51. shod slovenske EHO »Podpornice« v Apačah

 Pomoč slovaškim protestantom v Vojvodini

dsc_0480

51. shod Evangeličanske humanitarne organizacije Podpornica

 6. maja dopoldne (ob neposrednen enournem TV prenosu RTV Slovenija) je bila slovenska Evangeličanska cerkvena občina Apače organizator že 51. shoda Evangeličanske humanitarne organizacije »Podpornica«. Okrog 500 udeleženk in udeležencev tokratnega humanitarnega srečanja evangeličanov pod geslom »Široko odpiraj svojo roko bratu, ubožcu in revežu v svoji deželi !« (5Mz 5,11) se je zbralo v Športni dvorani pri Osnovni šoli Apače ter bilo prisotnih na bogoslužnem programu.

dsc_0545

Množica udeležencev v Športni dvorani OŠ Apače

Ob skoraj vseh slovenskih evangeličanskih duhovnicah in duhovnikih sta bila prisotna škof Evangeličanske cerkve augsburške veroizpovedi v Republiki Sloveniji Geza Filo in častni škof Evangeličanske cerkve augsburške veroizpovedi v Republiki Sloveniji Geza Erniša.

dsc_0625

Stojnica mladih

Predsednik Evangeličanske humanitarne organizacije »Podpornica«, duhovnik Peter Andrejčak, je poročal o delu te humanitarne organizacije v letu 2017 ter oznanil, da bodo posebno pomoč prejele tri slovenske evangeličanske cerkvene občine: Apače, Domanjševci in Gornji Petrovci. Posebej pa je ob tem naglasil, da je posebna finančna pomoč tokrat namenjena tudi protestantski občini Janošik v Vojvodini v Srbiji. Kajti večina prebivalk in prebivalcev tega kraja v Občini Alibunar v Južno-banatskem upravnem okraju je slovaške narodnosti.

dsc_0632

Za zabavo je skrbela skupina Mrak

V imenu obdarjenih v Janošiku se je zahvalil Vlatko Krćan, ki je ob tem oznanil, da bodo letos posebej praznovali 60-letnico obstoja njihove samostojne protestantske občine Janošik.

dsc_0584

 Tamburaška skupina iz Apač

  1. shod slovenske EHO »Podpornice« je potekal v slovesno okrašeni športni dvorani, kjer je v bogatem duhoven obredu sodeloval Mešani pevski zbor Cantate pod vodstvom zborovodkinje Mileve Kralj Buzeti, nastopila je mlada violinistka Nastja Šalamun, zaigrali so tamburaši iz Apač ter zaplesali članice in člani Folklorne skupine Vrisk iz Apač. Po uradnem delu je sledilo družabno srečanje na prostem ter v posebnem prireditvenem šotoru, za zabavo je poskrbela skupina Mrak.

dsc_0594

Četrti od leve Vlatko Krćan iz Janošika v Vojvodini

  1. Organizatorji so pripravili še bogat srečelov, stojnico mladih ter stojnice zdravja (Nacionalni institut za javno zdravje je predstavil preventivo pred rakom črevesja, a Zdravstveni dom Gornja Radgona je izvajal meritve krvnega tlaka ter sladkorja v krvi).

Besedilo in fotografije: Filip Matko Ficko