 30. mednarodni sejem gradbeništva, energetike, komunale in obrti

 sejem-teja-28-3-2018

Foto: Rade BAKRAČEVIĆ

 TRAJNOSTNA INOVATIVNOST GRADNJE IN BIVANJA

Podjetje BMW SELMAR Maribor vabi obiskovalce na predstavitev in testne vožnje z električnim vozilom BMW i3 (94 Ah).

MEGRA, 30. mednarodni sejem gradbeništva, energetike, komunale in obrti, bo povezal ponudnike in uporabnike najnovejše mehanizacije, materialov, orodij in storitev za trajnostno gradnjo, energijsko in siceršnjo obnovo stavb ter urejanje okolice. Na njem se bodo lahko obiskovalci seznanili s sodobnimi trendi na področju komunale, urejanja okolja, čistilnih naprav, klimatizacije ter uporabe lesa v gradnji in bivalnih prostorih. Na voljo jim bodo brezplačna svetovanja arhitektov, gradbenih in energetskih strokovnjakov, svetovanja za ravnanje v primeru naravnih nesreč, o možnostih ponovne uporabe odpadkov in urejanje vrtov. Na Obrtni ulici bodo člani območnih obrtno podjetniških zbornic ter strokovnih sekcij Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije prikazali zaključna obrtna dela v gradbeništvu in poklice, kot so mizar, slikopleskar, voznik, strojnik gradbene mehanizacije, avtoserviser, dimnikar, zidar, tesar in klepar krovec.

sejem-novinarji-28-3-2018

Sočasno bo 4. mednarodni sejem trajnostnih tehnologij in zelenega življenjskega sloga GREEN s sloganom »Zelena za prihodnost« predstavil zamisli in izdelke, ki so v korist potrošnikom, okolju in družbi: samooskrbo z energijo iz obnovljivih virov in druge sodobne energetske rešitve, e-mobilnost, naravne gradbene materiale in gradnjo, ekološko in permakulturno pridelavo hrane, rokodelstvo, domače naravne dobrote in druge izdelke za ozaveščeno, zeleno potrošnjo. Na njem bodo lahko odkrili slovenske naravne parke in druge projekte in organizacije, ki dajejo pred dobičkom prednost pozitivnim družbenim in okoljskim učinkom. Na »Kotičku socialne ekonomije« se bo Slovenija predstavila kot predsedujoča nadzornemu odboru Luksemburške deklaracije z Mariborom kot evropsko prestolnico socialne ekonomije.

 

OSEBNA IZKAZNICA

 

MEGRA 2018

 

  • Število razstavljavcev 160
  • 9 sodelujočih držav (Avstrija, Danska, Hrvaška, Italija, Madžarska, Nemčija, Slovaška, Švica, Slovenija)
  • Razstavni prostor 8.000 m2

 

GREEN 2018

 

  • Število razstavljavcev 60
  • 4 sodelujoče države (Avstrija, Belgija, Slovenija, Češka)
  • Razstavni prostor: 1100 m2

 

ODPIRALNI ČAS IN CENE VSTOPNIC

 

Termin sejma:

  1. – 7. 4. 2018

 

Odpiralni čas za obiskovalce:

od 9.00 do 18.00

 

Cene enodnevnih sejemskih vstopnic

odrasli – 5,00 € / učenci, dijaki, študenti – 3,00 € / upokojenci (starejši od 60 let) – 4,00 € / odrasli – skupina nad 10 oseb – 3,50 € / mladina – skupina nad 10 oseb – 2,00 €

Parkiranje je brezplačno.

MEGRA

 

Težišče sejma MEGRA bo na gradbeništvu, ki ga bodo predstavljale gospodarske družbe, podjetniki in obrtniki. Na zunanjem prostoru bo dominirala najnovejša gradbena in komunalna mehanizacija. V sejemskih halah se bodo predstavili sodobni materiali, orodja in storitve. Poudarki bodo na novih infrastrukturnih, železniških, avtocestnih in komunalnih projektih ter na obnovi in energijski prenovi stavb. Predstavljeni bodo sodobni trendi na področju komunale, urejanje okolja ter čistilne naprave. Na področju energetike bodo predstavljene najnovejše tehnologije za klimatizacijo. Specializirane razstave bodo opozarjale na pomen energijsko varčne gradnje ter uporabo lesa v gradbeništvu, ponujale sodobno ureditev okolice in varovanje objektov. Za uporabo lesa pri notranji opremi bivalnih prostorov bo navduševala razstava Čar lesa.

Na Obrtni ulici bodo člani območnih obrtno podjetniških zbornic ter strokovnih sekcij gradbincev pri OZS prikazovali zaključna obrtna dela v gradbeništvu in deficitarne obrtne in gradbene poklice, med katere sodijo: mizar, slikopleskar, voznik, strojnik gradbene mehanizacije, avtoserviser, dimnikar, zidar, tesar in klepar krovec.

Ustanove z vseh nivojev izobraževanja bodo predstavljale z gradbeništvom povezane izobraževalne programe ter svojo raziskovalno in praktično dejavnost. Kot  zanimivost omenimo, da bo Univerza v Mariboru, Fakulteta za energetiko, prikazala delovanje motorja z notranjim zgorevanjem, kvadrokopter za izvajanje meritev v energetiki in delovanje 3D tiskalnika. Potekalo bo tudi tekmovanje osnovnošolcev in srednješolcev v graditeljskih spretnostih.

 

GREEN

 

Sočasni sejem GREEN bo na razstavnih prostorih in na Govoreči paleti predstavljal inovativne trajnostne dosežke in etične poslovne modele. V strokovnem delu dogajanja sodeluje tudi Ministrstvo za okolje in prostor. Skupaj s Skupnostjo naravnih parkov Slovenije bodo na razstavnem prostoru predstavili tudi Triglavski narodni park, Krajinski park Goričko, Krajinski park Strunjan, Kozjanski park, Krajinski park Kolpa, Park Škocjanske jame, Pivška Presihajoča jezera in projekt MOP-LIFE. Kot novost bo organiziran »Kotiček socialne ekonomije«, saj letos Slovenija predseduje nadzornemu odboru Luksemburške deklaracije (skupina EU držav) na področju socialne ekonomije, ob čemer je bil Maribor razglašen za evropsko prestolnico socialne ekonomije. Predstavila se bodo podjetja, zadruge, kooperative, zavodi in društva socialne ekonomije, ki dajejo pred dobičkom prednost pozitivnim družbenim in okoljskim učinkom. Obiskovalci bodo spoznali prednosti in možnosti gradnje lastne mikro sončne elektrarne, se seznanili s prvo leseno, malo vetrno elektrarno ter z malo hidroelektrarno, z električnimi kolesi in hoverboardi ter se zapeljali na tesno vožnjo z električnim avtomobilom BMW i3. Na predavanjih in izkustvenih delavnicah pod vodstvom strokovnjakov na sejemskih vrtovih se bodo poučili o permakulturni in ekološki pridelavi hrane.

V okviru sejma GREEN organizira socialno podjetje MENSANA d.o.o. – so.p. v sodelovanju s Pomurskim sejmom akcijo zbiranja manjših že uporabljenih vendar še uporabnih predmetov, kot so posoda, krožniki, kozarci, skodelice, razna keramika in porcelan, knjige, igrače, glasbila, oblačila in drug tekstil, manjši aparati bele tehnike … V delavnicah MENSANA bodo te predmete prenovili in pripravili za vnovično rabo. Zbiranje predmetov poteka na njihovem razstavnem prostoru v hali B. Za vprašanja in informacije o načinu zbiranja večjih predmetov (npr. pohištvo) so dosegljivi na: 051 628 540, e-mail: info@mensana.si

 

TRAJNOSTNO AKTUALNO DOGAJANJE

 

Ob zanimivih razstavnih vsebinah sejma MEGRA in GREEN bodo poslovne in strokovne obiskovalce iz Slovenije, Avstrije, Hrvaške in Madžarske vabila poslovna in strokovna srečanja.

 

Sreda bo na sejmu MEGRA Dan gradbincev, cestograditeljev in socialne ekonomije. Že pred odprtjem sejma organizira Društvo za ceste Ljubljana v sodelovanju z Društvom za ceste Severovzhodne Slovenije posvet »Sodobna prometna infrastruktura, priložnost za močan gospodarski razvoj Severovzhodne Slovenije«. Predstavil bo načrtovane projekte posodobitve železniške in cestne infrastrukture v SV Sloveniji  do leta 2021, vplive uvajanja E-mobilnosti v Sloveniji na potrebne dograditve infrastrukture in druge aktualne projekte. Ob odprtju sejma bodo podeljena tudi priznanja Znak kakovosti v graditeljstvu 2018. V nadaljevanju bo B2B kooperacijsko srečanje MEET4BUSINESS MEGRA 2018 poskrbelo za nove mednarodne poslovne povezave med investitorji in izvajalci. V organizaciji kabineta predsednika vlade in Ministrstva za okolje in prostor RS se bo odvil Nacionalni forum zelenega gospodarstva. Združenje socialne ekonomije Slovenije je pripravilo posvet in novinarsko konferenco na temo Kupujem odgovorno – Družbeni in trajnostni učinek podjetij socialne ekonomije. Ministrstvo za okolje in prostor bo predstavilo projekt LIFE Krepitev zmogljivosti in možnosti subvencij. Potekala bo skupščina Slovenskega združenja za informacijsko modeliranje v gradbeništvu siBIM.

 

Govoreča paleta vabi v sredo v predavalnico hale B sejma GREEN na predstavitve ekonomske, socialne in okoljske dimenzije trajnostnega razvoja Etri skupnosti, projektov Socialne aktivacije in Učnih delavnic socialnih podjetij in drugih izvajalcev, ki se izvajajo v Sloveniji. Združenje za naravno gradnjo bo predstavilo sodobno naravno gradnjo, gradnjo s konopljinim betonom in celostno pristopanje k zeleni gradnji,  Društvo za permakulturo Slovenije pa permakulturno načrtovanje obhišnice in povezavo njenih elementov s hišo. Amarant vabi na delavnico na permakulturnem sejemskem vrtu Priprava vrta spomladi, na kateri bodo udeleženci pripravljali gredice, jih zasajevali in posejali, ter bodo deležni svetovanja strokovnjakov za urejanje domačih vrtov in zdrave malice iz pridelkov..

 

Na drugi sejemski dan, Dan komunale, ekologije, vzdrževanja cest in energetike, v četrtek, organizira Inštitut za javne službe strokovni posvet, ki ga lahko strnemo pod geslom »Komunala po meri občanov«. Poudarek bo na predstavitvi dobrih praks in digitalizaciji. Združenje asfalterjev Slovenije bo osvetlilo pomen digitalizacije v asfalterstvu ter na demonstracijskem polju prikazalo napredno vgrajevanje asfalta. ZAS, Združenje asfalterjev Slovenije se je pridružilo tudi iniciativi španske Asefme in evropskih asfalterjev, da se vzpostavi Mednarodni dan vzdrževanja cest IRMD, ki bi bil vsako leto, prvi četrtek v aprilu. Zveza ekoloških gibanj Slovenije – ZEG bo predstavila Energetski koncept Slovenije (EKS), krožno gospodarstvo ter projekt SURFACE – družbene spremembe vrednotenja virov.

 

V četrtek bo sejem GREEN z Govorečo paleto in Povezovalnico Etri skupnosti predstavil EU projekte, ki so usmerjeni v Agendo 2030 in Road CSR. Tadej Slapnik, državni sekretar v kabinetu predsednika vlade in predstavniki snovalcev strategije iz ožje delovne skupine bodo osvetlili strategijo Družbene odgovornosti podjetij v Sloveniji. Združenje za naravno gradnjo nas bo popeljalo v skrivnostni svet ilovice, v pomen konstrukcije kot skritega bistva naravne gradnje, Ekoci – eko civilna iniciativa Slovenije pa v celostno prehrano človeka. Aktivno bo obiskovalcem svetovalo tudi Društvo za permakulturo Slovenije. Amarant organizira za vse zainteresirane samopridelovalce delavnico na permakulturnem sejemskem vrtu Priprava vrta spomladi.

 

V petek, ki bo sejemski Dan ekologije, lesa, obrtnih dejavnosti v gradbeništvu, gradbenega in okoljevarstvenega izobraževanja, organizirata LEA Pomurje in Skupnost občin Slovenije konferenco Greens. Ministrstvo za okolje in prostor bo predstavilo okoljsko oblikovanje in inovacije kot del krožnega gospodarstva za večjo konkurenčnost slovenskega gospodarstva. Pripravljajo tudi okroglo mizo o učinkoviti rabi lesa za ogrevanje, kot pogoju za dobro kakovost zraka. Sekcija gradbincev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije bo opozorila na najpomembnejše novosti novega gradbenega zakona. Tema predstavitve bo tudi legalizacija črnih gradenj v skladu z novim Gradbenim zakonom, ki se začne uporabljati s 1. 6. 2018. Zakon med drugim predvideva, da se bodo objekti, ki ne bodo legalizirani v petih letih po uvedbi zakona, rušili, zato je predstavitev zagotovo aktualna tudi za individualne graditelje. Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije in Območna Obrtno-podjetniška zbornica Gornja Radgona bosta na posebnem posvetu opozorila še na pasti in novosti pri opravljanju čezmejnih storitev v letu 2018. Potekali bosta tekmovanji dijakov srednjih gradbenih šol v polaganju keramike ter osnovnošolcev v zlaganju mozaikov. Zveza ekoloških gibanj Slovenije organizira predavanje o onesnaženosti zraka, zdravstvenih posledicah, izvorih in predpisih o finem prahu.

 

Petek bo na sejmu GREEN in Govoreči paleti Dan Ekoci civilne iniciative Slovenije s predstavitvijo natečaja Ekoci Green design za izbor najbolj inovativnih oblačil iz naravnih materialov (konoplja, lan, volna ter drugi naravni materiali), z Izmenjevalnico semen, znanja in dobrin ter s postavitvijo makete visoke grede. Predstavili bodo sonaravno pridelavo in hrano, varovanje čebel pred varojo in apiterapijo. Na sejemskem vrtu Zeleni dragulji narave organizirajo izkustveno delavnico: Zasnova gredice ter saditev zdravilnih, aromatičnih rastlin in industrijske konoplje. Tudi ta dan bodo lahko nadaljevali vrtnarjenje na delavnici Amaranta: Priprava vrta spomladi.  K praktičnim spoznanjem in k celostnemu pristopu h gradnji in urejanju bivalnega okolja v sožitju z naravnim okoljem vabi Združenje za naravno gradnjo. Skupnost Etri bo predstavila Creativwear – povezovanje kreativne in tekstilne industrije, Cof Metlika (coworking factory) kot pristop k sodelovanju za prenos znanja in podpore razvoju novih poslovnih modelov v lokalnem okolju, projekt Chimera – podjetniški duh v kreativnem in kulturnem sektorju, Greenomed in iniciative Vanguard za Slovenijo, zelene prakse v proizvodnji industriji, ter projekt Celkrog: združeni potenciali biomase za razvoj naprednih materialov in bio-osnovanih produktov.

 

Sobota bo kot Dan obrtnih dejavnosti v gradbeništvu še posebej posvečena obrtnikom, predstavitvam njihovih spretnosti in interaktivnim delavnicam. Družba Etika vabi obrtnike, podjetnike in druge zainteresirane na predavanje o etičnem oglaševanju in marketingu.

 

Govoreča paleta bo povezovala s predstavitvami gradnje iz naravnih materialov pod taktirko Združenja za naravno gradnjo.

 

Vse sejemske dni bo Ekosklad nudil energetska svetovanja ter Gradbeni inštitut ZRMK neodvisna in celovita svetovanja arhitektov, gradbenih in energetskih strokovnjakov ter svetovanja za ravnanje v primeru poplav, potresov in plazenja. CPU d.o.o., so.p., Center ponovne uporabe pa je pripravil delavnice in svetovanja na temo: Ko odpadni izdelki dobijo novo življenje. V sredo, četrtek in petek od 11h do 12h bo živahno tudi na permakulturnem vrtu, kamor vabi vse zainteresirane Amarant na delavnice Priprava vrta spomladi. Obiskovalci bodo sodelovali pri pripravi gredic, jih zasadili in posejali. Strokovnjaki jim bodo svetovali, katere rastline so primerne za sajenje takoj in katere morajo še počakati v rastlinjakih in zaprtih gredah ter reševali probleme, ki jih imajo na domačih vrtovih. Vsi, ki bodo aktivno sodelovali, bodo nagrajeni z zdravo malico pri sejemski hiški iz slamnatih bal.

RAZSTAVLJAVCI SE PRIPOROČAJO S SVOJIMI NOVOSTMI IN PONUDBO

 

AJM OKNA-VRATA-SENČILA, D.O.O.

 

Okno IV 78 les/alu Modern.

 

ARCONT IP D.O.O.

 

Pasivno okno AluClip PRO.

 

BMW SELMAR Maribor

 

Podjetje BMW SELMAR Maribor vabi obiskovalce na predstavitev in testne vožnje z električnim vozilom BMW i3 (94 Ah).

EKOSEN

Družba Ekosen je specialist za celovite rešitve IR ogrevanja in hkrati vodilno podjetje na področju IR ogrevanja v Sloveniji z najvišjo bonitetno oceno AAA. Nudijo kvalitetne grelne IR panele z najdaljšo 12 letno garancijo (Slovenski produkt). Kot novost bodo predstavili prvi IR regulator (IRSUN) na svetu, ki je prilagojen za IR ogrevanje in tako omogoča dodatne prihranke v višini do 25% v primerjavi s klasičnimi termostati. IRSUN vsak IR ogrevalni sistem spremeni v odziven, natančen in udoben sistem ogrevanja ter znižuje stroške ogrevanja za 60% z občutno nižjo investicijo.

 

ETIKA D.O.O., PODJETJE ZA ETIČNO OGLAŠEVANJE IN MARKETING

 

Marketing in promocija za socialna podjetja, družbeno odgovorna in etična podjetja. Razstavni prostor v okviru Kotička socialne ekonomije.

 

FANČI PERDIH S.P., AMARANT

 

Ekološka semena slovenske pridelave in tehnike obdelave vrta.

 

GEJZIR d.o.o

 

Podjetje Gejzir d.o.o., Ljubljana je bilo ustanovljeno leta 1994. Ves čas obstoja deluje na področju raziskav, razvoja projektiranja in izvedbe projektov obnovljivih virov energije. Gejzir d.o.o. je soustanovitelj Grozda URE in OVE, Zavod za trajnostni razvoj energetike in ekologije. SodelujeJo s številnimi institucijami, predvsem v srednji Evropi. Na sejmu predstavljajo dva nova produkta iz svojega portfelja – malo veterno elektrarno in malo hidroelektrarno. Oba produkta sta inovativna in maksimalno okolju prijazna. Veterna elektrarna je primerna za manjše porabnike. Lahko deluje otočno (za lastne potrebe) ali oddaja električno energijo v omrežje. Prav tako je primerna za uporabo na način »Net-metering«. Je prva na svetu izdelana iz lesa. Njena prednost je, da je izredno tiha med obratovanjem in prične proizvajati električno energijo že pri hitrosti vetra 0,8 m/s. V njej tudi ni nobenih olj, ki bi lahko ob izlitju ogrozila okolje. Razstavljena je pri Vhodu 3. Gravitacijska mala hidroelektrarna po principu vrtinčenja vodnega toka je prav tako novost. Je trenutno edina ekološko sprejemljiva vodna elektrarna, ki na osnovi znanstvenih »in situ” raziskav v Avstriji prepušča odrasle ribe skozi turbinski del (dolvodno 100 %, gorvodno 30 %).

 

GRAMINT D.O.O.

 

Paropropustne folije z 20 letno garancijo

 

HALDER D.O.O.

 

Kladiva Halder in Picard.

 

KNOF – RAZVITI POSEL, D.O.O., SO.P.

 

KiSS Pyramid neprepustne torbice (wet bags) za ženske vložke in pralna embalaža za KiSS izdelke

 

LIFE KREPITEV ZMOGLJIVOSTI

 

Program LIFE je finančni inštrument, ki ga upravlja in financira Evropska komisija. LIFE je največji evropski finančni mehanizem, namenjen izključno ukrepom na področju varstva okolja, ohranjanja narave ter blaženja in prilagajanja podnebnim spremembam. Od začetka leta 2016 Ministrstvo za okolje in prostor vodi projekt LIFE Krepitev zmogljivosti, katerega namen je izboljšati učinkovitost Slovenije pri izvajanju LIFE programa (več uspešnih prijav, boljša povezava z izvajanjem politik). Kot prijavitelj projekta ali projektni partner lahko sodelujejo pravne osebe, registrirane v EU. Program LIFE v zadnjem obdobju še posebej podpira tako imenovane “close-to-market” projekte, ki prinašajo inovativne rešitve za okoljske probleme, istočasno pa je to nov tržni produkt za podjetje, ki bo prispeval tudi k gospodarski rasti in ustvarjanju novih zelenih delovnih mest. Obiskovalce vljudno vabijo, da se udeležijo predstavitve možnosti za pridobitev nepovratnih sredstev za podjetje/institucijo iz naslova evropskega programa LIFE in hkrati okrepijo svoje znanje o pripravi in vodenju projektov.

 

MENSANA

 

Socialno podjetje MENSANA d.o.o. – so.p. je bila ustanovljena z namenom trajnega opravljanja dejavnosti socialnega podjetništva, s ciljem zaposlovanja težje zaposljivih oseb ter oseb iz ranljivih skupin z vključevanjem v zasnovo krožnega gospodarstva v pomurski regiji. V okviru mednarodnega sejma GREEN organizira skupaj s Pomurskim sejmom AKCIJO ZBIRANJA manjših že uporabljenih predmetov, kot so: posoda, krožniki, kozarci, skodelice, razna keramika in porcelan, knjige, igrače, glasbila, oblačila in drug tekstil, manjši aparati bele tehnike, ki še delujejo, lestenci, skratka vse za dom in zabavo, kar je še uporabno oziroma se da popraviti. V delavnicah MENSANA bodo te predmete prenovili in pripravili za vnovično rabo. Iz starih, uporabljenih predmetov bodo nastali zanimivi, privlačni, reciklirani in na novo oživljeni izdelki. Z odgovornim dejanjem lahko obiskovalci prispevajo k zmanjšanju odpadkov, varčevanju s surovinami in ohranjanju naravnih virov ter zmanjšanju emisij toplogrednih plinov. Zbiranje predmetov bo na njihovem razstavnem prostoru v hali B. Za vprašanja in informacije o načinu zbiranja večjih predmetov (npr. pohištvo) so dosegljivi na: 051 628 540, e-mail: info@mensana.si

 

MESTNA OBČINA MURSKA SOBOTA

 

Promocija in turistična ponudba Mestne občine Murska Sobota, predstavitev projekta in objekta na Soboški kamešnici – EXPANO, predstavitev realiziranega vzorčnega projekta e.mobilnosti v Murski Soboti.

 

NIVO EKO, D.O.O.

 

Zunanja ureditev – mize, klopi, koši za smeti in korita za zasaditev so izdelani v kombinaciji z ročno obdelanim betonom in skrbno izbranim kakovostnim lesom.

 

NOBIS, BRANKO NOVAK S.P.

 

Elektronsko nastavljiva pisalna miza.

 

OVEN d.o.o.

 

Primarna dejavnost podjetja OVEN, d.o.o., je proizvodnja elektrike iz obnovljivih virov, saj ima tako pridobljena energija precej manj neželenih vplivov na okolje kot tradicionalni viri. Na sejmu bodo predstavili povezane zelene produkte s področja električne mobilnosti, in sicer električna kolesa ter hoverboarde. Obiskovalcem bodo na voljo informacije o največji izposojevalnici električnih koles OVeNtura, ki se nahaja v centru mesta Maribor ter sodobni aplikaciji za rezervacijo in plačilo izposoje koles. Obiskovalci si lahko rezervirajo tudi termin za srečanje s strokovnjaki s področja izgradnje mikro sončnih elektrarn, ki bodo svetovali, kako postati energetsko neodvisen. Predstavljajo tudi nov katalog za samooskrbo z električno energijo, v katerem so predstavljeni trije novi paketi mikro sončnih elektrarn na ključ. Kupcem nudijo ureditev potrebne dokumentacije za subvencijo pri Eko skladu brez vezave pri katerem koli dobavitelju električne energije, ob nakupu pa podarijo bon v vrednosti do 400 evrov. Pospešujejo tudi mnoge praktične izdelke za pametni dom (pametna LED svetila z JBL zvočniki, ojačevalci Wifi signala, ostale pametne LED sijalke, pametne vtičnice, detektorji). Zainteresirane vabijo k včlanitvi v klub, s klubsko kartico pa zagotavljajo veliko ugodnosti in popustov za nakupe v spletni trgovini, najem električnih vozil … Več informacij:  info@oven-emb.si ali kontaktirajte na 02/22 00 787.

 

PODKRAJŠEK NADA O.D.D.

 

Leseni glavniki iz orehovega lesa.

 

PUPILLAM DRUŠTVO ZA RAZVOJ POTENCIALOV, SOCIALNO PODJETJE

 

Šola za usposabljanje čistilnega in vzdrževalnega osebja.

 

RECOSI D.O.O., SO.P.

 

Obnovljena računalniška oprema, testirana po standardu PAS 141.

 

ROTO SLOVENIJA D.O.O.

 

Črpališča fekalne vode, vodohrami.

 

TIP&TAP SO.P.

 

TIP&TAP deluje v smeri krožnega gospodarstva. Njihova osnovna dejavnost je prodaja tovarniško obnovljene računalniške opreme (prenosniki, namizni računalniki in ekrani priznanih proizvajalcev) ter servis računalnikov. Dejavnost podjetja dopolnjujejo z nudenjem svetovanja in pomoči pri nakupu primerne računalniške opreme.

POTENCIAL INŠTITUT

 

Od analogne k digitalni zeleni kratki oskrbni verigi (start-up in platforma ORCHit).

 

TECHNOL PORTOROŽ D.O.O.

 

Male biološke čistilne naprave s fiksno bio-maso BIO-TECH.

 

USTANOVA LRF ZA POMURJE – REGIONALNO STIČIŠČE NEVLADNIH ORGANIZACIJ POMURJA

 

Vrtnarski dnevnik, modni dodatki in oblačila iz odpadnega tekstila, obnovljeno pohištvo.

 

ZDRUŽENJE ZA NARAVNO GRADNJO

 

Celostni pristop k oblikovanju in načrtovanju grajenega okolja in sodobna uporaba naravnih gradbenih materialov za bolj zdrav in okolju prijazen dom.

 

ZRS BISTRA PTUJ

 

Predstavitev projekta LIFE B.R.A.V.E.R. (LIFE15ENV/IT/000509). Ta predvideva povečanje zakonskih prednosti v korist EMAS registraciji tako, da se administrativno in ekonomsko breme EMAS organizacij odstrani, zmanjša ali poenostavi. Projekt sofinancira EK – program LIFE. www.lifebraver.eu

 

 

 

 

STROKOVNI IN SPREMLJAJOČI PROGRAM SEJMA MEGRA IN GREEN 4. – 7. APRIL 2018

 

Vse dni sejma

 

BREZPLAČNA SVETOVANJA ZA OBISKOVALCE

 

Hala A – Energetska svetovanja

Izvajalec: Energetsko svetovanje za občane, ENSVET

predstavitev ENSVET

 

Hala A – Gradbena svetovanja

Izvajalec: Gradbeni inštitut ZRMK

 

Hala B – Dogajanja na Govoreči paleti in razstavnih prostorih

Program
9.00 – 16.00 / hala A2

Predstavitev deficitarnih poklicev v obrti in podjetništvu v okviru projekta Right Profession – Pravi poklic za razvoj

Organizator: Območna obrtno-podjetniška zbornica Murska Sobota

 

Ves dan / hala A2

Delavnice obrtnikov Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije

– Sekcija cementninarjev, kamnosekov in teracerjev pri OZS
– Sekcija polagalcev talnih oblog pri OZS v sodelovanju z OOZ Murska Sobota
– Sekcija slikopleskarjev in črkoslikarjev pri OZS v sodelovanju z OOZ Murska Sobota

 

Ves dan / Hala B

Delavnice in svetovanja: Ko odpadni izdelki dobijo novo življenje

Organizator: CPU d.o.o., so.p., Center ponovne uporabe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sreda, 4. 4. 2018

DAN GRADBINCEV

DAN CESTOGRADITELJEV

DAN SOCIALNE EKONOMIJE

 

9.00 – 12.45 / dvorana 1

Posvet: Sodobna prometna infrastruktura – priložnost za močan gospodarski razvoj Severovzhodne Slovenije

Organizatorja: Društvo za ceste Ljubljana v sodelovanju z Društvom za ceste Severovzhodne Slovenije

 

9.00 – 16.00 / dvorana 5

Kooperacijsko srečanje »MEET4BUSINESS«

Organizator: Mariborska razvojna agencija / Evropska podjetniška mreža (EEN, Jolanda Damiš Polanc, een@mra.si, 02/ 333 13 07)

Soorganizatorji: Razvojne agencije in gospodarske zbornice iz Srbije ter Bosne in Hercegovine, Gospodarska zbornica Slovenije, Obrtno podjetniška zbornica Slovenije, RRA Koroška – Regionalna razvojna agencija za Koroško, d.o.o., Štajerska gospodarska zbornica, Območna Obrtno-Podjetniška zbornica Maribor, Pomurski sejem, Razvojni center Murska Sobota, regionalna razvojna agencija (Slovenija)

Sodelujoči: podjetja, obrtniki in zainteresirani posamezniki, ki želijo navezati stike in izmenjati izkušnje s potencialnimi poslovnimi partnerji iz Avstrije, Hrvaške, Italije, Bolgarije, Azije, Slovenije, Srbije in Madžarske. Program omogoča izbiro individualnih sestankov s potencialnimi partnerji.

Udeležba brezplačna. Dodatne informacije in prijava: http://meet4businessmegra2018.talkb2b.net/

 

9.40 – 9.55 / dvorana 5

Kratka predstavitev LIFE finančnih spodbud za podjetja in institucije

Organizator: Ministrstvo za okolje in prostor

 

10.00 – 11.45 / dvorana 2

Nacionalni forum zelenega gospodarstva

Organizatorja: Kabinet predsednika vlade in Ministrstvo za okolje in prostor RS

Prijave na naslov: klavdija.merc@gov.si

Vabilo

 

11.00 – 12.00 / sejemski vrt

Delavnica: Priprava vrta spomladi

Organizator: Amarant, Fanči Perdih s.p

12.00 – 12.45 / dvorana 2

Tiskovna konferenca združenja Socialna ekonomija Slovenije: kampanja Kupujem odgovorno

Organizator: Združenje socialne ekonomije Slovenije

 

13.00 / dvorana 1

– Svečano odprtje mednarodnega sejma gradbeništva, energetike, komunale in obrti MEGRA in mednarodnega sejma trajnostnih tehnologij in zelenega življenjskega sloga GREEN

– Podelitev priznanj Znak kakovosti v graditeljstvu 2018

Organizator: Gradbeni inštitut ZRMK

 

14.30 – 16.30 / dvorana 2

Kupujem odgovorno – Družbeni učinek podjetij socialne ekonomije

Organizator: Združenje socialne ekonomije Slovenije

 

15.00 / dvorana 1

Skupščina Slovenskega združenja za informacijsko modeliranje v gradbeništvu siBIM

Organizator: Slovensko združenje za informacijsko modeliranje v gradbeništvu siBIM

 

 

 

Hala B – Dogajanja na Govoreči paleti in razstavnih prostorih

 

9.00 – 17.00, Povezovalnica Etri skupnosti

– Otvoritev razstave Agenda 2030, Tri dimenzije trajnostnega razvoja:ekonomsko, socialno in okoljsko
– Predstavitev 17-ih ciljev trajnostnega razvoja skozi oči Etri skupnosti
– Dan pilotnih projektov Socialne aktivacije, ki se izvajajo po celi Sloveniji
– Dan Učnih delavnic socialnih podjetij in drugih izvajalcev

Organizator: Etri skupnost

 

9.00 – 9.30, Govoreča paleta

Predavanje: Male hiške v sodobni naravni gradnji po predlogu arhitekta, Miha Šegula, Arhitektura-natura

Organizator: Združenje za naravno gradnjo

 

 

9.30 – 10.00, Govoreča paleta

Predavanje: Gradnja s konopljinim betonom in celostni pristop k projektom, Primož Zorec, gradbeni inženir, CoGreen

Organizator: Združenje za naravno gradnjo

 

10.00 – 10.30, Govoreča paleta

Predavanje: Hiša iz naravnih materialov – izkušnje pri gradnji in bivanju, Andrej Adamič, zidarski mojster, Mirabilis

Organizator: Združenje za naravno gradnjo

 

10.30 – 11.00, Govoreča paleta

Predavanje: Permakulturno načrtovanje obhišnice in povezava njenih elementov s hišo, Tomislav Gjerkeš, diplomirani permakulturni načrtovalec, Društvo za permakulturo Slovenije

Organizator: Organizator: Društvo za permakulturo Slovenije

 

 

Četrtek, 5. 4. 2018

DAN KOMUNALE

DAN EKOLOGIJE

MEDNARODNI DAN VZDRŽEVANJA CEST

DAN ENERGETIKE

 

9.00 – 12.00 / dvorana 1

Posvet: Komunala po meri občanov

Organizatorji: Inštitut za javne službe

Vabilo

 

9.00 – 12.00 / dvorana 5

Posvet: Digitalizacija v asfalterstvu

Organizator: Združenje asfalterjev Slovenije

Vabilo

 

 

10.00 – 12.00 / dvorana 2

Okrogla miza : Energetski koncept Slovenije (EKS) in krožno gospodarstvo

Uvodno predavanje dr. Peter Novak, Energotech d.o.o.

Organizator: Zveza ekoloških gibanj Slovenije – ZEG

Vabilo

 

11.00 – 12.00 / sejemski vrt

Delavnica: Priprava vrta spomladi

Organizator: Amarant, Fanči Perdih s.p

 

12.00 – 13.00 / dvorana 2

Posvet: Projekt SURFACE kot družbena sprememba vrednotenja virov

  1. Marinka Vovk , Center ponovne uporabe so.p.

Organizator: Zveza ekoloških gibanj Slovenije – ZEG

Vabilo

 

12.00 / dvorana 3

Skupščina za Dravsko kolesarsko pot

Organizator: RRA Koroška d.o.o.

 

12.00 – 13.00 / demonstracijsko polje pri dvorani 4

Prikaz naprednega vgrajevanja asfalta

Organizator: Združenje asfalterjev Slovenije

 

Hala A – Energetska svetovanja in predavanja

Izvajalec: Energetsko svetovanje za občane, ENSVET

Program predavanj

 

 

 

 

 

 

 

Hala B – Dogajanja na Govoreči paleti in razstavnih prostorih

 

9.00 – 17.00, Povezovalnica Etri skupnosti

Predstavitev EU projektov, ki so usmerjeni v Agendo 2030 in Road CSR

Organizator: Etri skupnost

 

9.00 – 9.30, Govoreča paleta

Predavanje: Skrivnostni svet ilovice, Robert Veselko, arhitekt, RVA

Organizator: Združenje za naravno gradnjo

 

9.30 – 10.00, Govoreča paleta

Predavanje in svetovanje mag. Sonje Bertalanič, Specialistke varne hrane: Celostna prehrana človeka

Ekoci – eko civilna iniciativa Slovenije

 

10.00 – 10.30, Govoreča paleta

Predavanje: Konstrukcija – skrito bistvo naravne gradnje?, Darko Ipša, mag. konservatorstva, I kons

Organizator: Združenje za naravno gradnjo

 

10.30 – 11.00, Govoreča paleta

Predavanje: Male hiške v sodobni naravni gradnji po predlogu arhitekta, Miha Šegula, arhitekt, Arhitektura-natura

Organizator: Združenje za naravno gradnjo

 

11.00 – 12.00, Govoreča paleta

Predstavitev strategije Družbene odgovornosti podjetij v Sloveniji – Tadej Slapnik, državni sekretar v kabinetu predsednika vlade in predstavniki snovalcev strategije iz ožje delovne skupine

https://www.ezavod.si/en/eu-projects/ongoing-projects/support-of-innovation-and-entrepreneurship/road-csr

https://www.interregeurope.eu/road-csr/

Organizator: Etri skupnost

 

12.00 – 12.30, Govoreča paleta

Predavanje: Permakulturno načrtovanje obhišnice in povezava njenih elementov s hišo, Tomislav Gjerkeš, diplomirani permakulturni načrtovalec, Društvo za permakulturo Slovenije

Organizator: Društvo za permakulturo Slovenije

 

 

 

Petek, 6. 4. 2018

DAN EKOLOGIJE

DAN LESA

DAN OBRTNIH DEJAVNOSTI V GRADBENIŠTVU

DAN GRADBENEGA IN OKOLJEVARSTVENEGA IZOBRAŽEVANJA

 

9.30 – 14.00 / dvorana 4

Konferenca Greens

Organizatorja: LEA Pomurje in Skupnost občin Slovenije

 

10.00 – 13.00 / dvorana 1

Posvet: Okoljsko oblikovanje in inovacije kot del krožnega gospodarstva za večjo konkurenčnost slovenskega gospodarstva

Organizator: Ministrstvo za okolje in prostor

Vabilo

Prijave sprejemamo preko spletnega obrazca

 

10.00 – 13.00 / dvorana 5

Predstavitev pomembnih novosti novega gradbenega zakona

Predavateljica: Aleksandra Velkovrh

Organizator: Sekcija gradbincev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije

Več o dogodku na http://www.ozs.si/Dogodki.aspx?id=a0N0X00001Jy4yNUAR

 

10.00 – 12.00 / prireditveni prostor (pred upravo sejma)

Tekmovanje dijakov srednjih gradbenih šol v polaganju keramike

Organizator: Skupnost gradbenih šol Slovenije

 

10.00 – 12.00 / hala A2

Tekmovanje osnovnošolcev v graditeljskih spretnostih

Organizatorja: Skupnost gradbenih šol Slovenije, Zavod RS za zaposlovanje in Območna obrtno-podjetniška zbornica Murska Sobota

Informacije: Jelka Jež, 031/294 842, jelka.jez@ess.gov.si

10.00 – 16.00, sejemski vrt Zeleni dragulji narave

Izkustvena delavnica mag. Nataše Ferant : Zasnova gredice ter saditev zdravilnih, aromatičnih rastlin in industrijske konoplje

Organizatorja: Ekoci – eko civilna iniciativa Slovenije in IHPS Žalec

 

11.00 – 12.00 / sejemski vrt

Delavnica: Priprava vrta spomladi

Organizator: Amarant, Fanči Perdih s.p

 

12.00 – 14.30 / dvorana 2

Okrogla miza: Učinkovita raba lesa za ogrevanje kot pogoj za kakovost zraka

Organizator: Ministrstvo za okolje in prostor

Vabilo

 

12.00 / pred upravo

Razglasitev rezultatov in podelitev priznanj iz tekmovanja osnovnošolcem

 

13.00 / pred upravo

Razglasitev rezultatov in podelitev priznanj iz tekmovanja dijakov

Organizator: Skupnost gradbenih šol Slovenije

 

13.30 – 15.30 / dvorana 1

Posvet: Opravljanje čezmejnih storitev-pasti in novosti v letu 2018

Organizatorja: Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije in Območna Obrtno-podjetniška zbornica Gornja Radgona

Informacije in prijave na majda.horvat@ozs.si 

http://www.ooz-ms.si/?ID=25523&IDpm=-1

 

14.30 – 15.30 / dvorana 2

Onesnaženost zraka – zdravstvene posledice, izvori in predpisi o finem prahu

  1. Leo Šešerko, ZEG

Organizator: Zveza ekoloških gibanj Slovenije – ZEG

Vabilo

 

 

Hala B – Dogajanja na Govoreči paleti in razstavnih prostorih

 

9.00 – 17.00, Razstavni prostor Ekoci – eko civilne iniciative Slovenije

Ekoci dan:
– Odprtje natečaja Ekoci Green design za izbor najbolj inovativnih oblačil iz naravnih materialov (konoplja, lana, volna ter drugi naravni materiali)
– Predstavitev Turističnega društva Destrnik in dela z lanom
– Predstavitev konopljinega spodnjega perila Alesi
– Izmenjevalnica semen, znanja in dobrin
– Postavitev makete visoke grede ter predstavitev pripomočkov za sonaravno pridelavo hrane (zeolit, biohumus, slama, kamenje …)

Ekoci – eko civilna iniciativa Slovenije s partnerji

 

9.00 – 9.30, Govoreča paleta

Predavanje: Naravna gradnja kot celostna izkušnja, Anton Žižek, arhitekt, Superform

Organizator: Združenje za naravno gradnjo

 

9.30 – 10.00, Govoreča paleta

Predavanje: Naravnost gradbenih materialov, Tone Pugelj, naravni graditelj, Center za sonaravno gradnjo Gnezdo

Organizator: Združenje za naravno gradnjo

 

10.00 – 10.30, Govoreča paleta

Predavanje: Sonaravna hrana

Ekoci – eko civilna iniciativa Slovenije

 

10.30 – 11.00, Govoreča paleta

Predavnje: Naravna gradnja od teorije do prakse, Janez Jordan, naravni graditelj, Zavod Veles

Organizator: Združenje za naravno gradnjo

 

12.00 – 12.30, Govoreča paleta

Predavanje: Gradnja s konopljinim betonom in celostni pristop k projektom, Primož Zorec, gradbeni inženir, CoGreen

Organizator: Združenje za naravno gradnjo

 

13.30 – 14.30, Govoreča paleta

Predavanji:
– Čebele – ali vam res lahko omogočimo zdravo življenje brez varoje?
– Kaj je Apiterapija, Karel Vogrinčič

Organizator: Ekoci – eko civilna iniciativa Slovenije

 

13.00 – 16.00, Govoreča paleta

– Predstavitev: Creativwear – povezovanje kreativne in tekstilne industrije https://creativewear.interreg-med.eu/
– Predstavitev: Cof Metlika (coworking factory) kot pristopa skupnostnega sodelovanja za prenos znanja in podpore razvoju novih poslovnih modelov v lokalnem okolju
– Predstavitev projekta Chimera – podjetniški duh v kreativni in kulturni sektor
https://chimera.interreg-med.eu/

http://www.tp-lj.si/sl/projekti/tplj-siri-podjetniski-duh-v-kreativni-in-kulturni-sektor-2017-06-30

– Predstavitev projekta Greenomed in iniciative Vanguard za Slovenijo
– Predstavitev zelenih praks v proizvodnji industriji
https://greenomed.interreg-med.eu/

http://www.tp-lj.si/sl/projekti/greenomed-zelene-prakse-v-proizvodni-industriji-2017-06-05

– Predstavitev projekta Celkrog: združeni potenciali biomase za razvoj naprednih materialov in bio-osnovanih produktov http://celkrog.si/o-projektu/

Organizator: Etri skupnost

 

 

Sobota, 7. 4. 2018

DAN OBRTNIH DEJAVNOSTI V GRADBENIŠTVU

 

11.00 – 12.00 / dvorana 2

Etično oglaševanje in marketing – samopromocija, novinarji, socialna omrežja

Organizator: Miro Mihec, Etika d.o.o.

 

11.00 / Golf Radenci, Radenci

Golf turnir za pokal sejma MEGRA

Organizator: Pomurski sejem d.d.

 

Hala B – Dogajanja na Govoreči paleti in razstavnih prostorih

 

9.00 – 9.30, Govoreča paleta

Predavanje: Skrivnostni svet ilovice, Robert Veselko, arhitekt, RVA

Organizator: Združenje za naravno gradnjo

 

9.30 – 10.00, Govoreča paleta

Predavanje: Naravnost gradbenih materialov, Tone Pugelj, naravni graditelj, Center za sonaravno gradnjo Gnezdo

Organizator: Združenje za naravno gradnjo

 

10.00 – 10.30 , Govoreča paleta

Predavanje: Naravna gradnja od teorije do prakse, Janez Jordan, naravni graditelj, Zavod Veles

Organizator: Združenje za naravno gradnjo

 

10.30 – 11.00, Govoreča paleta

Predavanje: Sodobna naravna gradnja, Peter Rijavec, arhitekt, ARHI-TURA

Organizator: Združenje za naravno gradnjo

 

11.00 – 11.30, Govoreča paleta

Predavanje: Konstrukcija – skrito bistvo naravne gradnje?, Darko Ipša, mag. konservatorstva, I kons

Organizator: Združenje za naravno gradnjo

 

11.30 – 12.00 , Govoreča paleta

Predavanje: Hiša iz naravnih materialov – izkušnje pri gradnji in bivanju, Andrej Adamič, zidarski mojster, Mirabilis

Organizator: Združenje za naravno gradnjo

 

  • Organizator si pridržuje pravico do morebitne spremembe programa.

———————————————————————————–

 

Več informacij:

 

Robi Fišer, projektni vodja sejma MEGRA

E: robi.fiser@pomurski-sejem.si, T: 02 5642 113

Boris Nicolas Erjavec, projektni vodja sejma GREEN in strokovni program

E: boris.erjavec@pomurski-sejem.si, T: 02 5642 115

Miran Mate, odnosi z javnostmi, predstavitev gradbenega šolstva

E: miran.mate@pomurski-sejem.si, T: 041 263 107

www.pomurski-sejem.si