Že sedmič divjačinski golaž in Radenski špricar

p1020472

FOTOREPORTAŽA: FILIP MATKO FICKO IN RADE BAKRAČEVIĆ

Predpraznično na terasi hotela Radin Zdravilišča Radenci

Na terasi hotela Radin Zdravilišča Radenci je v nedeljo, 29. aprila, potekalo že 7. tekmovanje v kuhanju divjačinskega golaža (12 ekip), ki ga je pripravilo Zdravilišče Radenci, a ob tem je že 7. izbor za Radenski špricar (12 vzorcev) pravil Zavod za turizem in šport Radenci v sodelovanju z Radensko d.o.o.

Kotličkov je na terasi hotela Radin ob 10. uri bilo razpostavljenih kar ducat in po tridesetih minutah je v njih že pričelo vznemirljivo brbotati in širil se je v nosnice prijeten volj po praženi čebuli in dodanih začimbah. Vse to dogajanje ob kotličkih je budno spremljala ocenjevalna komisija (predsednica Zdenka Tompa, upokojena učiteljica kuharstva; vodja kuhinje v Termah 3000 Moravske Toplice Danilo Kozar in vodja kuhinje hotela Radin Radenci Boštjan Rožanc), kakor tudi obiskovalke in obiskovalci prireditve, ki bi jih v prelepem sončnem pomladanskem dopoldnevu vsekakor lahko bilo več. Komisija je odločila, da je najboljši divjačinski golaž skuhala ekipa Vinogradništva Škerget iz Iljaševec (Saša in Zvonko Škerget), na drugo mesto se je uvrstil divjačinski golaž Term 3000 Moravske Toplice – 1. ekipa (Drago Lajnšček in Renato Rac), na tretje mesto pa divjačinski golaž Team Slavinec Boreci (Miran, Maša, Vito in Viktor Slavinec). Ostalih osem je osvojilo četrto mesto: Terme 3000 – 2. ekipa (Črnogorca iz Pogorice in Bara, Nikola Rosandić in Milan Popović), Janez Pankras iz Term Lendava, ekipa Petajnska povratnika (Jožef Ranko in Robert šeruga), ekipa Zdravilišča Radenci (Klaudija Grah in Denis Kotar), Matej in Leon Maučec iz Puconcev, ekipa KTD Puconci – 1. ekipa (Nataša Novak in Aleksander Gabor), ekipa KTD Puconci – 2. ekipa (Marta in Karel Hari), ekipa Aženski Vrh (Matej Bratuša in Darko Felkar) ter ekipa gostilne Šadl Križevci pri Ljutomeru (Manfred Vreča in Adis Hadžipašić).

Ob tekmovalnem »šanku« pa je posebna ocenjevalna komisija preizkušala »Radenski špricar«, osvežilno tekočino, kot mešanico različnih vin z mineralno vodo Radenska. Vina, ki bi naj z Radensko dala najboljši »špricar«, je za tekmovanje dostavilo ducat vinarjev. V ocenjevalni komisiji so sodelovali: predsednik komisije Branko Slavinec (Zdravilišče Radenci), Katja Klobasa (vinska kraljica Radgonsko kapelskih goric 2018), Gregor Tompa (Radenska d.d.), Anton Misja (Društvo vinogradnikov in ljubiteljev vina Kapela) in dr. Alojz Slavič (vinski vitez). Ta komisija je odločila, da je »naboljši špricar 2018« z mešanico Radenske ter vina (zvrst) Ivana Korošca z Rožičkega Vrha, na drugo mesto se je uvrstil špricar z vinom (Prlečan) Miroslava Kolbla iz Križevec pri Ljutomeru, na tretje mesto pa špricar z vinom Janževec Radgonskih goric d.d. Gornja Radgona. Ostali so bili četrti: Grabonoščan Saša Zidarja iz Radencev, zvrst Blaža Krajnca iz Šratovec, zvrst Ivana Klobase iz Okoslavec, Bratuševo vino Tomija Bratuše z Aženskega Vrha, zvrst Lojzke in Dragotina Lepoša iz Radencev, beli pinot Nade Ilješ iz Radencev, zvrst Antona Misje iz Društva vinogradnikov in ljubiteljev vina Kapela, zvrst Cirila Meška iz Murske Sobote ter zvrst Vinogradništva Natalije Rihtarič iz Boračeve. Enako kot ocenjevalna komisija so prvo mesto Ivanu Korošcu prisodili tudi obiskovalci; drugo mesto zvrsti Natalije Rihtarič iz Boračeve ter tretje mesto Bratuševemu vinu Tomija Bratuše z Aženskega Vrha.

Ves čas je za dobro voljo skrbela etno skupina Štrk ljudskih godcev (s harmoniko Janko Žunič, s kitaro Stanko Lebar, z bas kitaro ter basom Mato Žunič), ki se jim je občasno s frajtonerico pridružil še Stanko Ilješ iz Radencev.

p1020529 p1020530