Predsednik Pahor in bolgarski predsednik Radev za bolj povezano Evropo

Predsednik Pahor in bolgarski predsednik Radev za bolj povezano Evropo

Sofija, 26. 3. 2018

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je na povabilo predsednika Republike Bolgarije Rumena Radeva mudil na uradnem obisku v Republiki Bolgariji.

Po uradnem sprejemu z vojaškimi častmi na Trgu Aleksandra Nevskega je predsednik Pahor položil venec k Spomeniku neznanemu vojaku. Srečanje sta predsednik Pahor in predsednik Radev nadaljevala s pogovorom na štiri oči, sledili so plenarni pogovori med delegacijama Republike Slovenije in Republike Bolgarije pod vodstvom obeh predsednikov.

V pogovoru sta predsednika potrdila odlično bilateralno sodelovanje, ki se krepi iz leta v leto – državi povezujeta dediščina slovanskih kultur ter vrsta skupnih interesov v širši regiji, s poudarkom na podpori procesu stabilizacije in evropske integracije držav Jugovzhodne Evrope.

Predsednik Pahor se je s predsednikom Radevom pogovarjal o političnem in gospodarskem sodelovanju med državama. Bolgarija v tem polletju predseduje Svetu Evropske unije, zato je bil poseben poudarek namenjen izmenjavi stališč o evropskih temah. Predsednik Pahor je poudaril, da se Slovenija zavzema za trdno, povezano in enotno EU. Ambicija Slovenije je ostati trdno umeščena v med seboj najbolj povezanem delu evropske integracije.

Največ pozornosti sta predsednika namenila izmenjavi stališč o razmerah v sosednji regiji Zahodnega Balkana, ki je ena od prioritet bolgarskega predsedovanja Svetu EU in tema vrha, ki bo maja v Sofiji. Sogovornika sta ocenila razmere in medsebojne odnose, dinamiko regionalnega sodelovanja ter izmenjala stališča o evropski perspektivi držav Zahodnega Balkana v kontekstu širitvene strategije, ki jo je nedavno objavila Evropska komisija. Strinjala sta se, da morajo države zagotoviti kredibilnost reformnega procesa, še posebej z reformami na področju vladavine prava in vzpostavitvijo institucij, ki so bistvene za celovit napredek. Ob tem je predsednik Pahor opozoril na pomen spoštovanja in implementacije sprejetih dogovorov, bolgarskega predsednika pa je seznanil tudi s pričakovanji glede skorajšnjega srečanja voditeljev pobude Brdo Brijuni, ki bo 27. in 28. aprila v Skopju in se je bo udeležil tudi predsednik bolgarske vlade Borisov.

Predsednika sta spregovorila tudi o migracijski krizi, na katero Evropa še vedno ne najde skupnega odgovora. Bolgarija je pomemben člen v boju proti nezakonitim migracijam in se s tem problemom uspešno sooča. Na področju migracij Slovenija podpira skupen odziv in skupne politike EU ter spremlja razmere na zahodnobalkanski migracijski poti.

Predsednika sta spregovorila tudi o drugih aktualnih mednarodnih vprašanjih.

Predsednik republike je obisk nadaljeval z obiskom parlamenta, kjer se je sestal s podpredsednikom bolgarskega parlamenta Javorom Notevom in predsednico parlamentarnega odbora za zunanje zadeve Gemmo Grozdanovo. Uradni obisk je predsednik republike zaključil s svečanim kosilom, ki ga je v njegovo čast gostil bolgarski predsednik.

Predsednika republike so na uradnem obisku v Bolgariji spremljali minister za infrastrukturo Peter Gašperšič, državni sekretar ministrstva za zunanje zadeve Iztok Mirošič in državna sekretarka ministrstva za gospodarstvo Eva Štravs Podlogar.

Predsednik republike Borut Pahor se je na povabilo predsednika Republike Bolgarije Rumena Radeva mudil na uradnem obisku v Republiki Bolgariji
Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednik republike Borut Pahor se je na povabilo predsednika Republike Bolgarije Rumena Radeva mudil na uradnem obisku v Republiki Bolgariji
Foto: Daniel Novakovič/ST